Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 10:52, 25 lip 2019

Do góry

Drodzy forumowicze,
Proszę o pomoc w temacie ratowania jodły koreańskiej.
Posadzona w zeszłym roku w maju, ładnie się przyjęła. Okazało się, że ma lokatorów w postaci mrówek ale sobie z nimi poradziliśmy.
w tym roku puściła nowe pędy, ładnie zagęściła igły.
I nagle trach - to co na zdjęciu.

Podlewana: codziennie linia kroplująca (wydatek 2l/h - w upały pracuje 1,5h, normalnie 1h) co 3ci dzień dolewana z węża

Dostała, dwa dni przed zauważeniem tego co na foto, ok 10g Yara Mila Complex.

co zrobiliśmy źle i jak to naprawić?

z góry dzięki za pomoc
*.: U Szarotki :. * 10:51, 25 lip 2019

Do góry
Cześć

W domu jeszcze sporo pracy, więc na tym głównie się cały czas skupiamy (nie spodziewaliśmy się takich opóźnień związanych z wykończeniówką). Znalazłam jednak chwilę kiedy mąż walczył w środku i nie byłam mu potrzebna Czas ucieka (liczyłam na szybsze prace na zewnątrz) więc od razu zabrałam się za moją nieszczęsną rabatę.

Rabata miała być idealna, wymarzona, elegancka - w końcu to rabata "główna" . Planowałam, myślałam o niej przez cały okres zimowy.

Rzeczywistość jednak zweryfikowała większość założeń związanych z rabatą.

Przede wszystkim rabata miała być w miarę płaska, co przy 4 metrach szerokości dawało mi zupełnie inne możliwości. Okazało się, że ogrodzenie jest wyżej i żeby poziom z trawą był w miarę płaski, różnica będzie niwelowana właśnie na rabacie (ok metra poszło na spadek).

Po drugie miałam sporo uciułanych sadzonek (te "zgubne" przeceny ). Człowiek się łasi na promocję lub ratuje jakieś przecenione bidy z marketu a potem jak ma rabatę do zagospodarowania to mu żal wydawać na nowe sadzonki bo przecież tyle czeka na posadzenie ( Też tak macie?)

Kolejną wytyczna było to, że nie chciałam mieć na tej konkretnej rabacie tuj. Nie zarzekam się, że nigdy ich tam nie posadzę, w końcu to piękne tło do innych roślin. Jednak chciałam spróbować czegoś innego. To zachodnia strona i chce wpuszczać słońce do ogrodu jak tylko długo się da! Tuje będą i owszem ale planuję je tylko od północy.

Zakasałam rękawy i do roboty.

Na początku poszła "Czarna szmata" - od razu mówię nie jestem jej fanem. Ale za płotem mam dziką łąkę, która włazi mi nieproszona do ogrodu (koszenie kawałka nic nie daje. Łąka nie moja, wiec opryskiwać nie mogę). Lubię pielić ale po tym co widziałam za płotem stwierdziłam, że w tej walce nigdy bez pomocy nie wygram i postanowiłam wesprzeć się agrotkaniną.

Cały czas nie wiedziałam jak zagospodarować tą rabatę. Ach jak zła byłam na siebie. Tyle rzeczy mi się podoba, tyle pomysłów i inspiracji miałam w głowie a jak przed nią stanęłam - kompletna pustka (w szczególności nie miałam pomysłu na ten spadek, skalniak? coś płożącego? jak to połączyć z góra? ).

Poszłam więc na żywioł. Wyciągnęłam wszystkie swoje uciułane skarby, zaczęłam rozstawiać i dalej się jakoś samo potoczyło. Dokupiłam kilka bylin i traw. Czekam jeszcze na drzewka (brzozy, klony i buk).

Jak to wyszło, sama nie wiem. Mam nadzieję, że jak wszystko podrośnie i się zagęści będzie ok. A jeśli nie - będę działać dalej, aż osiągnę zamierzony efekt .

Dzika łąka za płotem:

Rabata lewa strona:

Rabata prawa strona:

Do miłego!
Ja i mój ogródek, a może ogród 10:49, 25 lip 2019

Do góry
Ja i mój ogródek, a może ogród 10:47, 25 lip 2019

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 10:45, 25 lip 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Grażynko strasznie mi miło...dziękuję za komplementy,podpatruj co chcesz.Ja też podpatruję u innych
Spotkania niesamowite i także inspirujące, bo ogrody przecudne!

Cudnie, ale Ty to wiesz
Powiedz jaką farbą malujesz pergole? zwykłą białą do drewna czy czymś bardziej wyszukanym?
Ja i mój ogródek, a może ogród 10:45, 25 lip 2019

Do góry
Moje małe wielkie marzenie 10:43, 25 lip 2019

Do góry
I mój nowy nabytek hortensja Magical Moonlight
Kwiatostany już imponujące a dopiero pierwszy sezon u mnie, sadzone jesienią ubiegłego roku

Moje małe wielkie marzenie 10:35, 25 lip 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

ale ona ma takie mniejsze płatki niż zwykła i bardziej poziome ??
I jest wysoka ??
Jak możesz , to zbierzesz Alu z niej nasionka ??

Zbiorę Aniu
Szkoda, że nie przywiozłam sadzonek na spotkanie, nie sadziłam, ze ktoś takimi jeżówkami się zainteresuje, one dla mnie są piękne

Płatki tych jeżówek na początku ułożone są poziomo, potem lekko opadają tworząc koszyczek

Doświadczalnia bylinowo-różana 10:15, 25 lip 2019

Do góry
Sedum Red Cauli ma chyba bardziej zielonkawe liście.
Sedum Touchdown Teak jest bordowy ale nie wiem jak z kwiatem bo na zdjęciach różnie wyglądają.
Ewa, Twojej odmiany u nas niet, chyba, że to niemiecka nazwa i dlatego nie można poszukać.

Sedum Touchtown Teak

Za drzwiami do ogrodu... 10:15, 25 lip 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Ta żółta ostania jesz cudna.
I mnie z tych nowych dopiero 1 kwitnie
Ogród na tle lasu malowany 09:52, 25 lip 2019

Do góry
Przez mieszkanie na stoku mamy taras pod tarasem. Mieliśmy do wyboru to, albo zasypać ziemią i powstałby ogromny nasyp, może gdybyśmy mieli lepszego architekta to wymyśliłby jakieś 3 rozwiązanie. Jeszcze planujemy schody z tarasu górnego (tam jest nasz salon) do ogrodu, żeby usprawnić komunikacje i skończy się bieganie przez piwnice albo dookoła domu w trakcie imprez. Ale to plan na przyszły rok.

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 09:26, 25 lip 2019

Do góry
Witam
Sosna w moim ogrodzie choruje. Prosze o pomoc. Dotychczas obcinałem pojedyńcze obumierające gałązki ale jest zdecydowanie coraz gorzej. Obok sa duże stare sosny i obawiam sie rozniesienia choroby. Jak działać

?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:03, 25 lip 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Megi, aktualne fotki moich rozplenic dla Ciebie (spalone słońcem graby w gratisie )

dzięki za zdjęcia. Te moje to wypierdki w porównaniu do Twoich to.moje są jakieś 1/5 tych co masz Zobaczę jak będą się prezentować w ciągu kolejnego miesiąca...
Za drzwiami do ogrodu... 08:15, 25 lip 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Moje dalie Z siedemnastu dopiero kilka kwitnie:

Piękne dalie to z tych nowych ?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 06:51, 25 lip 2019

Do góry
Ania dzięki. Prąd też? Gaz? Hydraulika?

Parę zdjęć z działki wczoraj. Robota idzie do przodu, ta dwójka która teraz robi jest w porządku. Zobaczymy jak będzie dalej.

Powyżej fasolka siana w piątek
Poniżej cukinia z nasion z Meksyku

Co robicie z ogórków? Przepis na sałatkę żeby nie sfermentowała za chwilę???
Ogród do odnowy 05:40, 25 lip 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Czytam i się nie odzywam, ale zaglądam codziennie

Chcę pokazać floksa, którego widziałam u Godlewskich. Ja floksów nie lubię, ale ty i bywalczynie twojego wątku tak, więc spedjalnie go sfotografowałam. Kwiaty ma jak to floks, natomiast liście i pąki są ciekawe. Ma około 80 cm wysokości.

Phlox paniculata 'Warsaw Sunrise' PBR

Ogólnie jesteś z cicha pęk Tyle lat i nawet tam się nie spotkałyśmy, a szkoda

Fajny ten floks, szkoda że za krótko byłam i go nie widziałam, wpadłam i wypadłam jak po ogień. Patrzyłam tylko na niziutkie białe floksy. Ale samochód mały, trzy kobitki w aucie a zakupy dla pięciu i spotkanie za pasem...
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 00:50, 25 lip 2019

Do góry
Marcinie, dzięki za pomoc. Posegregowałam notatki z nazwami H.
Zostało mi jeszcze kilka NN ale są zbyt małe aby można było dostrzec różniące je niuansiki.

To kolejna ukorzeniona z patyczka która zechciała zakwitnąć.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:23, 25 lip 2019

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Danusiu, powiedz proszę, co to za rośliny? Szukam właśnie czegoś wysokiego...

Valeriana officinalis albo Thalictrum.
Ogród zapachów u Jasi 00:12, 25 lip 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Pozdrawiam serdecznie w Dniu Święta Niezapominajki

Mariolu dziękuję za niezapominajkowe życzenia. I serdecznie zapraszam

11.06.2019

i bukiecik dla Ciebie z goździków

Za drzwiami do ogrodu... 00:02, 25 lip 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies