Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

ziolas84 20:31, 08 sie 2016

CO z tym mogę zrobić?
Gardenarium 21:02, 08 sie 2016

Sprawdź czy one są, rozkop rabatę i poczytaj ten wątek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/734-pedraki-w-trawie

Instagram Ogrodowiska
MichalKRK 21:21, 08 sie 2016

Witam, ja również proszę o pomoc w temacie mojego trawnika.

Niestety 2 ostatnie koszenia tępym nożem - trawa poszarpana. Gleba to glina i cienka warstwa urodzajnej gleby rozsypanej przed wysiewem (trawnik ma 2 lata). Wertykulacja była robiona minionej jesieni. Obecnie trawnik nawożony regularnie co 3 tygodnie (Florvit do trawnika z mchem) - ok. 1kg nawozu na 100m2 za każdym razem. Koszony raz na tydzień.

W trawie jest olbrzymia ilość filcu i zaschniętych źdźbeł trawy, kolor daleko odbiega od soczystego zielonego (wszystko widać na zdjęciach). Czy jest jeszcze jakiś ratunek dla tego trawnika w tym sezonie? Wygrabiać ten filc czy może tylko nawozić i podlewać.

Jeszcze jedno pytanie: czy to normalne, że nóż kosiarki muszę ostrzyć po każdym koszeniu (400m2 trawnika, ostrzenie szlifierką kątową). Kosiarka spalinowa z dosyć mocnym silnikiem, koszę na najwyższych obrotach, nigdy nie koszę mokrej trawy. Noż zakupiony na początku sezonu.

Gardenarium 21:29, 08 sie 2016

To nienormalne, że musisz ostrzyć nóż po każdym koszeniu. Cos nie tak z tym nożem.
Wywal szmatę z rabaty bo glina i szmata to już tragedia dla roślin.

Gliny trawnik nie lubi, stąd nie chce rosnąć. Nic nie poradzę.

Instagram Ogrodowiska
elouk 12:59, 10 sie 2016

W tym roku, na wiosnę nawiozłam nowej ziemi pod trawnik. Niestety po wysianiu trawy (użyłam zwykłej mieszanki traw) najpierw wyszły chwasty (głównie lebioda i inne co rosną na łące). Mimo pielenia, podlewania, wysokiego koszenia i dosiewania nowej trawy, trawnik jest okropny. Wygląda jakby składał się z samych "kupek", które nie chcą zadarniać ziemi. Z nasion wschodzi młoda trawa, a potem usycha. Podlewam systematycznie (pomaga mi w tym też tegoroczna deszczowa aura), użyłam nawozu do trawników, a efekty mojej pracy są mizerne. Dzisiaj dosiałam nowych nasion i przysypałam ziemią. Zastanawiam się czy ona przeżyje, czy uschnie tak jak poprzednia.

Gardenarium 19:22, 10 sie 2016

Przejedź glebogryzarką, albo przekop, przygotuj równą powierzchnię i kup nasiona renomowanej firmy. Siej od nowa.

Instagram Ogrodowiska
IzaS 08:18, 13 sie 2016

Czy mogę użyc jeszcze "normalnego" nawozu do trawy np. florowitu z magnezem czy juz zastosować nawóz jesienny
Gardenarium 08:23, 13 sie 2016

Można, my stosujemy jeszcze.

Instagram Ogrodowiska
karol17 21:09, 15 sie 2016

Gardenarium napisał(a)

Skosić trawnik, przesuszyć, wydrapać, nawieźć nawozem i podlać celem rozpuszczenia nawozu. Podlać?opryskać Topsinem. Ale nawóz powinien też pomóc.

Dwuliścienne chwasty potraktować Starane.

Dziękuję za poradę.
Zabiegi wykonane. Odezwę się za jakiś czas poinformować o efektach.
Pozdrawiam
Karol
elouk 19:37, 16 sie 2016

Gardenarium napisał(a)
Przejedź glebogryzarką, albo przekop, przygotuj równą powierzchnię i kup nasiona renomowanej firmy. Siej od nowa.

Niestety nie mogę. Po warstwą nowej ziemi mam rozłożoną siatkę na krety. Zasiliłam trawnik nawozem, podlewam i po posianiu nowej trawy zaczynają pojawiać się nowe źdźbła. W chwili obecnej trawnik wygląda troszeczkę lepiej, puste place powoli wypełniają się trawką. Na zimę posypię go obornikiem. Wiosną obowiązkowo zrobię badanie gleby i kupię nową trawę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies