Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:17, 11 sie 2014

Do góry
Wklejam tejst, ktory napisałam u Bogdzi. Ciekawe jakie macie sposoby na czarną plamistość róż.

Moje róże mają czarną plamistaość na moją własną prośbę:
- zraszacze trawnika przy wietrze rozpylaja wodę na ich liście....
- od ciągłego dosadzania nowych roślin w tym róż nie chcialo mi się latać z konewkami i dlatego lałam szlaufem po lisciach

Ale żeby były łyse pędy róż to nie.... Kilka listków ma plamy i żółknie.

Rosomanes polecają na czarną plamistość środek Falcon Bayera. Podbnie jak inne środki tej formy nieszkodliwy dla pszczół a o bardzo szerokim spectrum dzialania na choroby grzybowe.
Zamawiałam przez internet, bo nie jest go łatwo zdobyć w sklepach.
Za 25 ml czyli na 25 litrów cieczy zapłaciłam 16,60 zł + 9,39 zl za przesyłke.
Poczytaj o tym środku , ja zamierzam go wiosną zastsować na roze. W tym roku pogoda makabryczna... Wilgotno i gorąco, idelanie dla grzybow.

Poczytałam sobie materialy edukacyjne dla rolników i powiem Wam szacun, tak przygotować przekaz marketingowy wydawaloby się na takiego prostego grzyba jak robi Bayer to sztuka
Ale co Bayer to Bayer Mam do nich sentyment i to duży....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:15, 11 sie 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Marzenko - bardzo, bardzo Tobie dziękuję za odpowiedź. Moja podbitka na etapie budowy została pomalowana nie tak, jak planowałam. "Fachowcy" się wyrwali przed szereg i zdecydowali o kolorze. Nie wyglądało tragicznie, więc machnęliśmy ręką. Zadaszenie tarasu było robione później, ale pomalować musieliśmy znowu tym orzechem, żeby w przyszłości całość miała jednakowy kolor. A ma mieć kolor... taupe. Czyli... jak mawia mój M. "rozgotowane grzyby z domieszką śmietany" Beżowo-szary, ciepły szary - różne są określenia tego, czym jest taupe. Mam drewniany świecznik w kolorze, który chcę uzyskać. Będzie moim wzornikiem. Sama tego nie zrobię, bo potrzebne są rusztowania. Ciekawe, jaką wycenę otrzymam Chciałabym pomalować krokwie i balustrady tarasowe w tym kolorze, a nadbitkę nad krokwiami na biało. Wtedy może dach nad tarasem /jest olbrzymi, bo sam taras ma 4,5m na 11m/ byłby optycznie lżejszy.

Raz jeszcze dziękuję za opis i czekam cierpliwie na fotki efektów prac.

U mnie piętro też muszą zrobić fachowcy min podbitkę. Ale zanim to zlecę ustalę ilość roboczogodzin, technike wykonania i krycia, wydajność z 1 l impregnatu, etc. Nie dam sie tak wpuscić w maliny jak na etapie budowy domu. Ewidentnie wyczuli zmeczenie materii i pojechali chyba jedna warstwą impregnatu...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:13, 11 sie 2014

Do góry
U mnie taupe miała być kostrzewa a wyszło niedżwiedzie futro
A malując ten kolor na elewacji szarej stweirdziłam, że te gołebie szarości i taki delikatny beż to jest to !!
Rododendronowy ogród II. 23:09, 11 sie 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Podziwiam Was jak ze spokojem piszecie że też macie czrną plamistośc bo mnie ona tak denerwuje ze mam ochotę wykopac krzaki i więcej róz nie sadzic. Jak one wyglądaja ? Wysokie badyle bez liści , przecież to okropny widok . Widziałam Twoje , u mnie jest dużo gorzej i na dodatek cierpliwości mi brak do nich . Rh albo rosną i są piękne z soczystą zielenia albo choruja i się je wyrzuca a róze wyglądają okropnie i się ich nie wyrzuca mając nadzieje ze w przyszłym roku bedzie lepiej. Wolę rh, ale o tym pewnie wiesz.Pozdrawiam Anitko. Czy widzialas ze mamy zaproszenie do Małej Mi???

U mnie czarną plamistosć dostały róże na moją wyłaczną prośbę:
- zraszacze trawnika przy wietrze rozpylaja wodę na ich liście....
- od ciągłego dosadzania nowych roślin w tym róż nie chcialo mi się latać z konewkami i dlatego lałam szlaufem po lisciach

Ale żeby były łyse pędy róż to nie.... Kilka listków ma plamy i żółknie.

Bogdziu rosomanes polecają na czarną plamistość środek Falcon Bayera. Podbnie jak inne środki tej formy nieszkodliwy dla pszczół a o bardzo szerokim spectrum dzialania na choroby grzybowe.
Zamawiałam przez internet, bo nie jest go łatwo zdobyć w sklepach.
Za 25 ml czyli na 25 litrów cieczy zapłaciłam 16,60 zł + 9,39 zl za przesyłke.
Poczytaj o tym środku , ja zamierzam go wiosną zastsować na roze. W tym roku pogoda makabryczna... Wilgotno i gorąco, idelanie dla grzybow.
Ogródek Anity 23:02, 11 sie 2014

Do góry
Zgubiłaś mi się po zmianie avatarka Ale już Cię odnalazłam

Nie wiedziałam, ze masz tyle pięknych róż z listy moich chciejstw.
Szmaragdowy Zakątek 22:59, 11 sie 2014

Do góry
Cieszę sie , że wróciłaś, bo tak jakoś w środku podświadomie obawy miałam....

Mało z krzesła nie spadłam gdy przeczytalam czym chcialaś ciąć bukszpany

Anabell powinna być w godle Holandii

Ale zwalilo mnie z nóg połączenie hortensji ogrodowych z lawenda..... Podobno cudów nie ma....
Buziaki i fajnie że wrociłaś z Twoją energią!!M
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:49, 11 sie 2014

Do góry
Iza a dlaczego chcesz wyciepać thuje? Ja bym z nich cieniutki idealny ekranik zrobiła. Potem powtórzyła znów miskanty z jeżówkami i ekranik z thuj.
Muszę podumać nad tymi brzozami, speiszy Ci się? Bo musiałabym polookać w pinterest
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:37, 11 sie 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)

No właśnie ja mam tyyyyle worków z trawnika mam około 400 m trawy i ciężko o nią zadbać jak należy. Nie mam nawadniania- trawa po upałach ( u mnie nie było deszczu przez miesiąc) i naszych dwóch tygodniowych wyjazdach nie wygląda dobrze... Będzie trzeba ją jakoś podratować....Może interwencyjny do trawnika?

Pozdrawiam Pracusia mnie czeka malowanie płotu

Teraz już sypnij nawóż jesienny. Może jeszcz biohumus, bo nie zawiera azotu więc chyba można o tej porze jeszcze zastsoować?

Tak własnie myśle, że mam ochotę zastosować biohumus na całość ogrodu. Czy można go stosować pod koniec sieprnia zamiast nawozu jesiennego., chyba tak bo nie zawiera chemi, ale czy odżywi rośliny czy pobudzi je do wzrostu?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:35, 11 sie 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dobrze, że plan naprawczy jest ... wiec od wczoraj tylko 8 stron.. wiec przeczytałam wszytko

Pokaż stipę po cieciu.. mnie moja denerwuje i też myślę by ściąć ..

Ja mam minimum 1000 metrów trawnika... tak czy siak muszę wywozić na kompostownię.. wiec czy 1 worek czy 6 nie robi różnicy

Piknie u Cię Madżen..... i drugi raz na kanapie poleżałaś.. przyganiał kocioł garnkowi I tak Cię tofam..wiesz???

Aniu stipę fotnę dla Ciebie, daj życ
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:34, 11 sie 2014

Do góry
Koniec grandzenia u mnie (jak mawia Mała Mi) . Nie ma fotek, nie nabijamy stron Lecę do Was
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:33, 11 sie 2014

Do góry
Syla napisał(a)
Ależ jestem ciekawa Twoich prac .... różowe rewolucje mega udane .... nie wiem jak udało Ci się tyle róż dosadzić a o efektach nie wspomnę bo som ogromne !!!!

Syla róże wymagają ciepliwości. Dostaną jeszcze bordowe bukowe tło i za rok zaparszam na fotki
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:32, 11 sie 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Piękne zdjęcia cudnego ogródka. Jak zwykle.
hehe,,, mówisz że na pewnych rabatkach zmian nie będzie??? Hmmmmm... ja tam tego taka pewna nie jestem!

Chwilowo nie mam czaus myśleć Zimą wymyślę kolejne zamiany
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:28, 11 sie 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Zdjęcia z ogrodu zachwycają. Róże uwielbiam u Ciebie.
Bukszpanowe obwódki szaleją, berberysy pięknie i dokładnie uformowane.

Podziwiam każde zdjęcie pojedynczo a ogród całościowo zasługuje na owacje!
buziaki

Kochana ja berberysy ciachnęła między malowaniem a robieniem zdjęcia... Zajęlo mi to 5 mi... Nie jestem perfekcjonistką... A i tak szybko odrosną, w tym roku szaleją z przyrostami

Bukszpany szaleją... I to mnie martwi bo do końca sieprnia nie mam czasu aby poswięcic im tydzień na ciecie... A potem będzie za pózno? Ciekawe czy sie poddam i będę całą zimę oglądać takie poczochrańce czy sie zmobilizuje i je ciachnę?
A graby? Och ta pieruńska elewacja.....

Ps. Róże będą szaleć za rok
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:25, 11 sie 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Kibicuję pracom elewacyjnym - ostatnio również mocno remontowy byłem, ale na szczęście już po Trawki od Ciebie rosną pięknie, jednak w strasznej gęstwinie i chyba nie mogą pokazać całego swojego uroku... Jedną ostatnio podzieliłem i sadzonki przyjęły się bez problemu - mimo, że zabieg wykonałem w środku lata Sebuśkam

Moje też rosną w gęstwinie... Bo przecież były malutkie..... Trzeba je przesadzić!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:24, 11 sie 2014

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
Marzenko, twój ogrod jak zawsze oblędny.
Ja melduje ze zakupiłam trzy purpurowe buki daywyck, na rabate w której doradzałas.
Widziałam tez w szkołce bardzo ładne berberysy , odmiana kobold - masz moze takie? podobne do bagatele tylko zielone, ladnie sie kulkują.

pozdrawiam

Nie znam tych berberysów, muszę sobie wygooglac.
Ale mi zabiłaś ćwieka z dawyckami.... Myśłałam że są tylko limonkowe.......
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:22, 11 sie 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Fotki - wiadomo. Nie napiszę niczego nowego, bo już wszystko zostało obdarzone zasłużonym ochem i achem. Pięknie. Madżenkowo.

Wasze prace: Zapisałam sobie przepis na farbę, bo przymierzam się do odświeżania podbitki i tarasu. Bardzo jestem ciekawa, jak nowy kolor wygląda na większej powierzchni Waszej elewacji. Próby obejrzałam. Czy szlifujecie tylko tyle, żeby zmatowić deseczki, czy jednak bardziej się trzeba przyłożyć? Pytam pod kątem zmiany koloru, bo mam orzech i nie wiem, czy trzeba go "do żywego" zeszlifować, żeby inny kolor nałożyć...? Śledzę zatem z wielkim zainteresowaniem kwestię altaxinu i jeśli to możliwe, proszę o podpowiedź w sprawie szlifowania.

Pozdrawiam.

Marto mamy drewno w różnej kondycji. Pod zadaszeniem, okapem, wiatą jest szlifowane aby zmatowić i wyrównać powierzchnie. Są jednak miejsca gdzie drewno jest narażona na stałe deszcze i promienie slońca i tam wypadałoby mocniej oszlifować aby usunąć grzyba...ale sie nie da. Więc też szlofujemy powierzchniowo ale maluję 3 warstwy aby lepiej zabepieczyć drewno.
Dwie warstwy impregnatu dekoracyjnego pokrywaja stary kolor. Owszem gdzieniehgdzie lrzebija delikatnie pomarańcz ale wygląda to całkiem naturalnie, bo słoje i nierówności drewna też widać. Taki efekt chciałam uzyskać, bo drewno musi żyć i nie maluję przecież farbą olejną /)
Na jaki kolor chcesz lrzemalować orzech?

Ps. Ręcznie nie oszlifujesz, musisz to zrobić szlifierka. My mamy takie male urzadzeni z różnymi nakladkami i slrawdza sie wyśmienicie.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:14, 11 sie 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
U mnie 8-10 worków co dwa tygodnie chwastów i obciętych rozdrobnionych gałęzi z ogrodu, trawa idzie na kompost z kuchennymi odpadkami .Ascot piękna.Pozdrówka serdeczne.

Bogdziu 8-10 worków? O matko skąd Wy na to siły biezecie?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:12, 11 sie 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Marzenko melduję po przerwie.
Nawet nie ma szans, żebym nadrobiła zaległości, ale trawki podejrzałam - ekstremalnie cudowne!!!

O jestes!!!! Już sie martwiliśmy!!!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:12, 11 sie 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Pieknie u ciebie, oj pięknie...........chyba tu zostanę na dłużej, powisze na płocie bo strach wejśc dalej...Tytus-obrońca moze mnie chapsnąc...
Ogród sliczny i tyle !

Uwaga na berberysy przy płocie
I chwasty.....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:11, 11 sie 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Twoje trawki są piękne! Chyba najładniejsze na ogrodowisku! Pięknie je komponujesz!

A ascot nie mam a taka jest piękna! Mus dokupić na jesien! Tylko gdzie ja ja posadzę???

Anitko ja tylko podglądam szefową i moje ulubione wątki na forum. I pomyśleć że trawki lubię od dwóch lat!!!
Oj tak Ascot kupuj, jest piękna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies