Biały krwawnik kichawiec trafił pod laternię w okolice ławeczki,podsadzony hakonką od Anitki
Jastrun -pod hortensję-ciekawe czy u mnie będzie zimował?
Anafalis od Ani-Anabuko też w pobliżu
Do ogrodu zawitał kolejny królewicz...
Miałam je już prawie wyrzucić na kompost bo dwa lata z rzędu była tylko wielka kępa liściorów i jeden kwiatek.
Czasem warto roślinki postraszyć kompostownikiem
Anabelka - trochę się kładzie. Pod nią niewidoczny rozchodnik okazały- tylko, że jeszcze młody. To takie doświadczenie czy utrzyma w ryzach wielkie kwiaty, na brzegu koła trawa Adagio- boska. i kwitnąca pod koniec lata.
Ula, ogródek upchany żeby chwasty nie mogły się wcisnąć!
Wszystko już posadziłam-zmieściło się! U nas solidnie popadało więc ziemia mięciutka.dodatkowo krecik na bieżąco spulchnia rabaty- nie mogę się pozbyć drania jakoś ciągle omija rurkę.opuchlaki niech sobie zjada- na zdrowie!...ale tyle czasu buszuje to mi wyje wszystkie dżdżownice
Wczoraj już wycięłam łodygę kwiatową juki ,bo po deszczu już prawie łysa sterczała.
Cyt....Nie bardzo umiem sobie poradzić z problemem bo wymurowanie byłoby najlepszym rozwiazaniem tylko raczej niestety nie wchodzi w grę z różnych przyczyn nie zależnych od nas...dlaczego?
U nas Sylwuś to drugie oczko poniżej przy takich ulewach zawsze wylewa i
na to nie ma siły, woda wsiąka w skarpę usypaną za oczkiem na spadku terenu i to jest sztucznie usypany poziom.
Moje oczka tak mają, że są wzmocnione skalniakami i drzewami, że nic ich nie ruszy.
U Was jest najgorsze to, jesteście jakby w niecce, w dołku i problem będzie się powtarzał, pola uprawne wokół będą Was stale zalewać, zamulać, wiem, że nie pocieszam, bo z cudzego pola nikt nie zrobi lasu.
Moja propozycja jest taka sadzić drzewa i budować murki i próba odprowadzenia i ukierunkowania wody zalewowej tak, żeby płynęła obok korytarzami, a nie całość przez newralgicznie najniższy poziom w ogrodzie
czyli wasz dołek...
Nie znam topografii Waszego ogrodu ale ten stawik musi być inaczej ukształtowany, w poprzek i większy, z większym brzegiem, skarpą. I tak kaskadowo 2 stawy.