Danusiu dziękuję za tak szybką pomoc. Róża jest rzeczywiście śliczna. Pergolę pomalowałam bezbarwnym lakierem, bo chcę żeby była w takim naturalnym kolorze. A kiedy i czym trzeba pryskać zapobiegawczo?
Błędy w uprawie. Nie wykłada się gleby szmatą. Powalcz.
Od agrowłókniny może zgnić podstawa pnia, zwłaszcza gdy linia kroplująca jest blisko pnia, gleba jest gliniasta i mokro. Odgrzeb i sprawdż jak to wygląda. z bukiem to samo.
Zapewne cierpi na suszę i dlatego drobnieją mu liście, także może mieć bardzo ubogą glebę. Można było go wspomóc podczas sadzenia, dać w dołek kompostu.
Teraz jest za późno na nawożenie. Ale zrób to na wiosnę, teraz podlewaj. Wyściółkuj żeby gleba nie wysychała, a najlepiej pokaż zdjęcie tego klona.
Tak, trzeba wziąć próbki do badania, dendrolog będzie wiedział co zrobić. Możesz zadzwonić do ochrony środowiska z pytaniem, powinni pomóc "państwowo" czyli nieodpłatnie, zgłoś problem, a oni powinni zrobić "swoje".
Pergola bardzo ładna, proporcjonalna w to miejsce Ja bym ją pomalowała, tylko nie wiem jakie masz kolory dodatków.
A różę polecam White Cloud, u mnie już trzeci raz kwitnie a idą kolejne pąki. Powiem, że nie ma róż idealnych, trzeba jednak na grzyby prowadzić ochronę. Jak nie pryskam to w zasadzie wszystkie mi grzyb zaatakuje. Ta co poleciłam idealnie nadaje się albo z ciemnoróżowym powojnikiem albo z ciemnoniebieskim.