Witajcie,
w zeszłym roku we wrześniu posadziłem około 30 sadzonek tuj szmaragd. Sadzonki wykonane samemu z odszczepów. Sadzonki otrzymałem (na wsadzenie czeka jeszcze 30). Niestety niektóre z nich nie posiadają jednej wiodącej łodygi tylko np 2 lub 3. Rosną zdrowo. Na wiosnę delikatnie podsypałem nawozem Osmocote. Zagłębiłem się w temacie, gdyż pojawiło się sporo odrostów i chciałbym je wyprowadzić, żeby urosły prosto i nie rozkładały się. A jak widać na zdjęciach nie wszystkie rosną zwarte pionowo, lecz część z nich sie rozkłada. Wyczytałem, że najlepszy okres do przycinania tuj się kończy. W związku z tym pytania:
1. czy przycinać je teraz (pionowo, bo poziomo będę przycinał aż dojdą do 2m, żeby stworzyły szczelny żywopłot.) czy może poczekać do wiosny?
2. Jeśli już przycinamy to czy mogę odciąć te pokładające się łodygi? Czy podwiązać i spróbować wyprowadzić do pionu?
3. Rozumiem, że łodygi przycinamy pod delikatnym kątem?
4. Z sadzeniem kolejnych samorodnych tuj zrobić w sierpniu czy poczekać do września?
Dzięki za porady. Zaczynam dopiero moją przygodę z ogrodem, wiec proszę o wyrozumiałość

.