Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

DariaB 15:01, 02 kwi 2025

Polon napisał(a)

Do cięcia traw kupiłam w ubiegłym roku ten sprzęt

Na razie jestem zadowolona, nie wiem jak będzie za kilka lat
Jak szukałam jakichś wskazówek co kupić, wszyscy zwracali uwagę głównie na moc sprzętu. Ten jest na aku 18V i to jest chyba na przydomowy ogród właściwy wybór

Ja mam zestaw ze Sthilla ale nie dał rady moim miscantom przed ogrodzeniem, Kleine Fontane nie są wcale takie kleine pożyczyłam od teścia takie długie nożyce do żywopłotu. Pozostałe wycięłam moimi ale tych się bałam ciąć żeby nożyc nie zajechać.
Polon 17:17, 02 kwi 2025

AgaBoso napisał(a)
Malgo, jak dużo i z ilu miskantów wyszło Ci sieczki?
Czy dużo czasu zajęło Ci posiekanie?

Mam 10 albo 11 sztuk, mają 3 lata, więc zapewne jeszcze się rozrosną. Zapakowałam 3 worki 80l tak do 2/3. Siekałam z pomocnikiem , więc szybciej poszło, niż gdybym robiła to sama, ale ile czasu … najtrudniejsze pytanie, wydaje mi się, że tak do godziny razem z czyszczeniem noża w trakcie, ale naprawdę nie jestem pewna, może mniej
Polon 17:25, 02 kwi 2025

Daria, a jaką ma moc? Do miskantów używam tego „grzebienia”, „widelec” nie dawał rady.

Z ciekawości muszę w jakimś sklepie zobaczyć, czy te zęby w grzebieniu mają taki sam rozstaw w różnych urządzeniach, bo w te zęby musi wejść gałązka, więc to może też być istotny parametr.
Polon 18:56, 02 kwi 2025

Rada pilnie potrzebna

Już pisałam, że przy okazji wykonania ścieżki, panowie zasypali mi bodziszki. Teraz chciałam w to miejsce posadzić coś innego, ale przekopując trafiłam na budzące się do życia kępki (mam nadzieję, że nie pomyliłam z chwastem), zasypane na około 10cm. Dwie przypadkowo wyrwałam, „posadziłam” ponownie.
Muszę jeszcze w tym miejscu dosypać około 5 cm ziemi i tu pytanie co robić.
Wykopać co się da, posadzić na właściwej głębokości i liczyć na to, że dadzą radę? Niestety korzenie przy okazji wykopywania mocno cierpią. Czy może zostawić jak jest i liczyć na to, że wyrosną i dadzą radę, pomimo głębokiego zakopania?
Tu jeden z tych wydobytych
Rojodziejowa 19:17, 02 kwi 2025

Ja bym wykopała ze sporą bryłką, żeby już bardziej ich nie maltretować i podsypała ziemią.c żeby były wyżej.
Rojodziejowa 19:24, 02 kwi 2025

Polon napisał(a)

Miło mi Cię widzieć
Ten mój dosyć drobno sieka, w przypadku gałęzi to jest super, bo idealnie nadaje się do wysypania. Najgrubsze go cięłam, to gałęzie jeżyny, takie solidne 3cm.
Miskant - na wolnym powietrzu bałabym się, że go zdmuchnie, ale w szklarni chyba takich przeciągów nie ma
Tu jeszcze sieczka miskantowa z 1 zł dla lepszego złapania skali

Gdyby tak koszt był mniejszy o połowę to znalazłam obiecujący model sieczkarni taśmowej: https://www.facebook.com/share/r/164kAJJcpc/?mibextid=wwXIfr ale patrząc na efekty rozdrabniania przez Twój sprzęt to jestem mocno zainteresowana
Polon 20:31, 02 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Ja bym wykopała ze sporą bryłką, żeby już bardziej ich nie maltretować i podsypała ziemią.c żeby były wyżej.

Tak zrobię, dzięki

A sieczkarnia taśmowa - no profeska
MagdaLenka 20:53, 02 kwi 2025

Bodziszki spokojnie można wykopać i posadzić, tak jak napisała Asia. To są żelazne rośliny. Poradzą sobie bez problemu.
DariaB 13:05, 03 kwi 2025

Polon napisał(a)
Daria, a jaką ma moc? Do miskantów używam tego „grzebienia”, „widelec” nie dawał rady.

Z ciekawości muszę w jakimś sklepie zobaczyć, czy te zęby w grzebieniu mają taki sam rozstaw w różnych urządzeniach, bo w te zęby musi wejść gałązka, więc to może też być istotny parametr.

Wg producenta niecałe 11V. Mniejsze miscanty ścięłam bez problemu też grzebieniem, ale przed ogrodzeniem mam potwory, bałam się, że zajadę te nożyce.
Polon 14:02, 03 kwi 2025

DariaB napisał(a)

Wg producenta niecałe 11V. Mniejsze miscanty ścięłam bez problemu też grzebieniem, ale przed ogrodzeniem mam potwory, bałam się, że zajadę te nożyce.

No to te moje mocniejsze no i nowe, więc ostre, zobaczymy za dwa-trzy sezony