Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wilczy ogród 22:47, 24 kwi 2024

Do góry
W niedzielę jak już wiecie miałam przyjemność przebywać w ogrodzie Madzi. Śmiechu było co niemiara, kocham Was babeczki
A na pamiątkę mam kilka kadrów moim okiem

Przy ścieżce 22:33, 24 kwi 2024

Do góry
Zabrałam się za cięcie żywopłotu cisowego. Posadziłam go dawno, ponad dwadzieścia lat temu. Miałam mgliste pojęcie o cięciu żywopłotów, książkowe, ale nic nie zastąpi praktyki. Początkowo niewiele miałam roboty, moje cisy miały 30 cm wysokości. Skracałam głównie po wysokości, przyszedł jednak moment, kiedy wymknęły mi się spod kontroli. Dwa metry rozkładających się na boki gałęzi, coraz grubszych, zimą pod ciężarem śniegu tworzyły widok...śmieszny. Przez parę lat wiązałam gałęzie w środku żywopłotu, a cięłam nowe przyrosty. Przy okazji obserwowałam jak reaguje na cięcie, jak szybko przyrasta, nabrałam odwagi
Zajęło mi to dobrych kilka godzin, potrzebowałam piły, dobrego sekatora i nożyc. Żmudna robota i długa, warto od razu właściwie ciąć żywopłot. Jak się o niego zadba, to po latach, jak wytworzy właściwy szkielet, to wystarczy nożycami przelecieć po powierzchniach i już

Efekt jest taki, ale muszę skorygować jeszcze to cięcie.

Na dole, po cięciu powinno być najszerzej, im wyżej, węziej. To jest dosyć trudne, sprawnie ciąć i myśleć przestrzennie. Dlatego jeszcze raz muszę uruchomić piłę i zwęzić górny fragment, aby uzyskać formę trapezu. Bo ja uzyskałam tym cięciem trapez odwrócony.

Po cięciu podsypałam nawozem. Popadało, jakby natura chciała dobrze życzyć po tych przymrozkach wrednych Mam jeszcze kilka takich żywopłotów cisowych, dużo roboty...
Ogrodowe wariacje 22:25, 24 kwi 2024

Do góry
Asia mam

Ogród prawie wymarzony … 22:06, 24 kwi 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
A z tych dwóch wymienionych odmian, która fajniejsza? Jakieś większe różnice?

Jeszcze mam ciemnoróżową ale nie kwitła jeszcze
Sarah jest bardziej różowa a Shirley delikatnie różowa taka rozmydlona

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 21:59, 24 kwi 2024

Do góry
Barwinki już siedzą w glebie, oby rosły jak szalone

Ogród prawie wymarzony … 21:59, 24 kwi 2024

Do góry
An_na napisał(a)
Czerwony też pikny. Lubię bardzo.

Jaka odmiana piwonii kwitnie najdłużej?

O ile pamiętam to Shirley bo jak była ulewa u mnie to ścięłam jej kwiaty do wazonu

Ogród z koniczynką 21:59, 24 kwi 2024

Do góry
To jest ten suchy klon Ginnala, o którym pisałam wczoraj, a wypuszcza nisko...

drugi (bliźniak) żywy i ma pąki
Glina i zielsko 21:50, 24 kwi 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Justyna a 11 drzew bordo chyba starczy.
Żurawki i berberysy też mam. Nie liczę ale znalazłam bordowe krzewuszki i kupię.

Poszerzanie nie wchodzi w gre bo obrzeże i beton a zwłaszcza kable do kosiarki.

Póki co zbieram rośliny na nową rabatę.

Widzę, że coraz bogatsze te zbiory
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 21:46, 24 kwi 2024

Do góry
Zacisze Alicji 21:40, 24 kwi 2024

Do góry
Alija napisał(a)

Piękny kolor tej azalii, też mam pomarańczową i nie mogę się doczekać rozwinięcia pąków.
A ten leśny teren jest wyniesiony wyżej, bo tak wygląda. Liliowce pooglądamy dopiero latem.
Ogród z koniczynką 21:39, 24 kwi 2024

Do góry

Przymrozek położył prawie wszystkie tulipany, połamanych mam część ostróżek, nawet pierwiosnki się zrobiły plackowate... Koło południa część tulipanów usiłowała się podnieść...

ostróżki połamane

klon Crimson Sentry zwinięte listki...

Własny Vengerberg 21:36, 24 kwi 2024

Do góry
Cóż, nauczona Waszym doświadczeniem jako obrzeża planuję kancik ewentualnie jeśli pojawi się coś kostkopodobnego, to będzie na piasku, a nie na betonie.

Lidka, nie wiem o którym plan pytasz, więc wrzucam oba. Na pierwszym tam, gdzie napis plac zabaw

Już widać, że projekt kostki wokół domu się zmienił i nie trzyma tego planu. Od ogrodu jest linia prosta, nie ma tego ząbka.

A na drugim tam gdzie strzałka

A teraz idę myśleć, jak wziąć pod uwagę Wasze sugestie i pomyśleć nad liniami rabat.
Zaprzęgłam dziś eMa do wyrównywania ziemi, tam gdzie ma być Brzozowa, to nie miał czasu robić projektu nawodnienia, więc mam czas na przemyślenia
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 21:22, 24 kwi 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Tak ale w blokach nie musisz miec tyle gratów. Kosiarek, młotków, szpadli, segregatorów z wkrętami, rowerów, open zimowych I reszty. Pralnia osobno to może I zbytek, ale szafy muszą być, żeby zamknąć bałagan za drzwiami

Domek nie byl zły, fajnie rozplanowany, miejsce na wszystko. Bardzo chciałam żeby Rodzice tam się przenieśli. Ale węgiel staniał I grzanie niepotrzebnych metrów, starych nieocieplonych murów już tak nie boli...

Jestem na południowym stoku, działka otoczona dużymi drzewami z każdej strony. Ale figi 5ty rok I padły a zimy nie było hosty wyszly I slimaki naja co jesc

Ten dom na dole to my, widać igloo i tunel

Ale kosiarki, młotki, szpadle, rowery i opony to w garażu a nie w domu Dlatego teraz będzie u nas mały dom... za to trzy garaże. Hahahaha! Pralnia będzie w kotłowni a pokoje chciałam większe właśnie żeby szafy były na całe ściany

Starych drzew się nie przesadza. Tak mówią starsi... Ale co oni wiedzą, co nie?

Poznałam po Igloo i trójkątnej rabacie na froncie
Ogrodowe wariacje 21:05, 24 kwi 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
A tutaj?

Zrobię zdjęcie z bliska tej części. Nie wiem ile miejsca musiałabym im dać.
Chciałabym piwonie w kolorze brudnego różu
To jest rabata połączona z różanką. W tym miejscu co wskazałaś, wtedy kiedy kwitną piwonie nie ma innych kwiatów więc bardzo na plus.

Edit: tu widać to miejsce co wskazałaś, zdjęcie jesień 2022

.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:04, 24 kwi 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Cóż to takie fioletowe o tej porze roku?
Ogrodowe wariacje 20:59, 24 kwi 2024

Do góry
Lidka tak wyglądają siewki jeżówek

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:49, 24 kwi 2024

Do góry
Tak ale w blokach nie musisz miec tyle gratów. Kosiarek, młotków, szpadli, segregatorów z wkrętami, rowerów, open zimowych I reszty. Pralnia osobno to może I zbytek, ale szafy muszą być, żeby zamknąć bałagan za drzwiami

Domek nie byl zły, fajnie rozplanowany, miejsce na wszystko. Bardzo chciałam żeby Rodzice tam się przenieśli. Ale węgiel staniał I grzanie niepotrzebnych metrów, starych nieocieplonych murów już tak nie boli...

Jestem na południowym stoku, działka otoczona dużymi drzewami z każdej strony. Ale figi 5ty rok I padły a zimy nie było hosty wyszly I slimaki naja co jesc

Ten dom na dole to my, widać igloo i tunel
Anna i Ogród 2 20:42, 24 kwi 2024

Do góry
Makao napisał(a)
No to się tego uzbierało. Nigdy wcześniej nie miałam aż tyle sadzonek i wysiewów. Cały stół i parapety

OMG, ależ masz tych sadzonek, brawo TY.
Rzeźba bardzo ładna.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:25, 24 kwi 2024

Do góry
Nie wiedziałam, że są białe żywokosty, aż mi się w ogrodzie takowy nie wysiał

Więcej fot z mojego ogrodu nie ma. Kolejnym razem zaproszę Was gdzie indziej
Glina i zielsko 20:24, 24 kwi 2024

Do góry
Justyna a 11 drzew bordo chyba starczy.
Żurawki i berberysy też mam. Nie liczę ale znalazłam bordowe krzewuszki i kupię.

Poszerzanie nie wchodzi w gre bo obrzeże i beton a zwłaszcza kable do kosiarki.

Póki co zbieram rośliny na nową rabatę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies