Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

iwka 11:51, 12 sie 2016

Jak słonecznie to może w te łezki lawenda ?
malgol 12:00, 12 sie 2016

A może jakaś trawa? Rozplenice hameln ? A w środek jakies tulipany żeby wiosna po ścięciu traw było kolorowo?
Gosiaczek1 12:46, 12 sie 2016

Mam pytanie w jakiej odległości od ogrodzenia musiałbym posadzić hortensja vanille fraise aby nie przeszkadzały sąsiadom? I jak szeroko je sadzić? No i ile przed nimi rozchodnik i zurawki. Będę wdzięczna za podpowiedz.
Gardenarium 08:26, 13 sie 2016

Możesz nawet przy samym płocie posadzić, przecież one nie gryzą a raczej sąsiadom będzie przyjemnie. Przez płot nie przejdą, ważne jaki to jest płot i czy nie jest tam za ciemno.

Czy przed nimi coś zależy od miejsca. Na hortensje jakieś 150 cm przeznacz.
Średnicy oczywiście a sadź przy płocie.

Instagram Ogrodowiska
Karolinaz 12:55, 14 sie 2016

Witam wszystkich serdecznie, chcialam sie poradzic odnośnie rabaty frontowej przy ogrodzeniu. Rabata ma długość 9m od bramy do plotu bocznego chciałabym żeby była reprezentacją przez cały rok i mam dylemat czy posadzic cisy w żywopłot za tym hortensje i zurawki czy moze lepszym rozwiazaniem bedzie kilka hortensji wysokie trawy, w niższym pietrze tuje aurera nana do tego zurawki. Rabata w stylu bardziej lekkim
paula23 14:03, 14 sie 2016

Karolinaz napisał(a)
Witam wszystkich serdecznie, chcialam sie poradzic odnośnie rabaty frontowej przy ogrodzeniu. Rabata ma długość 9m od bramy do plotu bocznego chciałabym żeby była reprezentacją przez cały rok i mam dylemat czy posadzic cisy w żywopłot za tym hortensje i zurawki czy moze lepszym rozwiazaniem bedzie kilka hortensji wysokie trawy, w niższym pietrze tuje aurera nana do tego zurawki. Rabata w stylu bardziej lekkim

Jeśli chcesz rabatę całoroczną to stanowczo pierwsza wersja do której zresztą możesz bez problemu dołożyć trawy do hortensji czy drzewo dosadzić cebulowe pod hortkami. Wiosną po ścięciu traw i hortek piękny dywan nptulipanów z obwódką z żurawek na tle zielonych cisów.
1.cisy w żywopłot za tym hortensje i żurawki

Druga wersja jest raczej pusta, wiosną trawy i hortki zetniesz będzie pusto.
2.kilka hortensji wysokie trawy, w niższym pietrze tuje aurera nana do tego zurawki.
Karolinaz 15:19, 14 sie 2016

Pierwsza wersja była początkowym planem, ale po czasie zaczęły mi się podobać trawy i tak pod wpływem Ogrodowska zaczęłam się już motać w tych swoich planach
Gardenarium 14:17, 15 sie 2016

Ogrodnictwo i sztuka projektowania - to sztuka wyboru i eliminacji. Wszystkiego miec się nie da Konieczna jest decyzja w jakim kierunku idziesz i tego się trzymaj. Ciągła zmiana koncepcji prowadzi do chaosu i odsuwa moment posiadania ogrodu.

Instagram Ogrodowiska
pawel2806 14:19, 15 sie 2016

Chciałbym się poradzić odnośnie rabat za domem, (wymiary 2 na 2m) ogrod dopiero powstaje, a pomysly się wyczerpały. Oczywiście nie wszystkie rośliny sa jeszcze kupione ale chodzi mi głównie o kształt tych rabat oraz propozycję zmiany na lepsze
Gardenarium 14:23, 15 sie 2016

Wydają się jakby za małe, a jakie są odstępy (trawnik) między nimi? Też 2 metry?
Rabaty powiększyłabym do 2,5 a przerwy 1,5m. Wtedy więcej w kwadratach się zmieści.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies