Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Przerwa na kawę... 11:53, 25 lut 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
Jaka to odmiana?

Na zdjęciu jest Tess of the d'Urbervilles. Kupiłam ją na jesieni z internetowego sklepu ale sadzonka była bardzo krótko przycięta. Obawiam się, że nie przeżyła
W Gąszczu u Tess 21:52, 24 lut 2017

Do góry
Tess napisał(a)
Juzia - żałuję, że tego protestu modraszki nie nagrałam

Renatko -

Olu - mam w Gąszczu 5 budek. w tym jedną po sąsiedzku, czyli w nowym ogródku.
Ale nigdy dotąd nie było tak, żeby wszystkie były zamieszkałe.
Budki wiszą u mnie nie tylko na drzewach, także na murach.
Czytałam, że jeśli po powieszeniu budki przez dwa-trzy sezony nie zostają zasiedlone, trzeba je przewiesić, bo to oznacza, że niewłasciwą lokalizację mają.

To jest budka na penduli. Dla bogatki. Została zasiedlona jako pierwsza, w kolejnym roku też mieszkały w niej sikorki,a teraz przy czyszczeniu okazało się, że w ubiegłym roku nie było w niej mieszkańców.

To budka na murze, dla szpaka. Co roku szpaki próbują się w niej zagnieździć, ale sroki je przeganiają. Nie dlatego, że chcą w niej zamieszkać Mają gniazdo na świerku u sąsiada i nie chcą mieć hałasu w pobliżu (bo młode szpaki dość hałaśliwe są).

.
To budka na gruszy. Też szpacza. Już jej tam nie ma, zdjęliśmy bo wycinać gruszę będziemy. Wisi na murze po "babcinej" stronie, zdjęcia nie mogę znaleźć

A to budka dla modraszki, przez dwa lata nie została zasiedlona, więc ją w ub. roku przewiesiliśmy.
Była tu (na moje oko - za duża gęstwina gałęzi utrudniała dostęp ptakom)

A teraz wisi na kracie z bluszczem. W ubiegłym roku modraszki miały w niej dwa lęgi, oba zakończone sukcesem. To właśnie o tę budkę taki rwetes wczoraj był

Tereniu jak dobrze, że piszesz i pokazujesz jak zbudować ogród, żeby ptaszków było jak najwięcej...właśnie kupiłam pierwszą budkę i nie otwiera się z żadnej strony. ...jakaś wtopa totalna...nie zauważyłwm
Ogród Ani :) 20:10, 24 lut 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
dziś niestety tak pada, że nie dam rady porobić zdjęć hortek
Zapowiadają na jutro ładniejszą pogodę...

To już wróciłaś?
Typografia ogrodu 18:53, 24 lut 2017

Do góry
Tess napisał(a)
Gąsior super, wianek rewelacyjny.

Dlaczego Madżen szarości zmienia w domu? Szarość demode?
marzeń chyba z potrzeby zmian.szarosc zawsze jest w modzie
Miło Cię widzieć
Ogród bez roweru 17:54, 24 lut 2017

Do góry
Dziękuję Marysiu. Rzeczywiście kiepsko rozgałęzione.
Ale i tak chcę z nią poeksperymentować.
Typografia ogrodu 17:36, 24 lut 2017

Do góry
Gąsior super, wianek rewelacyjny.

Dlaczego Madżen szarości zmienia w domu? Szarość demode?
W Gąszczu u Tess 16:30, 24 lut 2017

Do góry
Tess napisał(a)
Kopciuszki są cudowne. W ubiegłym roku miał gniazdko w załomie muru. Budki mam za wysoko - on lubi duży otwór, ale niżej położony.

Te pluszowe maluszki mogłam obserwować godzinami. U mnie zrobiły sobie gniazda w takich miejscu, że nie mam jak wyczyścić teraz. Chcę powiesić budki trochę niżej, no ale nie wiem czy im się spodoba. I chciałabym choć trochę zabezpieczy przed srokami.
W Gąszczu u Tess 16:25, 24 lut 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Teresko a te budki na ścianach to od której strony są? Bo u mnie drzew niedużo i może na murze bym spróbowała.

U mnie już dwa lata w zadaszeniu tarasu gniazda robiły kopciuszki. I ze śmiechem obserwowaliśmy jak któryś z rodziców uznawał, że kot podszedł za blisko (siadał na barierce) i skakał mu po ogonie aż ten schodził. Dodam tylko, że kocica przyzwyczajona do pisklaków/kurczaków i absolutnie nie traktowała ich jako potencjalnego obiadu.
Ale niestety ze sroką przegrał, mimo wrzasków i pisków. Jejku, aż się poryczałam wtedy... Muszę im kupić budkę w tym roku....

I za Irenką przytaknę- ściana z drewna niezmiennie zachwyca.

Oprócz wystawy południowej - wszystkie pozostałe. Takie mam ściany, więc tak powiesiłam.
Kopciuszki są cudowne. W ubiegłym roku miał gniazdko w załomie muru. Budki mam za wysoko - on lubi duży otwór, ale niżej położony.
W Gąszczu u Tess 16:20, 24 lut 2017

Do góry
Rench napisał(a)
A skąd Ty wiesz,jakie ptaki przylecą do tych budek?
Wabisz je jakoś ?

Nie wabię Choć Bogdzia mówiła kiedyś, że ptaki trzeba zwabić do ogrodu (dokarmiając je zimą), żeby się w nim osiedliły.

Z góry to nie mogę przewidzieć, jaki konkretnie ptak się tam osiedli.
Ale już robiąc budki, planuję, dla jakich ptaków je robię.
Przede wszystkim zależy to od wielkości otworu, czasem też od wymiarów budki.

Tu jest fajna ściągawka:
http://www.bielany.waw.pl/data/newsFiles/zalacznik_1_-_skrzynki_legowe_1.pdf (trzeba link skopiować)
W Gąszczu u Tess 16:13, 24 lut 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Budki, jak budki- śliczne, ale toa ściana z tego poukładanego drewna mnie zachwyca, jak rzeźba ogrodowa

A dziękuję, dziękuję. Nieskromnie powiem, że i mnie się podoba.
W Gąszczu u Tess 16:12, 24 lut 2017

Do góry
dominika_ napisał(a)
To budek, a budek u Ciebie Miło, że prawie wszystkie zamieszkane, jak wychodzisz do ogrodu, to dopiero musisz mieć ptasie koncerty

Owszem, świergot ptasi dobiega zewsząd. Najczęściej jest to świergot sikorek. Aczkolwiek w tę zimę było u mnie o wiele mniej ptaków, niż w poprzednich latach. Długo myślałam, co jest tego przyczyną, aż syn mi uświadomił, że przecież panuje ptasia grypa A w grudniu odkryto ognisko tej choroby w okolicach Grodziska - czyli niedaleko.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:36, 24 lut 2017

Do góry
Jana napisał(a)
wróciłaś super

Powiedzmy, że obudziłam się po zimie

babka napisał(a)
Widzę Reniu żeś już całkiem zmotywowana do działania i czekasz w blokach startowych
Walentynkowy upominek bardzo uroczy

Chęć do pracy mam. Nawet powoli klaruje mi się wizja całokształtu. Ale czy wszystko uda się zrobić?

Moja stipa - ostnica cieniutka już wzeszła. Inne wysiewy się ociągają.

Tess napisał(a)

O tak. Nie ma na nie dość czasu.
Ogrodowisko to moje błogosławieństwo i przekleństwo zarazem

O budkach się pomądrzyłam u mnie.

Świetnie ujęłaś sedno
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 10:15, 24 lut 2017

Do góry
Tess - tak,Chopiny w drugim kwitnieniu nawet do 2m potrafią wybujać.
Z Innych w odcieniach białości,typowo rabatowych to
Parky,

PRINCESS OF WALES

Avalon ma śliczny kwiat,ale bardziej kremowy

No i
STEPHANIE BARONIN ZU GUTTENBERG w pierwszej fazie różowawy lub norelowy środek wybarwia się do białokremowego w pełnym rozkwicie.

Parki Warszawy 00:36, 24 lut 2017

Do góry
Też plac Grzybowski, wiosna, czosnki w roli głównej.
Zdjęcia zrobione przez Gabik w 2012 roku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/826-miniaturowy-ogrodek?page=87
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 00:31, 24 lut 2017

Do góry
Przyszedłam rzec, że kiedy pierwsze oszołomienie minęło, przypomniało mi sie, że te Chopiny to pewnie z 1,5 wysokości mają.
Dobrze pamiętam? To za wysokie dla mnie. Coś zaproponujesz niższego a ładnego?
Madżenie ogrodnika sezon 2017 00:26, 24 lut 2017

Do góry
Madźen, tulam.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 00:17, 24 lut 2017

Do góry
07_Rene napisał(a)

Nie pokazywałam się z braku czasu. Forum wciąga, więc sobie limity ustaliłam, bo czas jednak nie jest z gumy A książki czekają

O tak. Nie ma na nie dość czasu.
Ogrodowisko to moje błogosławieństwo i przekleństwo zarazem

O budkach się pomądrzyłam u mnie.
W Gąszczu u Tess 23:48, 23 lut 2017

Do góry
Juzia - żałuję, że tego protestu modraszki nie nagrałam

Renatko -

Olu - mam w Gąszczu 5 budek. w tym jedną po sąsiedzku, czyli w nowym ogródku.
Ale nigdy dotąd nie było tak, żeby wszystkie były zamieszkałe.
Budki wiszą u mnie nie tylko na drzewach, także na murach.
Czytałam, że jeśli po powieszeniu budki przez dwa-trzy sezony nie zostają zasiedlone, trzeba je przewiesić, bo to oznacza, że niewłasciwą lokalizację mają.

To jest budka na penduli. Dla bogatki. Została zasiedlona jako pierwsza, w kolejnym roku też mieszkały w niej sikorki,a teraz przy czyszczeniu okazało się, że w ubiegłym roku nie było w niej mieszkańców.

To budka na murze, dla szpaka. Co roku szpaki próbują się w niej zagnieździć, ale sroki je przeganiają. Nie dlatego, że chcą w niej zamieszkać Mają gniazdo na świerku u sąsiada i nie chcą mieć hałasu w pobliżu (bo młode szpaki dość hałaśliwe są).

.
To budka na gruszy. Też szpacza. Już jej tam nie ma, zdjęliśmy bo wycinać gruszę będziemy. Wisi na murze po "babcinej" stronie, zdjęcia nie mogę znaleźć

A to budka dla modraszki, przez dwa lata nie została zasiedlona, więc ją w ub. roku przewiesiliśmy.
Była tu (na moje oko - za duża gęstwina gałęzi utrudniała dostęp ptakom)

A teraz wisi na kracie z bluszczem. W ubiegłym roku modraszki miały w niej dwa lęgi, oba zakończone sukcesem. To właśnie o tę budkę taki rwetes wczoraj był

W Gąszczu u Tess 21:36, 23 lut 2017

Do góry
07_Rene napisał(a)

Poczytałam i nachodzi mnie refleksja...
Może ja się już też starzeje...

wolne żarty ha ha ha

Tess, zima po to jest by trochę zwolnić. Jeszcze się naskaczesz
Dużo masz tych budek ? Ja od kilku lat obiecuję sobie że powieszę takowe tylko nie wiem czy ptaki zagnieżdżą się w nich, u mnie drzew niewiele. Jednak do karmnika przylatują całe stada więc może by się udało.
Lawendowy zawrót głowy 17:22, 23 lut 2017

Do góry
Jola, co ile sadziłaś platany? Masz Alpens Glob, dobrze pamiętam?
Gruszę zainfekowaną rdzą postanowiłam jednak wyrzucić i w tym miejscu inne drzewa będę sadzić - platany mi się zamarzyły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies