Kilka zdjęć z bylinowej rabaty, no cudna jest, bardzo mi się podoba. Fajnie jakby stipy jeszcze podrosły, bo jest ich tam więcej niż widać na zdjęciach.
No właśnie takie mniejsze kółko ja bym wybrała. A czy je ustawić stycznie do rabaty z huśtawką, czy do tarasu, to się już można pobawić. Może z rabatą oddzielającą taras od trawnika byłaby fajnie? Ania jakiś czas temu pisałaś, że chcesz jakąś przesłonę tarasu od trawy, więc może to kółko dać w odległości pozwalającej na delikatną przesłonę?
Tam gdzie ścieżka przy basenowej może być rabatą ze ścieżką, z niskimi roślinami tak jak w propozycji Andy. Wtedy ta ścieżka miałaby sens, bo prowadziłaby do basenowej przez środek czegoś, a nie obok trawnika.
Edit: rabata i ścieżka koło trawiastej, wg mnie idealna
Zabrałem się za temat wedle zaleceń. Wybrałem kamień, wybrałem ziemię z górnej warstwy i walczę z wybieraniem gliny spod całej rabaty. Wydaje mi się, że problemem była glina pod rabata a konkretniej za mało jej wybrałem przy nawożeniu działki i zaraz pod korzeniami zalegała jej kolejna warstwa co w perspektywie czasu skutecznie usmiercalo rośliny. Wybieram glinę na dwie wysokość szpadla, dodaje piasku, nową ziemię i aktywatory. Zobaczyny co się uda ugrać.
Anda, jesteś NIESAMOWITA! Dorobiłabym tylko ścieżkę między trawiastą pod oknami, a piaskownicą. Nie wiem co na to mój mąż, ale ja w to wchodzę Kordina buziaki za koncepcję Co ja bym bez was zrobiła?
Judith, my tu zawsze wszystkie podniecamy się jak tworzą się nowe rabaty. Niekoniecznie u nas
Namazalam palcem wzorem Patrycji
Żółte i cienkie czarne to obrys trawnika, teraz sobie uświadomiłam, że przy domu rabatę chciałaś , więc ten trawnik-owal mniejszy, który przechodzi przez taras, trzeba by było jeszcze mniejszy i inaczej położony, albo w ogóle go nie robić, tylko rabatę i ścieżkę prowadzącą do sadu.
Bordo to próba meandrującej ścieżki przez środek rabaty
No jakieś takie coś