Dziękuję, to akurat można zmienić i dosadzić pomiędzy kolejne tuje będzie w sam raz, tuje niskie bo sadzone w tamtym roku, teraz chce dokończyć tą rabatkę i mam dylemat
Witam
i dziękuje za odpowiedz
Nawóz rozsypany ręcznym siewnikiem dwa tygodnie temu i nie ma miejsc spalenia ani braku nawozu.
Mam juz kupiny siarczan amonu tylko czekałam na odpowiedx Pani czy nim sypnąć.
Mam ph 7,0 niby za wysokie -rozmawiałam z Pania firmy
barenburg odnośnie trawy że ph 7,0 to granica maximum aby trawa pobierała pierwiastki.
Powyżej nie pobiera i nie rośnie - niewiem czy to prawda ale w sumie ph powinno byc 5,5-6,5 więc dlatego mam zamiar sypnąc ten siarczan aby obniżyć ph .
" Nie miała baba co robić to se trawnik załozyła"
Pozdrawiam
Dziękuję. Ale jaka to może być sosna? Posadzone są w górach na wys. ok. 1100 m n.p.m., są niskie (na razie?), ale wyższe od człowieka, tak może z 2.5 m aktualnie.
Może coś na pniu,bo drzewa odpadają,jest tam oczyszczalnia ekologiczna.Kosodrzewina lub trzmieliny?A może wysokie trawy,tylko że nie będą zdobić cały..Ostatnia MAJA W OGRODZIE jest ciekawa,m.i.n dotyczy traw
Wyszłam z przekonania że tuje sąsiada będą tłem/choć może to naiwne bo siatkę będzie gdzieniegdzie widać/,nie chciałam powielać żywopłotu.Liczę,że hortki urosną a między nimi są małe miskanty i w dalszej części trzcinniki Karl Forester,które będą miały w następnym roku "młode".Nie dysponuje dużym budżetem dlatego liczę na własnoręczne dzielenie i rozmnażanie.Pięciorniki mogę usunąć choć lubię je bo długo kwitną,może w przyszłości znajdę im inne miejsce.
Ta rabata ma być przy krawężniku wzdłuż wjazdu do garażu,nie ma tła,mają to być raczej nasadzenia regularne.Skarpy na nowo już nie ukształtuję-to niemożliwe.Nie wiem czy Ice dance poradzi sobie na słońcu?Dziękuję za rozjaśnienie umysłu!
Za dużo nie mam,próbuję coś zagospodarować aby chwasty nie rosły,bo zakończenie prac budowlanych nie nastąpi tak szybko,dlatego zaczęłam od tyłu działki.To prawda mój plan byle jaki,muszę bardziej się postarać,wymierzyć rabaty,pózniej działać
Nawożenie trawnika nie polega na rozsypaniu równomiernym nawozu, polega także na podlewaniu celem rozpuszczenia nawozu, aby nie spalił trawnika i aby trawnik mógł go (nawóz) pobrać korzeniami
Taka jest idea nawożenia. Jeśli tego nie opanujesz, to nie będzie trawnika.