Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

ajka 20:00, 02 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Drugi dzień spędzam w ogrodzie . Dłubię, przesadzam, odchwaszam, nawożę. Endorfiny mi uszami tryskają . Mam nadzieję, że Wam też!

Czy na tym zdjęciu to ciemierniki? Kurcze, nie przepadam za nimi, ale tu wyglądają cudnie.

Ja kończę z odchwaszczaniem i przycinaniem. Dziś poszłam zbierać liście - chyba z 6 worków mi wyszło. Nawet nie miałam jak roślin nawieźć, wszystko przysypane było. Teraz nareszcie widzę co gdzie mam.

A propos twojego pytania, to ja też wiosną zawsze zaczynam się zastanawiać, a co mi tu wyrasta? A czy ja tu na pewno coś posadziłam? A to skąd się tu wzięło? Sadzam, przesadzam i potem sama się już w tym wszystkim gubię. Nie pamiętam np. gdzie przesadziłam lilie i astry. I grzebie potem po tych moich plikach, ale to bardziej listy są i czasem niezaktualizowane. Będę rozkminiać jak większa część wyjdzie z ziemi.

Mój eM mówi by etykietki robić, ale to nie dla mnie, czułabym się jak w ogrodzie botanicznym, albo muzeum a nie we własnym ogrodzie. Ma być pięknie i tyle.

Twoja wisienka jest naprawdę przecudna i jaka już duża. Mam nadzieję, że moja szybko urośnie.
TAR 20:05, 02 kwi 2025

Pieknie. Cieplej chyba masz.
U mnie Kojou jeszcze spi. Ale Okame juz pokazuje kwiatki i powolutku sie otwiera Leonard Messel.

Map rabat nie robie. Ale spis roslin posiadam z podzialem na lata zakupu, od kogo, ilosc i jaka cena. Mam tez spis z tym co dostalam od Was i co zabralam z poprzedniego ogrodu. To co padlo tez jest na liscie, zostawiam ale wykreslam na czerwono.
Gruszka_na_w... 21:05, 02 kwi 2025

Ależ cudownie wygląda ogród z kwitnącymi drzewami. Ta biała magnolia to już spore drzewko! Szok jak szybko urosła.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 21:29, 02 kwi 2025

Kasia chodź zobacz moje pisardii. Nie wiem co robić ???
Wiolka5_7 22:04, 02 kwi 2025

Kasia pięknie Ci kwitną drzewa

U mnie gaura odbija ,więc pewnie i u Ciebie
anuska2507 08:56, 03 kwi 2025

Ja jeszcze nie znajduję niespodzianek z cyklu "co ja tu posadziłam", ale ostatnio przy wykopywaniu hortensji "zgubiłam" małą kocimiętkę albo wykopałam, albo zadeptałam i teraz jej nie widać.

Kwitnące drzewa robią wiosną robotę
mrokasia 12:16, 03 kwi 2025

Ajka, tak, to ciemierniki . Kiedyś szkoda mi było na nie miejsca w ogrodzie, teraz ciągle bym dosadzała .
Ja mam w kilku miejscach znaczniki. Bez opisu ale muszę mieć zaznaczone miejsce gdzie coś rośnie by tego nie zadeptać. Tylko muszę sobie nabyć mniejsze bo mam strasznie duże te tabliczki .
Kojou urośnie Ci bardzo szybko .

Tar, spis roślin z podziałem na lata zakupu, od kogo, ilość i jaka cena? Serio??? O to Cię nie podejrzewałam .

Hania, ja już tę magnolię kupiłam jako spore drzewko. Ale fakt - urosła i utyła. No i kwitnie przepięknie .

Lidka, byłam .

Wiola, cieszę się z tej gaury bardzo. Mam oprócz niej jeszcze dwie różowe, ale tam na razie cisza. Fajnie, że u Ciebie żyje!

Anuska, tiaaa, można coś zgubić albo co znaleźć .
Drzewa faktycznie robią teraz robotę. Jak mi jeszcze Kanzany zakwitną i Amanogawy to będzie szał .

mrokasia 08:36, 05 kwi 2025

Jutro może być różnie więc magnolie i ciemierniki ku pamięci.

Wczoraj wróciłam trochę wcześniej z biura i zabrałam się za porządki na ganku i tarasie. Zamiotłam i spłukałam wodą. Wyczyściłam wycieraczki. Umyłam stół na tarasie. Potem poszłam w ogród i oczyściłam w 90% rabatę wzdłuż żywopłotu sąsiadów. Został mi do wyczyszczenia pas tuż pod żywopłotem. A na koniec wróciłam do domu i umyłam szyby w oknach od zachodu czyli w kuchni, łazience i sypialni. A potem padłam .
Dziś chłodno. Jak się trochę ociepli to może ułożymy z eMem linie kroplujące na którejś rabacie.

Iwonka 08:58, 05 kwi 2025

No wczoraj to byyyył dzień
Kto tylko miał czas mył, oczyszczał, no i focił przed mrozem
U mnie jeszcze rower.
Masz Kasia taki dorodny ogród, nie mogę się na te rabaty napatrzeć.
Ciemierniki grubasy a magnolia cudna w kształcie i kwiatach.
Fotek mało!!!
No dobra usprawiedliwiam bo tyrka była
mrokasia 12:39, 05 kwi 2025

Iwonka, cmoook!

Dziś moja wiosna wygląda tak: