Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:40, 05 lip 2019

Do góry
Stoją te czosnki prosto w centralnym miejscu- na rondzie i na fragmencie rabaty ze stipami.

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:36, 05 lip 2019

Do góry
Aaaaa jest jeszcze..figa z makiem
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:34, 05 lip 2019

Do góry
Zadowolona jestem z letniej odsłony rabaty podokiennej obok tarasu. Jest busz, jest kolorowo- jak to latem być powinno, w miarę współgra. Nieodgadnione jest dla mnie zachowanie czosnków główkowych. W jednym miejscu ogrodu stoją na baczność, a w innym pochylają się. To jest chyba związane z warunkami świetlnymi. Tam, gdzie łapią słońce cały dzień, to stoją. Tam, gdzie słońca nie ma rano lub późnym popołudniem, to się kładą.
Rano

Po południu przejście utrudniają siedzące na główkach czosnków trzmiele.

Tu się też kładą.

Kwiaty we włosach 22:31, 05 lip 2019

Do góry
Nowe nabytki

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:30, 05 lip 2019

Do góry
Urocze maleństwa Delicious Nougat

Buterfly Kisses
Ogród wśród pól i wiatrów 22:30, 05 lip 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Ależ u ciebie pięknie, w szoku jestem jak szybko ci wszystko porosło. Wspaniały efekt.

No tak, szybko wszystko rośnie.
Właściwie to mogę powiedzieć, że teraz to ja więcej wycinam niż sadzę
Dziękuję uprzejmie za miłe słówka i zostawiam zieloności

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:25, 05 lip 2019

Do góry
Radość tworzenia :-***
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:24, 05 lip 2019

Do góry
Kociaki dziękują
Jeżówki Raspberry Truffle

Jeżówki Bon Bon
Ogród wśród pól i wiatrów 22:24, 05 lip 2019

Do góry
Jak już jestem w temacie jeżówek... to właśnie delikatnie zaczynają

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:21, 05 lip 2019

Do góry
Ale też i paprocie..
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:20, 05 lip 2019

Do góry
Po południu przemieliłam w rozdrabniarce resztki ściętego ognika. Wykopałam karpę korzeniową. Na szczęście nie siedziała głęboko. Jakieś pół metra.
Przekopałam glebę z końskim obornikiem i wiórkami rogowymi. Zrobiłam obchód po ogrodzie w poszukiwaniu roślin do cienia. Wykorzystałam sporą tawułkę Arendsa z rodkowej, zagubione w czeluściach hosty, bergenię Flirt nabytą wiosną, żółtolistne żurawki z czerwoną żyłką na liściu i turzyce SS jako zadarniacze. Tawułkę podzieliłam szpadlem.

Tłem jest choina kanadyjska w narożniku, wokół niej rosną paprocie. Uzupełniłam rośliny do brzegu trawnika. Kolory w cieniu nieco przekłamane.
Po prawej rośnie pęcherznica bordowolistna. Mam nadzieję, że będzie rosło bez mojej ingerencji. To pierwsza rabata typowo cienista.

A tuż obok skrajnie odmienne warunki. Wschodnia strona budynku, pod okapem. Zawsze o tej porze trawa zamienia się tam w siano.

Kolekcja tawułek naprzeciw tarasu- drzewka i krzewy podkradają im składniki odżywcze i zabierają przestrzeń życiową.

Tym też już kurczy się przestrzeń życiowa. Na początku rosły na patelni przez cały dzień. Teraz o połowę krócej.

Przedziwny Ogród 22:19, 05 lip 2019

Do góry
Richie napisał(a)
Twój ogród zachwyca przemyślanymi kompozycjami i barwą kolorów. Jest pięknie
Pozdrawiam

Bardzo, bardzo dziękuję Przeczytać takie słowa od Ciebie, to zaszczyt

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:18, 05 lip 2019

Do góry
Bugenwille, które lubią słońce
Rododendronowy ogród II. 22:13, 05 lip 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)

No jeszcze te zacytuje
Przerwa na kawę... 22:12, 05 lip 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Jeżówki zachwycają , u mnie też kwitną, co do przetaczników - u mnie w tym roku słabe, przekwitły.Obcięłam. Róże masz piękne, moje słabo kwitną , ten rok jakiś taki, sama nie wiem. Gorsza kondycja.Pozdrawiam cieplutko, bo u nas chłodniutko, buziaki.
u mnie po upałach ogród słabo wygląda. A jeszcze zachciało mi się cięcia więc królują takie widoki

Jabłonka musiała zmniejszyć koronę i chyba zbyt drastycznie pojechałam w tym temacie ale ona tak szybko rośnie, że rośliny pod spodem marniały. Musiałam trochę światła wpuścić i podwyższyć pannę.

Ale większość bukszpanów nabrała normalnych kształtów
Rododendronowy ogród II. 22:12, 05 lip 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Wstawie troche zdjec z ogrodu ale niech Was nie zmylą bo zdjecia nie oddają stanu ogrodu, szerokich kadrów brak z wiadomych przyczyn.

To są te kiepskie liliowce ??
Przerwa na kawę... 22:10, 05 lip 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
ta to akurat nowość z ZP. Butterfly są niskie, te w stipie u mnie - te

Blackberry Trufle w tym roku małe i jasne jakieś

Masz rację. U mnie Butterfly bardziej rozwinięte i bardzo podobne do tych z ZP.
A Blackberry Trufle u mnie dużo ciemniejsza.
Zachwycona jestem Raspberry Truffle. Taka ciemna morela.
Ogród wśród pól i wiatrów 22:09, 05 lip 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
Wow! ale ten sad wystrzelił w górę. Owoców że pewnie poł wsi na siłę uszczęśliwisz . Chyba że przetwory, przetwory i jeszcze trochę przetworów będzie?!
koło uli fajnie, naturalnie. Zrób trochę łąki kwietnej żeby urozmaicić im jedzenie .
Myślisz że miód już w tym roku będziesz mieć?
Widoki super, jak zawsze!

Sad owszem wystrzelił w górę, ale z owocami słabiutko. Gruszek nie ma prawie wcale, jabłka byle jakie, całe w parchu. Troszkę wiśni i brzoskwiń może będzie. Śliwki i czereśnie słabiutko. Dodatkowo na gruszy rdza, na jabłoniach mszyce a na brzoskwini kędzierzawość. Ot, co Tak więc muszę się do przyszłego sezonu bardziej zdoktoryzować w temacie sadu, bo mi intuicja podpowiada, że jak nie wjadę od wczesnej wiosny z konkretnymi opryskami, to nic z tego nie będzie!! Ale na przetwory mam sporo materiału Truskawki, jagody kamczackie, agrest i czerwone porzeczki Niedługo będą czarne porzeczki i borówki.

Ule sprawiają mi dużo przyjemności obecnie Jutro się wybieram na konferencję naukową dot. pszczelarstwa, organizowaną przez Bartnika Sądeckiego.. dużego lokalnego producenta miodów. A czy ja sama będę miała miód w tym roku... nie wiem. Nawet jeszcze nie mam miodarki (urządzenie do odwirowania miodu z ramek). Ale muszę coś poszukać, bo inaczej to nawet jak będzie - nie będę miała jak go pozyskać

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:07, 05 lip 2019

Do góry
Strelicje - rajskie ptaki
Przerwa na kawę... 22:05, 05 lip 2019

Do góry
JoannA napisał(a)

Ta fotka to Butterfly Kisses.
Blacberry Truffle ma ciemne pędy. Na zdjęciach jej nie widzę, ale może fotki przekłamują.
ta to akurat nowość z ZP. Butterfly są niskie, te w stipie u mnie - te

Blackberry Trufle w tym roku małe i jasne jakieś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies