Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 14:54, 27 cze 2019

mikina34 napisał(a)
Haniu, muszę odmłodzić moje poletko truskawek, powiedz proszę jak się do tego zabrać. Czy najpierw ściąć (liście są już brzydkie) czy czekać aż się rozejdą rozłogami? I co potem? Czy po wykopaniu starych krzaczków wzbogacić ziemię, a sadzonki do doniczek? Proszę tak łopatologcznie jeśli można

Truskawek nie sadzi się w tym samym miejscu, w którym rosły. Przygotuj sobie najpierw nowe poletko. Kiedy będzie gotowe, to:
1. dla lepszej widoczności tego, co czynisz, zetnij starym liście
2. Pobierz sobie nowe sadzonki- najlepsze będą te, które wyrosły jako pierwsze na wąsach wypuszczonych przez roślinę mateczną i się ukorzeniły (mają korzonki w ziemi). Delikatnie je wykop, żeby nie uszkodzić korzeni, sekatorem odetnij od wąsa z przodu i z tyłu.
3. Wsadź je do miski z wodą, żeby korzeń nie wysechł. Kiedy zbierzesz wystarczającą ilość sadzonek, to od razu wsadzaj na miejsce docelowe.
4. Wykop widłami amerykańskimi resztę krzaczków, nawieź glebę i wysiej zielony nawóz (groch, bobik, gorczyca, facelia, żyto, dynia). Kiedy podrośnie, zetnij i widłami przekop ziemię. Za rok będzie gotowa do uprawy czegoś innego.

Jeśli teraz nie masz miejsca na nowe poletko truskawek, to te sadzonki wsadź do doniczek. Dbaj o podlewanie i nie później niż do połowy sierpnia wsadź na nowe miejsce. Im wcześniej je wsadzisz na docelowe miejsce, tym szybciej zaczną budować krzak, i tym więcej będzie owoców za rok.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:58, 27 cze 2019

Margarete napisał(a)
Pięknie i wcale nie widać zmęczenia roślin upałem...przepięknie

Gosiu, to zdjęcia z zeszłego roku. Z początku lipca. Upał dał się we znaki hortensjom, przypaliło je już pod koniec miesiąca. W tym roku jest o niebo lepiej z opadami.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:52, 27 cze 2019

Wczoraj z powodu upału dało się wysiedzieć tylko w sadzie i brzeziniaku. Przycięłam żywopłot od strony ogrodu, a w brzeziniaku poprzycinałam rogownicę.
Dzisiaj zamierzałam poprzycinać formowany żywopłot od strony sąsiada. Dwa lata temu część tego żywopłotu wycięłam całkowicie, bo okazało się, że omyłkowo wsadziłam sadzonki leszczyny. Zostały dwa fragmenty- jeden dwumetrowy i jeden 6 metrowy. Po 20 minutach trafił mnie szlag. Nieformowane krzewy tak się rozrosły, że za cholerę nie dało się tam machać zmechanizowanymi nożycami do żywopłotu. Stwierdziłam, że nie mam ochoty walczyć z naturą i te formowane fragmenty po prostu wykarczuję.
Całkowitego karczowania w tym upale się nie podjęłam. W tym krótszym fragmencie ostały się 20 cm kikutki; wykopię je jesienią. W tym dłuższym musiałam przerwać prace, bo jakiś zmasowany atak os nastąpił.Podejrzewam, że w pobliżu mają gdzieś gniazdo. Muszę opracować strategię, bo zgonu nie zamierzam tam zaliczyć.
poczułam dużą ulgę po podjęciu tej decyzji.
Nauczka: nie dodawaj sobie trudnej pracy tam, gdzie możesz jej uniknąć. Formowane żywopłoty zakładaj tylko tam, gdzie będzie można je swobodnie przycinać. Odległości między roślinami z każdym rokiem zmniejszają się w postępie geometrycznym. Człowiek się starzeje!

Pojawił się nowy kolor lilii. Parę lat temu mnie przeraził, a teraz bardzo go polubiłam.

Później zakwitną jeszcze majtkowe różowe. Tych nie lubię, ale są z powodu dwóch zalet: zapachu i krótkiego kwitnienia. A potem w sierpniu zakwitną jeszcze białe.

Te miały szczęście, że posadziłam je w półcieniu, dzięki temu nie spaliło ich słońce.

Mogłyby być trochę wyższe, bo z tej strony rapsodia je niepotrzebnie maskuje.

Mam je też na podokiennej przy tarasie, ale tam pewnie szybko przekwitną z powodu gorąca.

Gruszka_na_w... 18:01, 27 cze 2019

Doszłam do wniosku, że obecność stipy w pobliżu dowolnej rośliny znacznie podnosi jej atrakcyjność. Zaczyna kwitnąć werbena.

Jakiś dzwonek z tego będzie (pewnie pokrzywolistny)

Obiektyw zamiast na czosnku, skupił się na włosku stipy.

Jeżówki na rondzie będą białe.

Na różową gaurę trzeba jeszcze poczekać. Biała już jest.

Gruszka_na_w... 18:09, 27 cze 2019

Przetacznikowo.

Bukszpanów po cięciu nie popaliło. Na szczęście.

Kwitnie katalpa.

Samosiejka firletki. Zachciało jej się wyrosnąć koło różowego.

Gruszka_na_w... 18:18, 27 cze 2019

Wieści z frontu- tojeść i rozchodnik powoli kończą. Bonica po krótkiej przerwie będzie kwitła do jesieni.(trzeba przeczekać ten krótki zgrzyt koloru)

Doktorek ma chyba za dużo cienia...

The fairy, bryła za nimi to przycięty Palibin. A z tyłu za miskantami mam właśnie ten żywopłot do redukcji.

Gruszka_na_w... 18:24, 27 cze 2019

I zostały takie tamy

Gosiek33 18:38, 27 cze 2019

Gruszka_na_w... 19:40, 27 cze 2019

Gosiek33 napisał(a)

Lato, lato wszędzie.

tulucy 19:46, 27 cze 2019

Z Piechowic to mam do Ciebie za daleko, ale z Pasterki powinno być bliżej, prawda????? tylko nie wiem, czy wytrzymam do przyszłego roku