Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 22:37, 11 sie 2014

BusyBee napisał(a)

No właśnie ja mam tyyyyle worków z trawnika mam około 400 m trawy i ciężko o nią zadbać jak należy. Nie mam nawadniania- trawa po upałach ( u mnie nie było deszczu przez miesiąc) i naszych dwóch tygodniowych wyjazdach nie wygląda dobrze... Będzie trzeba ją jakoś podratować....Może interwencyjny do trawnika?

Pozdrawiam Pracusia mnie czeka malowanie płotu

Teraz już sypnij nawóż jesienny. Może jeszcz biohumus, bo nie zawiera azotu więc chyba można o tej porze jeszcze zastsoować?

Tak własnie myśle, że mam ochotę zastosować biohumus na całość ogrodu. Czy można go stosować pod koniec sieprnia zamiast nawozu jesiennego., chyba tak bo nie zawiera chemi, ale czy odżywi rośliny czy pobudzi je do wzrostu?
Zielona 22:48, 11 sie 2014

Marzenko - bardzo, bardzo Tobie dziękuję za odpowiedź. Moja podbitka na etapie budowy została pomalowana nie tak, jak planowałam. "Fachowcy" się wyrwali przed szereg i zdecydowali o kolorze. Nie wyglądało tragicznie, więc machnęliśmy ręką. Zadaszenie tarasu było robione później, ale pomalować musieliśmy znowu tym orzechem, żeby w przyszłości całość miała jednakowy kolor. A ma mieć kolor... taupe. Czyli... jak mawia mój M. "rozgotowane grzyby z domieszką śmietany" Beżowo-szary, ciepły szary - różne są określenia tego, czym jest taupe. Mam drewniany świecznik w kolorze, który chcę uzyskać. Będzie moim wzornikiem. Sama tego nie zrobię, bo potrzebne są rusztowania. Ciekawe, jaką wycenę otrzymam Chciałabym pomalować krokwie i balustrady tarasowe w tym kolorze, a nadbitkę nad krokwiami na biało. Wtedy może dach nad tarasem /jest olbrzymi, bo sam taras ma 4,5m na 11m/ byłby optycznie lżejszy.

Raz jeszcze dziękuję za opis i czekam cierpliwie na fotki efektów prac.

BusyBee 23:01, 11 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

Teraz już sypnij nawóż jesienny. Może jeszcz biohumus, bo nie zawiera azotu więc chyba można o tej porze jeszcze zastsoować?

Tak własnie myśle, że mam ochotę zastosować biohumus na całość ogrodu. Czy można go stosować pod koniec sieprnia zamiast nawozu jesiennego., chyba tak bo nie zawiera chemi, ale czy odżywi rośliny czy pobudzi je do wzrostu?

Muszę poczytać o tym w wątku o problemach z trawnikiem. Dziękuję za pomysł z biohumusem- pomyślę. Niektórzy mówią, że trawnik to najbardziej wymagająca roślina Coś w tym jest......
Pszczelarnia 23:01, 11 sie 2014

Taupe - to ulubiony kolor Paryżan we wnętrzach. O lalala!
Zielona 23:02, 11 sie 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Taupe - to ulubiony kolor Paryżan we wnętrzach. O lalala!

u mnie też go sporo We wnętrzach i... w szafie
Madzenka 23:13, 11 sie 2014

U mnie taupe miała być kostrzewa a wyszło niedżwiedzie futro
A malując ten kolor na elewacji szarej stweirdziłam, że te gołebie szarości i taki delikatny beż to jest to !!
Madzenka 23:15, 11 sie 2014

Zielona napisał(a)
Marzenko - bardzo, bardzo Tobie dziękuję za odpowiedź. Moja podbitka na etapie budowy została pomalowana nie tak, jak planowałam. "Fachowcy" się wyrwali przed szereg i zdecydowali o kolorze. Nie wyglądało tragicznie, więc machnęliśmy ręką. Zadaszenie tarasu było robione później, ale pomalować musieliśmy znowu tym orzechem, żeby w przyszłości całość miała jednakowy kolor. A ma mieć kolor... taupe. Czyli... jak mawia mój M. "rozgotowane grzyby z domieszką śmietany" Beżowo-szary, ciepły szary - różne są określenia tego, czym jest taupe. Mam drewniany świecznik w kolorze, który chcę uzyskać. Będzie moim wzornikiem. Sama tego nie zrobię, bo potrzebne są rusztowania. Ciekawe, jaką wycenę otrzymam Chciałabym pomalować krokwie i balustrady tarasowe w tym kolorze, a nadbitkę nad krokwiami na biało. Wtedy może dach nad tarasem /jest olbrzymi, bo sam taras ma 4,5m na 11m/ byłby optycznie lżejszy.

Raz jeszcze dziękuję za opis i czekam cierpliwie na fotki efektów prac.

U mnie piętro też muszą zrobić fachowcy min podbitkę. Ale zanim to zlecę ustalę ilość roboczogodzin, technike wykonania i krycia, wydajność z 1 l impregnatu, etc. Nie dam sie tak wpuscić w maliny jak na etapie budowy domu. Ewidentnie wyczuli zmeczenie materii i pojechali chyba jedna warstwą impregnatu...
Madzenka 23:17, 11 sie 2014

Wklejam tejst, ktory napisałam u Bogdzi. Ciekawe jakie macie sposoby na czarną plamistość róż.

Moje róże mają czarną plamistaość na moją własną prośbę:
- zraszacze trawnika przy wietrze rozpylaja wodę na ich liście....
- od ciągłego dosadzania nowych roślin w tym róż nie chcialo mi się latać z konewkami i dlatego lałam szlaufem po lisciach

Ale żeby były łyse pędy róż to nie.... Kilka listków ma plamy i żółknie.

Rosomanes polecają na czarną plamistość środek Falcon Bayera. Podbnie jak inne środki tej formy nieszkodliwy dla pszczół a o bardzo szerokim spectrum dzialania na choroby grzybowe.
Zamawiałam przez internet, bo nie jest go łatwo zdobyć w sklepach.
Za 25 ml czyli na 25 litrów cieczy zapłaciłam 16,60 zł + 9,39 zl za przesyłke.
Poczytaj o tym środku , ja zamierzam go wiosną zastsować na roze. W tym roku pogoda makabryczna... Wilgotno i gorąco, idelanie dla grzybow.

Poczytałam sobie materialy edukacyjne dla rolników i powiem Wam szacun, tak przygotować przekaz marketingowy wydawaloby się na takiego prostego grzyba jak robi Bayer to sztuka
Ale co Bayer to Bayer Mam do nich sentyment i to duży....
monteverde 23:19, 11 sie 2014

Zielona napisał(a)

u mnie też go sporo We wnętrzach i... w szafie

Bardzo modny w tym sezonie u ogrodników również
Madzenka 23:20, 11 sie 2014

BusyBee napisał(a)

Muszę poczytać o tym w wątku o problemach z trawnikiem. Dziękuję za pomysł z biohumusem- pomyślę. Niektórzy mówią, że trawnik to najbardziej wymagająca roślina Coś w tym jest......

Ja stosowałam coś takiego. Doczytałam , ze można stsować jesienią, zostało mi jeszcze pół pojemnika popryskam sobie trawnik