Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W piaskownicy 11:28, 30 lip 2019

Do góry
Pogoda mega upalna, zupełnie nie do prac ogrodowych, chyba że do podlewania.....albo zakładania skalniaka z sukulentami. To była moja pierwsza rabata z kwiatuchami i na początku jedyna, więc biegałam z konewka trzy razy dziennie. Potem przyszła elewacja z klinkieru, ściana południowa więc przy dwóch ostatnich latach, suchych i z okresowymi upałami rośliny powoli wysychały. Nigdy nie przepadałam za skalniakami, ale coraz bardziej przepadam za rojnikami, stąd pomysł na zmianę rabaty.

Tak wyglądała przed zmianą.

W moim małym ogródeczku - Dorota 11:13, 30 lip 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Widzisz żywą koleżankę moich żabek?

Właśnie miałam pytać ,czy Twoje oczko-kałuża nie przyciągnęło prawdziwej żabki...nie zuważyłam jej na zdjęciu!...dopiero doczytałam U mnie po ogrodzie skacze jakaś podobna i ciekawa byłam ,czy bywa w mojej kałuży ,bo nigdy w pobliżu jej nie widziałam...aż dojrzałam kijanki...czyli bywa
Za drzwiami do ogrodu... 11:02, 30 lip 2019

Do góry
Migawki z warzywniaka...dość ciekawie ,na niebiesko zakwitła jakaś sałata z mieszanki sałatkowej?Ma też ciekawe pokręcone łodygi...
.
Za drzwiami do ogrodu... 10:55, 30 lip 2019

Do góry
Basiu mój ogródek jest niewielki i mam nawadnianie kropelkowe w większości rabat,więc susza wielu strat nie poczyniła.Zasuszyły się tylko tawułki,gdzie nie było podlewania.Na działce zaś z warzywniakiem ,ziołownikiem ,łączką i ugorem gorzej to wygląda.Jeden hibiskus zrzucił większość pąków kwiatowych,którymi był obsypany(dałby niezły pokaz),trawa zasuszona,drzewa owocowe też zrzucają owoce,choć i tak prawie ich nie było. Warzywnik się obronił ,bo trochę podlewany,po za tym ma lepszą ziemię.
Na razie pięć skarp, może kiedyś ogród 10:47, 30 lip 2019

Do góry
Moje miejsce, nie wiem czy już ogród, dalej jest niedoskonałe, ale nieustannie wszystko rośnie i zmienia się. Wklejam kilka zdjęć, również ku pamięci dla siebie, jako swoisty pamiętnik ogrodowy. Mimo niedoskonałości i wielu niedociągnięć miejsce to cieszy mnie coraz bardziej. Tak te kilka skarp prezentuje się w 2019r. Może kogoś też ucieszą te zdjęcia
Ogród w remoncie 10:35, 30 lip 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Tak z tymi cisami chyba, nie ustawiłam jeszcze po lewej stronie też jeszcze taka ciaśniejsza grupka jak po prawej.

I do tego teraz resztę, mogłoby tak być? Trochę słabo śś widać
fajnie
Albo takie 3 grupy po 3
Za drzwiami do ogrodu... 10:30, 30 lip 2019

Do góry
Basiu , co do tych zamawianych różyczek to kompletna klapa. Moje dwie zamawiane jako DQ całkowicie sczerniały i i nawet nie rozwinęły krzaczka. Ta trzecia miała być wielkokwiatowa zielona róża a jest mała biała ,lekko różowiejąca, wygląda jak jakaś dzika, krzaczek jak róży miniaturkowej
Dzwoniłam do nich, kazano mi złożyć mailem reklamację i w ciągu tygodnia mieli się odezwać. Niestety minął już prawie miesiąc a na pocztę wysłali mi tylko kilkadziesiąt reklam z promocjami i poleceniem następnych produktów, a na reklamację żadnej odpowiedzi. Bardzo ciężko się tam dodzwonić, bo ciągle jest się kolejnym oczekującym na konsultanta...Ale jeszcze będę próbować bo wydałam 80 zł i mam guzik z tego i też czuję się oszukana.

Ogród w remoncie 10:24, 30 lip 2019

Do góry
I kolejne grzybki

Ogród z czereśnią 10:03, 30 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)
Bożenko - też mam takie wrażenie, że takich odmian już kupić nie można ale nie wiem na pewno w każdym razie ja z takiej robię sadzonki, na razie z efektem żadnym ale nie tak bardzo dawno je robiłam.

Basiu w takich miejscach czuje się spokój, prawda? Niestety, nie padało. Wiało tak, że pochowałam donice, błyskało się i zachmurzyło bardzo. Dobrze, że nie bylo jakiegoś pogodowego szaleństwa bo teraz to czasem "strach się bać" ale jednak trochę popadać mogło a nie tylko straszyć... i tak dobrze, że podlałam wcześniej nie bardzo wierząc w ten deszcz

Aniu ja te hortki dzielę. Przypomnij się na wiosnę to Ci ukopię kawałek
Ogród w remoncie 10:00, 30 lip 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Tak z tymi cisami chyba, nie ustawiłam jeszcze po lewej stronie też jeszcze taka ciaśniejsza grupka jak po prawej.

Doskonały pomysł!!!
Ogród w remoncie 09:47, 30 lip 2019

Do góry

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:19, 30 lip 2019

Do góry
Berberys30 napisał(a)
Witam,
Jak większość w tym wątku proszę o drobną pomoc, poradę.
A więc w skrócie.
Trawnik 1700 m2, ziemia słaba (piaski) - zakładany z siewu w ubiegłym roku, na początku pomimo przekopania i odchwaszczenia - problem z chwastami - jakos w miarę dałem sobie z tym radę. W marcu tego roku nawożone saletrą amonową, z koncem maj polifoską. Aktualnie - susza … w mojej miejscowości poza jedna burzą od 3 miesięcy nie spadła ani kropla deszczu, podlewam - wody poszły już hektolitry … Ważne - trawnik nasłoneczniony od wschodu do zachodu słońca prawie na całej powierzchni. Z powodu suszy nie nawoziłem bojąc się iż wypali całkowicie. Porównując z trawnikami na wiosce to i tak tragedii nie ma, wszędzie dokoła trawniki powypalane - istna sahara ale chciałbym aby było lepiej, choć ze względu na to iż otaczają mnie łaki i lasy nie wymagam trawnika idealnego bo jest to poprostu niemożliwe. Oczywiście nie chciałbym zniszczyć tego co już mam.
W tym tygodniu sprawdziłem sobie odczyn gleby, okazało się iż jest mocno zasadowa PH pow 8 …
Mój plan jest taki:
1. Poczekać do najbliższego deszczu i nawieźć Jara Mila Complex
2. Później zrobić coś aby ziemię trochę "zakwasić"
3. Późną jesienią rozsypać jakiś nawóz organiczny (obornik granulowany lub cos podobnego)

Moje pytania
1. Czy plan jest dobry
2. czym najlepiej zakwasić ziemię
3. jako ze powierznia duża gdzie i co kupić (obornik itp.) aby nie wydać majątku

Proszę o pomoc i z góry dziękuję
Darek

a masz foto u mnie podobna powierzchnia 1600m2 ale po zabiegach na wiosnę i nawożeniu w czerwcu wygląda tak

obornik słabo sie rozpuszcza rzucony na trawę i trochę śmierdzi grunt żeby nawóz podzielić na obszary ja dałem odrazu na całość i nie dało rady czasowo wszystkiego dobrze zlać doba za krótka ale miałem najtańszy nawóz słabo się rozpuszczał i mocno pylił może ta yara lepiej i szybciej się rozpuszcza . Ale teraz jak parę dni upałów widać ze trawa trochę siada
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 09:01, 30 lip 2019

Do góry
Kasiu kochana, jak pamietasz , to napisz proszę nazwy tych piękności

Kasik napisał(a)

Róże dały czadu . Pokażę Ci zaraz.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:23, 30 lip 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)

No ty to masz farta. Nie spotkałam w sprzedaży jeżówek żeby szło je dzielić. Zawsze tylko pojedyncze.

O ktoś tu chyba niedowiarek to proszę to ta rozsada.

Po lewej male a matka na górze nawet z kwiatkiem ale nie wszedł w ekran.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 08:17, 30 lip 2019

Do góry
i troche balaganu

Piękny Masz Bałagan
Pozdrowienia zostawiam.
Blaski i cienie nowego życia 08:12, 30 lip 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bardzo ładne widoczki rabato- ogrodowe.
I jeżówki oczywiscie tez

Milkshake jest kiepska, mała i się pokłada. Te zwykłe jak widzisz są w znakomitej formie.

Seledynki są wreszcie

Choroby i szkodniki powojników, powojnik - Clematis 07:52, 30 lip 2019

Do góry
Dzień dobry,
Proszę o pomoc przy identyfikacji problemu Jana Pawła II. Od ponad miesiąca zasychają mojemu clematisowi górne części pędów/pąków, przy czym zaraz obok wyrastają nowe gałązki, a zasychanie nie idzie w dół po pędzie. Czy to uwiąd czy może nie odpowiadają mu warunki? Stanowisko zachodnie.

LeŚnicZaNka 07:31, 30 lip 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Ale piękna. . Jeszcze takiej nie widziałam
Jak się nazywa ?
Ogród do odnowy 06:28, 30 lip 2019

Do góry
fotki dzisiejsze

gdyby nie to zdjęcie nie miałabym pojęcia o takich uszkodzeniach

jaka ona dzielna

I co teraz?
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:54, 29 lip 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Te również i zakątek z kałużą fajny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies