Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

anna_t 08:55, 31 lip 2017

Ja to zauważyłam po kupnym komposcie. Sciolkowalam nim nowe rabaty a za chwilę chwasty jakich nigdy nie miałam.
Super nowocześnie u ciebie, podoba mi się!
Johanka77 10:07, 31 lip 2017

anna_t napisał(a)
Ja to zauważyłam po kupnym komposcie. Sciolkowalam nim nowe rabaty a za chwilę chwasty jakich nigdy nie miałam.
Super nowocześnie u ciebie, podoba mi się!

Dziękuję za miłe słowa! Lecę z rewizytą
Johanka77 10:11, 31 lip 2017

nawigatorka napisał(a)
No niby się kwitnących chwastów nie daje do kompostu. Ale ja daje wszystkie choc do kwitnienia staram się nie dopuszczać i zrywam zrywać młode. Choc nie zawsze się da. Nie zauwazylam by z kompostu mi chwasty z większa częstotliwości wyrastały.

Johanka77 10:13, 31 lip 2017

iwka napisał(a)
A nie wrosla Ci się jakas chwastnica do rozplenic ? Ja tak miałam i nie rozpoznalam ze to zielsko. Cały środek tak właśnie zagluszylo.

Jak nie chcesz inwazji siewek to lepiej usunąć przekwitle kwiaty, kosmosy to radze wczesniej nawet bo pozniej wszedze rosna.

Wrastają namiętnie... usuwam je non stop.
Zana 10:24, 31 lip 2017

A ja w ubiegłym roku wrzuciłam na kompost ścięte szałwie. Jako że u mnie kompost produkuje się podejrzanie powoli to jeszcze go nie użyłam, ale śmiem przypuszczać że będę miała miliard szałwii wszędzie. Teraz staram się rzucać tylko części zielone różnych roślin, chwastów też. A dlaczego nie można korzeni chwastów? W odcinanie korzeni to już się nie bawię, a może powinnam?

Niezłe działania czynisz. Szpaler miskantowy będzie nas zachwycał. A plaskate rozplenice faktycznie jakieś dziwne.
Toszka 10:56, 31 lip 2017

Plaskate rozplenice wyglądają na chwastnicę jednostronną. Rozplenicą nie są
Oczywiście, możesz zaczekać na kłosy=kwitnienie, ale...

Korzenie też można na kompost wyrzucać - jesli przynajmniej raz w miesiacu przerzuca się go widłami i dba, aby świeżą, zieloną warstwę przesypać starym kompostem lub obornikiem to w wysokiej temperaturze kompostowania wszystko ulegnie spróchnieniu.
leon60 11:05, 31 lip 2017

Dziwna sprawa z tymi rozplenicami ...

Ja chwastów do kompostu nie daję
Gruszka_na_w... 13:42, 31 lip 2017

Na kompost nie wrzucam tylko korzeni perzu. Nie dopuszczam do kwitnienia moich chwastów, ale mam teraz inwazję czegoś latajacego a'la dmuchawce z okolicznych nieużytków. Za rok będzie się działo. Część jeżówek ścinam zaraz po kwitnieniu, żeby nie marnowały energii na produkcję nasion, a część zostawiam dla ptaków. Kosmosy w pewnym momencie robią się mało estetyczne i po prostu je wyrywam. To plaskate to z pewnością nie rozplenica. Wyrwij czym prędzej zanim zakwitnie.
Swoje 3 jałowce mocno odchudzam. Co miesiąc są u fryzjera. Szybko uzupełniają objętość.
Fajnie się rozrosły te Twoje trawki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 16:44, 31 lip 2017

nawigatorka napisał(a)
No niby się kwitnących chwastów nie daje do kompostu. Ale ja daje wszystkie choc do kwitnienia staram się nie dopuszczać i zrywam zrywać młode. Choc nie zawsze się da. Nie zauwazylam by z kompostu mi chwasty z większa częstotliwości wyrastały.

Od kiedy stosuję własny kompost, to bardzo popularnymi chwastami u mnie stał się pomidor i ziemniak
Johanka77 16:54, 31 lip 2017

makadamia napisał(a)

Od kiedy stosuję własny kompost, to bardzo popularnymi chwastami u mnie stał się pomidor i ziemniak

Hahaha!