Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:56, 12 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zimne odcienie mnie zachwyciły, niespotykane zjawisko

Danusia i Małgosia... zimne odcienie spowodowała pogoda.. a raczej jej brak.. dziś przy słoneczku już tak zimno nie było A biegając na tempo w ogrodzie było nawet gorąco

A może to takie ujęcie było???
Ogród z lustrem 21:27, 12 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję za dedykację (wiersz). Jestem wzruszona.

Brzozy - sadzisz w zależności od koncepcji, mogą być zarówno blisko siebie co półtora metra ale też co 3 metry. W naturalistycznych nasadzeniach raczej nierówne odległości.

dziękuje bardzo Danusiu. Uzyskałam odp. na nurtujące mnie pytania dotyczące brzóz. W jednym miejscu, bardzo mokrym, byłam faktycznie ograniczona i posadziłam brzozy co 1,5 m już się martwiłam że za gęsto, ale skoro piszesz że może być to super cieszę się
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:13, 12 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Warto zobaczyć ogród pełen złudzeń i niespodzianek Warto.

O rany aż się zachłysnęłam powietrzem i jakby w dołku mnie ścisnęło Będzie mi szalenie miło gościć Was w moim ogrodzie
Moje wymarzone rabaty....biel w roli głównej.... 19:19, 12 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A ja bym te poczochrańce przycięła mocno, nadała im formę, bo tak być nie może i dopiero potem zobaczyła ile masz tam miejsca. I tak musisz - bo za 10 lat to z planowanych nasadzeń pozostaną jedynie wspomnienia i patyki.

Na poczoczrańce ostrzy sobie zęby znajoma,która ma do zagospodarowania ogródek działkowy.Tak więc jak obiecałam to oddam jak już wymyśli się nowa koncepcja.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:54, 12 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, choć jestem zalatana, to wpadam na chwilę odetchnąć w Twoim ogrodzie
Na tej fotce, jesteś najwyraźniej po drugiej stronie lustra....zaczarowanego oczywiście
Wiersz i dedykacja, poruszające,
Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:07, 12 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję za dedykację, jestem wzruszona. Mam wiele tajemnic, nie wszystkie wypada odkrywać przed ludźmi

Danusia w krainie czarów

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:05, 12 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Śliwy ozdobne masz na myśli Prunus cerasifera Nigra? Bo to ważne jaki kolor mają liście

Danusiu zdjęcie w załączniku. To chyba pisardii śliwa bo nigry nie dostałam nigdzie u siebie.Chcę je w jednym rządku -tak jak szpaler posadzić.A pod spodem co?Miskanty czy hortensje?A może jeszcze coś innego? Miejsce będzie słoneczne prawie cały czas.
Ogród z lustrem 15:30, 12 sie 2016

Do góry
milka666 napisał(a)
Pięknie u ciebie

To nie u mnie, ja mam inny ogród (link w podpisie), ale ten zrobiłam, zaprojektowałam, dbam nawet o niego już kilka lat.
Zagajnik brzozowy znalazł się taki w wielu ogrodach na ogrodowisku
W cieniu uśmiechniętego anioła 15:26, 12 sie 2016

Do góry
Dziękuję za przecudowną dedykację. To naprawdę dla mnie? Jestem wzruszona. Komentarze w ogrodzie nie tylko bukszpanowym Jeszcze raz dziękuję.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:52, 12 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję za dedykację, jestem wzruszona. Mam wiele tajemnic, nie wszystkie wypada odkrywać przed ludźmi

zazwyczaj zaglądam ,ale nie zostawiam po sobie śladu...ale dzisiaj powiem łaaałłł,cudne zdjęcie
Ogród z lustrem 13:48, 12 sie 2016

Do góry
Dziękuję za dedykację (wiersz). Jestem wzruszona.

Brzozy - sadzisz w zależności od koncepcji, mogą być zarówno blisko siebie co półtora metra ale też co 3 metry. W naturalistycznych nasadzeniach raczej nierówne odległości.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:46, 12 sie 2016

Do góry

A_gawa napisał(a)

Danusiu, dziękuję za możliwość korzystania z Ogrodowiska!
Wiersz napisała moja przyjaciółka - chciałabym go 'podarować' Tobie - Kobiecie Inspiracji.

Kobieta szkłem w oku

W zielonkawych tęczach ogrodów miłości,
pod różanym kolcem tętni jednostajnie,
zachce jej się kwitnąć obejmując ważki,
to zaniedba elfy... to się nimi zajmie...

Zmienna jest w nastrojach, ściąga z siebie burze,
motylim nadziejom skrzydła powyrywa,
zapuści korzenie gdzieś, gdzie nie jest chciana,
wraz z zachodem słońca zacznie się ukrywać.

Wyjrzy raz zza brzozy, drugi raz zza chmury,
spadnie cierpkim gradem, odda się sekretom.
Imion ma tysiące, każde szkłem jest w oku.
Cóż poradzić na to... w końcu jest kobietą...

Katarzyna Łatka

Moje wymarzone rabaty....biel w roli głównej.... 13:43, 12 sie 2016

Do góry
Auri napisał(a)
I tak sobie jeszcze myślę...czy zabierać się do tych rabat zaraz teraz czy szukać...myśleć, robić plany i lepiej na wiosnę? Jak myślicie?

A ja bym te poczochrańce przycięła mocno, nadała im formę, bo tak być nie może i dopiero potem zobaczyła ile masz tam miejsca. I tak musisz - bo za 10 lat to z planowanych nasadzeń pozostaną jedynie wspomnienia i patyki.
Siatka cieniująca 13:39, 12 sie 2016

Do góry
Znajdź sobie w internecie, przecież nie musisz tutaj wklejać nazwy sklepu.

Siatka cieniująca brązowa

Sprytna gra o reklamę sklepu??
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:35, 12 sie 2016

Do góry
No to całe szczęście, ale zaobserwuj gdy jest słoneczna pogoda jak dolewają. W cieniu krócej to wiadomo.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:33, 12 sie 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Celozja kolorem mnie zachwyca

Rano objawiła się, nikt nie wykopał.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:32, 12 sie 2016

Do góry
adom1206 napisał(a)
Danusiu chciałabym przesadzić moje śliwy ozdobne i czymś je podsadzić ale nie wiem czym żeby kolorystycznie do śliw pasowało.Doradzisz coś?

Śliwy ozdobne masz na myśli Prunus cerasifera Nigra? Bo to ważne jaki kolor mają liście
W jakiej odległości sadzić? 12:18, 12 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W takim razie masz odpowiedź w tym wątku. Ja sadzę co 60 cm, jeśli chcę mieć szczelny parawan, a jeśli oddzielne kolumny to co 80-100.

Od siatki to zależy ile masz miejsca w ogrodzie, jeśli duży ogród to nawet więcej można zostawić, żeby ułatwić sobie np. prace przy konserwacji ogrodzenia, pielenie chwastów itd. z 70 cm może być. Jeśli mały ogród to bliżej ogrodzenia, nawet trochę bliżej niż 50cm można.
Ostnica - Stipa 11:48, 12 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak kwitnie i pod koniec sezonu mozna je złapać i ciągnąc za źdźbło złazi - to wtedy jest dobre.

Danusiu, a te kosmyki za nasionkiem to zostawić? Przyznam, że nie za bardzo sobie wyobrażam jak się ich pozbyć ale jeżeli miałyby przeszkadzać w wysiewie to dam rade
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:58, 12 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Najpierw ustaw 3 razy dziennie po 5 minut i zobacz jak podlało. Bo nie wiem jak masz nawadnianie zrobione i czy pokrycie wodą terenu jest równomierne? Może okazać się, że w jednych miejscach będzie stała woda, a w innych będzie sucho, pomimo takiego samego czasu podlewania.

.

Taki miałem plan. 3x5minut (6:00, 15:00, 21:00) i pewnie te 5 minut to nie będzie z czasem na każdej sekcji, bo jedna jest miejscu bardziej zacienionym a inne na szczerym słońcu, wiec czasy pewnie tak jak Pani sugeruje, będą różne.

Gardenarium napisał(a)

No i każda sekcja może mieć innego typu zraszacze. Te statyczne mają krótsze czasy podlewania a rotacyjne dłuższy. Więc jeśli tak masz -to nie ustawisz czasu jednakowego dla różnego typu zraszaczy.

Karygodnym błędem jest łączenie w jedną sekcję zraszaczy statycznych i rotacyjnych. Za takie coś powinni odbierać prawo wykonywania tego zawodu A jak masz zrobione? powiedz.

.

Cały system mam zrobiony na rotacyjnych firmy H. plus oddzielna sekcja na linię kroplującą. Rozplanowywała mi firma, która zakłada ogrody i po testowych uruchomieniach, które co prawda trwały krótko, podlewa równomiernie. Aczkolwiek zapewne faza "testów" zasięgów dysz to pierwszy miesiąc użytkowania.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies