Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

The Hannah Peschar Sculpture Garden. 07:33, 06 sie 2016

Do góry
Ja ostatnio oglądałam chyba z rok temu w angielskim innym programie ten ogród, zauroczyło mnie gdy pokazali jak po kładce idą: on, ona, pies....a za chwilę...kot. To było tak zaskakujące, niezwykłe mi się wydało, taki rodzaj hierarchii. Uśmiechnęłam się wtedy na widok tego kota.

Swoją drogą Anthony Paul projektuje cudne ogrody.

Ciekawe, czy na jego rzeźbach gdziekolwiek widziałaś ceny? Czy można taką rzeźbę kupić?
Ogrodowa symfonia 15:52, 05 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zdanie : Teraz będę musiała gdzieś je upchnąć typowe dla ogrodników którzy robią błędy, kupują, wydają pieniądze, cieszą się z zakupów, ale dla ogrodu to za dobre nie jest, bo robi się kolekcja, a nie kompozycja. Lepiej by było gdybyś kupiła 6 jednakowych i zrobiła z nich grupę, a tak masz 6 różnych róż, każda inna i jak oraz z czym je połączyć?
Kombinuj, a i tak nie wyjdzie, bo będzie misz-masz typowy.

W 100 % racja! Nieraz jednak trudno się powstrzymać... Ma się jeden ogród i chciałoby się mieć trochę tego i trochę tamtego. Nieraz udaje mi się samej dać sobie "po łapkach", żeby nie kupić Jedną różę podarowałam, z trzema wiem gdzie pójdą. Pozostają dwie.

Gardenarium napisał(a)
Masz za mało roślin a miłorząb czyli coś wysokiego - bardzo wskazany. A nawet 3 miłorzęby.

Tak tak, tych żurawek mam znacznie więcej, tylko kilka przeniosłam, bo kręgosłup mi walnął ostatnio i nie chciałam tyle nosić, a w zasadzie to nie byłam za bardzo w stanie.

Dziękuję za wskazówki i za propozycję, i za odwiedziny Nie myślałam, że Szefowa do mnie wpadnie Kolorystycznie bardzo mi się podoba. Zastanowię się co w tych miejscach posadzić. A czy te miłorzęby w linii prostej czy środkowy wysunięty do przodu (jak na rysunku?). Myślałam także o 3 miłorząbach Mariken, tylko M. jest jak na razie nie zgadzania się na sadzenie blisko domu wszystkiego co przypomina drzewko. Chodzi o korzenie i bliskość do elewacji i kostki. W tym temacie prowadzimy negocjacje Czy dobrze myślę, że takie szczepione tym bardziej wolno rosną i mają mały system korzeniowy?
Zastanawiałam się też, czy to jest dobre miejsce dla nich, tzn. jedynie tam mam najwięcej cienia, więc może lepiej go wykorzystać dla innych roślin, a miłorzęby posadzić wzdłuż tarasu gdzie nic na razie nie ma?

Pozdrawiam i zapraszam nawet jak trzeba ogrzmocić

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:56, 05 sie 2016

Do góry
HANIA
dzięki kochana za pomoc, mąż w obawie usunął je wszystkie, ale kiedys je sprawdzę jednak, bo gdyby były bezpieczne, to frajda mieć świeże grzyby, choc jak piszesz bezpiecznie i tanio pieczarki można kupićbuziaki
GARDENARIUM
Danusiu, może i bredzę
ale wiesz ile fajnych rzeczy mogłam robić bez ogrodu??? w sumie trudno te doświadczenia porównać. Za to jak patrze na zdjęcia teraz i 4 lata temu, jest czym się cieszyć
JOLA
wierzę ci, ale ja jak nie sprawdzę, to nie ruszam czego nie znam
BASILIKUM
no nie zjadłam, bo jak bym się do ciebie wybrała? pokażesz mi swoje porównam

dzieci dały żółwiki i ptaszki, Sonia jeden zbiła i do klejenia

moje łobuziaki
Misia największy, ale muszę powiedzieć, że coraz fajniejsza jednak już

a tu dziś te tuje od spodu cięłam
cały zagajnik miałam we włosach

Chwasty nad stawem 09:41, 05 sie 2016

Do góry
Dziękuję Gardenarium. W najbliższą sobotę biorę się za intruza. wykopię moje liliowce i irysy a łopian odpowiednio potraktuję.Pozdrawiam
Chwasty w trawniku 07:35, 05 sie 2016

Do góry
Wg mnie to perz (widać rozłogi), albo wyrywać albo poczekać aż koszenie go załatwi.
Opryskać się nie da, bo perz też jest jednoliścienny. To trawa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:33, 05 sie 2016

Do góry
A propos żaby, wczoraj w pracy Stasio łapami naoatoczył się na tak wielką ropuchę, jak talerz obiadowy, normalnie aż chłop góral z gór siem przestraszył.. o matko, ja nie widziałam, bo miałam swoje żaby
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:31, 05 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Ja bym chyba wysiadł i czekał aż to coś wyskoczy...
Wyskoczyło w ogóle?

Twój ogród - przecież wiesz Ideał dla nas

Wjechałam w Magdalenkę, otworzyłam drzwi, wzięłam patyk, dziubałam ze strachem...nic nie wyskoczyło, gdy jechałam to na autostradzie pod Jankami zaczęło się szamotać za moimi plecami, stwierdziłam więc że mam dwie żaby...

Po rozpakowaniu samochodu (Witek) odkurzyłam samochód i wszystkie dywaniki wytrzepałam. Żab nie widać było... hmm
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:29, 05 sie 2016

Do góry
viva napisał(a)

Tyły nie gorsze niż przody

Danusiu czy wiesz jaka to odmiana hosty? Potrzebuję na swoją hostową dużej, żółtej hosty, która nie zieleniałaby w lecie. Twoja jest taka urodziwa.

Ona u mnie jest limonkowa, podejrzewam że to jest 'Sum & Substance' - przynajmniej jako taką kupowałam

Jeszcze jest 'Zounds'- kwitnie na biało.
Piedmond Gold - wiosną jest zielona, potem robi się żółta i trwa pod warunkiem, że jest w półcieniu. Kwitnie na fioletowo. Ochrzczona jako "Królowa cienia"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:24, 05 sie 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
Dostalas w gratisie zabe

prosu sie sieje czy kupuje jako sadzonke?

I sieje się, bo na ulicy mam sporo siewek, czasem w żwirku wyrośnie, ale do donic kupuję co roku wyrośnięte egzemplarze.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:23, 05 sie 2016

Do góry
miskka napisał(a)
Co to siedziało w Żurawkach? W samochodzie?

Cisy Nic nie znaleźliśmy, chyba wyskoczyła przy wyjmowaniu.
Chwasty nad stawem 07:22, 05 sie 2016

Do góry
To jest łopian, trudno się go pozbyć. Co masz zrobić? - usunąć, to oczywiste.

Jeśli zarasta liliowce i inne pożądane rośliny to pozostaje wyrywanie, albo wykopanie cennych roślin a to możesz opryskać herbicydem. Jeśli trawa ma pozostać to herbicyd na dwuliścienne, a jeśi i trawę chcesz spalić - to herbicyd totalny.

Ale będzie spustoszenie.
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 23:02, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mata - a niech sobie chwalą ale nie mają racji, to zabójstwo dla roślin i zycia w glebie https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Czarnoziem w dołku nie chroni, tuje też padną tylko później, bo są większe i wytrzymalsze

Zugorować znaczy pozbyć się chwastów różnymi sposobami

Podejrzewam taki powód:

sąsiad nie ma podmurówki a wy macie podmurówkę wysoką, która zatrzymuje wodę na działce jak w wielkim pojemniku. plus wspomniana glina. Sąsiad ma glinę? Ma podmurówkę?

Chodzi Pani o podmórówkę domu? Tak, sąsiad też ma, tu większość ma. I wszyscy mają gliniasty teren. Jeden z sąsiadów chyba w poprzednim roku sam sobie robił piękny ogród. Stary trawnik przejechał trochę ręczną glebogryzarką, nawiózł ok 40 cm czarnoziemu, zasiał sportową trawę, posadził różne kwiatki i u niego jest wszystko ok, nie stoi woda, wszystko super rośnie. U nas z kolei jak przychodzili "fachowcy" to każdy mówił, że jest za dużo mlecza i chwastów na tej "trawie" i że glebogryzarka nic nie da, że trzeba koniecznie zedrzeć catem darń, nawieźć ziemi, wyrównać i zasiać trawnik.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:09, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tyły domu

Tyły nie gorsze niż przody

Danusiu czy wiesz jaka to odmiana hosty? Potrzebuję na swoją hostową dużej, żółtej hosty, która nie zieleniałaby w lecie. Twoja jest taka urodziwa.
Kolorowy ogród na piasku 21:58, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powiem że brakuje białej monardy do kolekcji, a ja gdzieś taką widziałam, jednak wydała mi się taka "brudna" i mało atrakcyjna. Nie kupiłam, choć też zbieram monardy.

Danusiu, białą miałam z zakupu internetowego, gdybym ją widziała tak jak Ty też nie kupiłabym. Wyjątkowo małej urody kwiaty. Jako, że nie jestem typową kolekcjonerką łatwo było mi się z nią rozstać Bardzo trafnie określiłaś jej kolor
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:51, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przeżyłam chwile grozy, albowiem w samochodzie wypełnionym po sufit cisami i żurawką Citronelle, jechały ze mną chyba żaby...albo myszy, coś się miotało za moim fotelem i pod nogami pasażera (stały tam żurawki). Wydawałam okrzyki... i modliłam się żeby na mnie nic nie skoczyło.... dojechałam...uff, teraz samochód kto inny będzie rozpakowywał. ja w każdym razie nie wsiadam...

Ja bym chyba wysiadł i czekał aż to coś wyskoczy...
Wyskoczyło w ogóle?

Twój ogród - przecież wiesz Ideał dla nas
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:39, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie mam. Piet Oudolf ma.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/290-sporobolus-heterolepis

Artykuł czytałam i dlatego trafiłam do Ciebie. Miałaś z nim styczność? Czy one zimują u nas?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:57, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym w to nie szła, zbyt mieniąca i pewnie jak wszystkie wynalazki po przekwitnieniu kaput.

a widzisz, a ja rozmawiałam z Panią hodowczynią i bardzo mi je zachwalała.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:51, 04 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie wiem kto tak powiedział, ale nie miał racji. Tylko nie wiem, czy racja dotyczyła, że nie pasują do tych donic, czy że nie przezimują?

U mnie na zimę pozostają na miejscach, wszystkie.

Bardzo mi się podoba u Pani i też tak chciałam u siebie, ale powiedziano mi że nie przezimują.
Jednak będę musiała się sama przekonać. Dziękuje za odpowiedz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:40, 04 sie 2016

Do góry
Limelight, myślałam, że to oczywiste Właśnie kwitnie i zajmowała kluczowe miejsce w moim ogrodzie zawsze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies