Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:50, 03 lip 2019

Do góry
Białe tawułki już przekwitły. Teraz rzucają się w oczy te kolorowe. Niestety nie osiągają już takich rozmiarów jak kilka lat temu.

Rodki na podokiennej się rozrosły i dla tej trzeba będzie znaleźć nowe miejsce.

Ciemne lilie kończą kwitnienie.

Edenki co roku mi podmarzają i właściwie od nowa muszą budować masę. Nie za bardzo chce mi się je okrywać.

liatra

Rozpoznawanie bylin 20:45, 03 lip 2019

Do góry
Kochani wie ktoś co to za roślinka?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:40, 03 lip 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Takie tamy jak zawsze najlepsze

Najlepsze jest błękitne niebo nad głową.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:35, 03 lip 2019

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Pędzisz jak burza

Nadganiam, bo mi się spiętrzyły prace. Byliny to efektowny element ogrodu, ale dość wymagający. Przez głowę przemknęła mi myśl, że chyba przy różach jest mniej roboty.

Rasowe jeżówki odmówiły współpracy z ogrodem. Ich cena nie zachęca do kolejnych eksperymentów. Pozostanę przy tych zwykłych.

Sporo jest w ogrodzie rudbekii. Większość to NN. Sieją się w różnych miejscach. Jeśli burzą kompozycję, to wyrywam.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:23, 03 lip 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Bajeczne widoki i podziwiam ile robisz, to rasowa ogrodniczka, upały jej nie straszne

Upały były. Spowodowały dość długi przestój w pracach ogrodowych. Leżeć i pachnieć jeszcze nie mogę.
Dzisiaj o poranku było 15 stopni, w ciągu dnia słupek rtęci tylko nieco przekroczył 20. Uzbrojona w narzędzia tnące przystąpiłam do działań. W niektórych miejscach spokojnie dałoby się działać maczetą.

Najpierw popracowaliśmy na 4 ręce. Udało się zakończyć wycinkę żywopłotu od strony sąsiada. W ziemi zostały 30 cm kikutki. Czekam na większe opady deszczu, żeby je wykarczować.
Potem zrobiłam przegląd ogrodu pod kątem "upierdliwości". Do redukcji poszedł 3- metrowy ognik w narożniku działki. Zasłaniał urokliwy kącik leśny z choiną i paprociami. W miejsce po ogniku dosadzę funkie. Wreszcie będzie można bezboleśnie dostać się do malin. Ogniki -tak- ale w roli soliterów. W narożniku pożerał sąsiednie rośliny i był zagrożeniem dla zdrowia. Siekanie gałęzi zostawiłam sobie na inny dzień. W kolejce czekały byliny do wycięcia.
Kilka godzin zajęło mi wycinanie zwykłych przetaczników (kończyły kwitnienie i nie chciałam, żeby się wysiały) i przywrotników (zacieniały inne rośliny i utrudniały nawilżanie gleby podczas opadów).Skoro byłam już w środku buszu, to przy okazji przycięłam tawuły japońskie i żylistki Nikko. Skończyły kwitnienie. Wypuszcza nowe listki, które ładnie się przebarwia jesienią.

Kalina Compactum coś sugeruje?

Pod brzozami taka susza, że zaczęły podsychać barbule.

Mój ogrodowy pamiętnik 20:20, 03 lip 2019

Do góry
Nie ma to jak czerwony klon palmowy .

Igielnik 20:20, 03 lip 2019

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 19:31, 03 lip 2019

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 19:19, 03 lip 2019

Do góry
Czosnki

Zawilce ...nie za wcześnie!?
Za drzwiami do ogrodu... 19:12, 03 lip 2019

Do góry
Dziś temperatura w okolicy 20 stopni -aż zimno się wydaje mimo słońca , ale dodatkowo przez zimny wiatr.Trochę odpoczywają od upału ...rośliny i my

Aspirynka

Za drzwiami do ogrodu... 19:00, 03 lip 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Sliczne lilie, liliowce i dalie Mam dalie i lilie dopiero od tego roku, ale na pewno jeszcze będę je stopniowo dokupywać

Ja właściwie też Bo dalię miałam tylko jedną,dokupiłam ok 20szt. ,a liliowce ze trzy!?Ale tych kwiatów to też chcę więcej Lilii kilka miałam ,ale po trochu będzie więcej
Za drzwiami do ogrodu... 18:47, 03 lip 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Ależ kolorowo i tak pewnie już będzie do zimy, wszystko kwitnie i kwitnie Trochę pozazdrościłam Wam kobiety Anie tych lilii i liliowców, i pomału je nabywam, wiele ich nie wcisnę bo nie chcę sadzić w cieniu ale coś tam jeszcze posadzę
Aneczka pisałaś o swojej róży New Dawn że rośnie duża i nie mieści się już na pergolce, może kup drugą taką samą pergolę i postaw ją przy tej pierwszej, jak róża ją obrośnie będzie wyglądała jak jedna szersza - głębsza pergola

Nie chciałabym przysłaniać nią (druga pergolą ) całego romantycznego kącika z fotelem
Zobaczymy co w przyszłym roku róża pokaże ,a właściwie już w tym ...jakie pędy puści i ile
Różnych kwitnień u mnie sporo i na szczęście jest nawadnianie kropelkowe w rabatach i zraszacze na trawniku ,bo marnie by było ze wszystkim.A tak to mój ogród(ten przed płotem)wygląda teraz jak oaza na pustyni Wystarczy zerknąć za siatkę...

Tak pięknie rozrosły się też posadzone do guntu trawy Myesty siane z nasionek od Basi i Zawitki ,maja się o wiele lepiej niż te w donicach
Za drzwiami do ogrodu... 18:30, 03 lip 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Aniu, dziękuję za wyczerpujące informacje o New Dawn ☺ Z tego co piszesz i co widać na zdjęciach wiem już że to róża, dla której trzeba mieć dużo miejsca. Ciekawe kiedy wznowi kwitnienie i jak obfite będzie.- czekamy ☺

Raczej tak,wypuszcza pędy w wszystkie możliwe strony i chce sięgać nieba...

Za drzwiami do ogrodu... 18:27, 03 lip 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Deszczu troszeńkę i ja miałam.dobre i to ale wciaz sucho.
Pięknie dalie ci już kwitną.U mnie na razie jedna ma kwiat.
Lilie piękne, liliowce śliczne masz.A tego żółtego pająka i ja mam.I nie pamiętam skąd.

Aniu z tych dalii co kupowałyśmy dwie zaczynają kwitnąć.Maja ciężko ,bo ta rabata mało podlewana.
A takie to moje liliowcowe początki...od ciebie się nimi zaraziłam. Mam też tych kilka od ciebie ,ale jeszcze na wiosnę je przesadzałam w inne miejsce i nie wiem czy zakwitną.A tego żółtego pająka mamy od Agapant
Za to pysznogłówki od Ciebie kwitną

Lilie na pewno będę sukcesywnie dokupować
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:09, 03 lip 2019

Do góry

Koniec
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:07, 03 lip 2019

Do góry
Novalis w upale zakwitła rano a wieczorem już była oklapnięta, lilia, Young Lycidas, ożanka
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:05, 03 lip 2019

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:04, 03 lip 2019

Do góry
Dalia Creme de Cassis, cynia Queeny Lime Red

Doświadczalnia bylinowo-różana 18:00, 03 lip 2019

Do góry
Będę miała dużo biedronek

Doświadczalnia bylinowo-różana 17:59, 03 lip 2019

Do góry
Cerinthe major Purpurascens, William Shekspeare
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies