Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Życie w wiejskim ogrodzie 19:17, 27 cze 2019

Do góry
karlos napisał(a)
warzywa jak malowane u mnie z pożytecznych tylko owocowe i maliniak, czy jagodnik jak zwał tak zwał na przyszły sezon zrobię w koncu warzywniak ale w skrzyniach ..

Warzywa w skrzyniach bardzo elegancko się prezentują ale ziemia w nich szybko wysycha więc jak dla mnie to rozwiązanie odpada. Wolę tradycyjne rozwiązania, wytyczone poletka porządnie nawiezione obornikiem i kompostem.

Ja już zrywam ogórki na kilogramy a myślę że za trzy tygodnie będę i pomidory.

Życie w wiejskim ogrodzie 19:04, 27 cze 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Piękne róże, jeżówki już kwitną. Czekam na swoje
Na warzywniku masz ściółkę z trawy?

Jeżówka tylko jedna zakwitła hehehe ... to pewnie zwiadowca Reszta w pąkach ale przy tej temperaturze będą kwitły lada chwila.

Róż w ogrodzie mam mało, tak symbolicznie bym powiedział ale cieszą mnie ogromnie

Warzywnik wyściółkowany mam skoszoną trawą, doskonale utrzymuje wilgoć ziemi i ogranicza rozwój chwastów.

Wejście do królestwa warzyw, szałwia i przywrotnik to godne polecenia połączenie.

Życie w wiejskim ogrodzie 18:54, 27 cze 2019

Do góry
Anusia napisał(a)
Ja tam chwastów u Ciebie nie widzę. U nas od piątku lekko się schłodziło. Przeszły łącznie trzy burze. Podlało rośliny Mogłam posadzić drzewka oraz inne zakupione rośliny. Ogromna ulga, ja nie znoszę upałów.

U mnie niestety wciąż susza, co prawda spadł tydzień temu deszcz ale po nim na drugi dzień już nie było śladu. Ostatnio nic nie kupuję do ogrodu, przy tych upałach sadzenie do gruntu mija się z celem a mam do obsadzenia nową rabatę po przycięciu krzewów.

Nabyłem za to nowy kapelusz, lato w pełni więc zakup bardzo udany

Życie w wiejskim ogrodzie 18:49, 27 cze 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
kocham róże ogrodek warzywny mistrzunio ❤

Kasiu róże już powoli kończą swój spektakl, czekam jak będą powtarzać kwitnienie.

Ogród Małej Mi 2017 18:48, 27 cze 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Dzwoń...

Ja mam tylko jeden kolor, u Ciebie więcej... i chyba pomarańczowa jet najładniejsza

ło...piękna kompozycja
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:24, 27 cze 2019

Do góry
I zostały takie tamy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:18, 27 cze 2019

Do góry
Wieści z frontu- tojeść i rozchodnik powoli kończą. Bonica po krótkiej przerwie będzie kwitła do jesieni.(trzeba przeczekać ten krótki zgrzyt koloru)

Doktorek ma chyba za dużo cienia...

The fairy, bryła za nimi to przycięty Palibin. A z tyłu za miskantami mam właśnie ten żywopłot do redukcji.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:09, 27 cze 2019

Do góry
Przetacznikowo.

Bukszpanów po cięciu nie popaliło. Na szczęście.

Kwitnie katalpa.

Samosiejka firletki. Zachciało jej się wyrosnąć koło różowego.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:01, 27 cze 2019

Do góry
Doszłam do wniosku, że obecność stipy w pobliżu dowolnej rośliny znacznie podnosi jej atrakcyjność. Zaczyna kwitnąć werbena.

Jakiś dzwonek z tego będzie (pewnie pokrzywolistny)

Obiektyw zamiast na czosnku, skupił się na włosku stipy.

Jeżówki na rondzie będą białe.

Na różową gaurę trzeba jeszcze poczekać. Biała już jest.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:52, 27 cze 2019

Do góry
Wczoraj z powodu upału dało się wysiedzieć tylko w sadzie i brzeziniaku. Przycięłam żywopłot od strony ogrodu, a w brzeziniaku poprzycinałam rogownicę.
Dzisiaj zamierzałam poprzycinać formowany żywopłot od strony sąsiada. Dwa lata temu część tego żywopłotu wycięłam całkowicie, bo okazało się, że omyłkowo wsadziłam sadzonki leszczyny. Zostały dwa fragmenty- jeden dwumetrowy i jeden 6 metrowy. Po 20 minutach trafił mnie szlag. Nieformowane krzewy tak się rozrosły, że za cholerę nie dało się tam machać zmechanizowanymi nożycami do żywopłotu. Stwierdziłam, że nie mam ochoty walczyć z naturą i te formowane fragmenty po prostu wykarczuję.
Całkowitego karczowania w tym upale się nie podjęłam. W tym krótszym fragmencie ostały się 20 cm kikutki; wykopię je jesienią. W tym dłuższym musiałam przerwać prace, bo jakiś zmasowany atak os nastąpił.Podejrzewam, że w pobliżu mają gdzieś gniazdo. Muszę opracować strategię, bo zgonu nie zamierzam tam zaliczyć.
poczułam dużą ulgę po podjęciu tej decyzji.
Nauczka: nie dodawaj sobie trudnej pracy tam, gdzie możesz jej uniknąć. Formowane żywopłoty zakładaj tylko tam, gdzie będzie można je swobodnie przycinać. Odległości między roślinami z każdym rokiem zmniejszają się w postępie geometrycznym. Człowiek się starzeje!

Pojawił się nowy kolor lilii. Parę lat temu mnie przeraził, a teraz bardzo go polubiłam.

Później zakwitną jeszcze majtkowe różowe. Tych nie lubię, ale są z powodu dwóch zalet: zapachu i krótkiego kwitnienia. A potem w sierpniu zakwitną jeszcze białe.

Te miały szczęście, że posadziłam je w półcieniu, dzięki temu nie spaliło ich słońce.

Mogłyby być trochę wyższe, bo z tej strony rapsodia je niepotrzebnie maskuje.

Mam je też na podokiennej przy tarasie, ale tam pewnie szybko przekwitną z powodu gorąca.

W cieniu - zacieniona 17:42, 27 cze 2019

Do góry
Ogród na tle lasu malowany 17:42, 27 cze 2019

Do góry
Uwielbiam srebrne rośliny, tu cudna santolina z różą okrywową Lovely Fairy

I darowane róże rabatowe, których nazwy nie znam

W cieniu - zacieniona 17:39, 27 cze 2019

Do góry
...zawsze można coś dosadzić.
W cieniu - zacieniona 17:37, 27 cze 2019

Do góry
...dzisiaj jeszcze wcisnęłam...
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 17:35, 27 cze 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Dziękuje.

Anitko, widzę że podróżujesz, zaraz zobaczę relację , zajawki w Twoim wątku przepiękne
Ta roślinka kwitnąca na niebiesko teraz na zdjęciach to trzykrotka? Czy ona długo kwitnie? Bardzo ładne kępy z niej powstały, co robisz jak przekwita, zostawiasz liście? Czy masz ją w różnych odcieniach, czy to tylko gra świateł?
Ogród na tle lasu malowany 17:34, 27 cze 2019

Do góry
I dalej w temacie róż

Zostało nam trochę kostki po zrobieniu podjazdu więc część kamulców wokół rabat została nią zastąpiona. Teraz przydałoby się to umocować, ale wtedy już nie zmienię kształtu rabat i to mnie przeraża
W cieniu - zacieniona 17:32, 27 cze 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)
Pięknie masz to wszystko upchane i zadbane

Zawsze są jakieś "chciejstwa",trudno znaleźć miejsce bo miejsca mało...

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:15, 27 cze 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

Czy to jakaś rudbekia? Sylwia czy mogę prosić o nasionka tej roślinki, jest boska

Podziwiam cały ogród, relację Dorotki ze spotkania, fajnie mieliście

To ratibidia
jeśli tylko nasionka będzie wiązać to zbiorę
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 16:55, 27 cze 2019

Do góry
popcorn napisał(a)
Co u Was rośnie z piwoniami? Potrzebne ze 2-3 gatunki? Poszukuję pomysłu na rabatę i jestem w kropce. Mile widziane zdjęcia? Dzięki

Miskant Variegatus, ciemnolistna żurawka, zawciąg nadmorski

czosnki, przywrotnik, kocimiętka, lawenda

Te same piwonie, ale w słońcu.

róże, stipa, kocimiętka,

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:51, 27 cze 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies