Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Urszulla 14:09, 27 cze 2019

Anitka napisał(a)

A ja dzisiaj cały dzień przycinam iglaki. Dobrze, że od frontu to jest trochę cienia, ale teraz słoneczko przeszło na przód i dogrzewa. Taki sobie dzień wolny w robocie załatwiłam Tak to jest, gdy prognoz pogody się nie sprawdza.

Wieczorkiem chyba umyje lodówkę dla ochłody

A co to za płyn przy cięciu stosujesz?
mirkaka 17:35, 27 cze 2019

Anitka napisał(a)

Dziękuje.

Anitko, widzę że podróżujesz, zaraz zobaczę relację , zajawki w Twoim wątku przepiękne
Ta roślinka kwitnąca na niebiesko teraz na zdjęciach to trzykrotka? Czy ona długo kwitnie? Bardzo ładne kępy z niej powstały, co robisz jak przekwita, zostawiasz liście? Czy masz ją w różnych odcieniach, czy to tylko gra świateł?
Doranma 17:49, 27 cze 2019

Wolny dzień od pracy spędzony w ogrodzie, to najlepsze co może być. ☺ Tylko bez tych upałów ...
W przepięknym ogrodzie byłaś.- uczta dla oczu ☺
Dorota123 22:07, 27 cze 2019

Dziękuję za miłe chwile spędzone u Sylwii, na pamiątkę zostawiam kilka fotek.

nicol21 08:21, 28 cze 2019

Wycieczki te krajowe i pozakrajem cudne. Wrazen zazdroszcze. Zdolnosc pakowania u mnie na podobnym poziomie
Twoj ogrod te super.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Anitka 08:59, 29 cze 2019

Urszulla napisał(a)

A co to za płyn przy cięciu stosujesz?

EM z pracy coś przyniósł - Kontakt IPA plus i dezynfekuje sekator, bo na niektórych bukszpanach pojedyncze gałązki jakieś brązowe się zrobiły. Po cięciu muszę na grzyba zrobić oprysk. I pasowałoby zrobić oprysk na gąsienice ćmy bukszpanowej.

Latające ćmy też się pojawiły w pułapce, wiec i gąsienice będą. Odczekam chwilkę.

Anitka 09:07, 29 cze 2019

mirkaka napisał(a)

Anitko, widzę że podróżujesz, zaraz zobaczę relację , zajawki w Twoim wątku przepiękne
Ta roślinka kwitnąca na niebiesko teraz na zdjęciach to trzykrotka? Czy ona długo kwitnie? Bardzo ładne kępy z niej powstały, co robisz jak przekwita, zostawiasz liście? Czy masz ją w różnych odcieniach, czy to tylko gra świateł?

Tak to trzykrotki. Mam w trzech kolorach, niebieski jasny i ciemny oraz taką purpurowa. Kwitną długo, ale mają też tendencje do pokładania się po ulewnych deszczach. Była u nas bardzo gwałtowna burza w zeszły piątek. Dostały podpory wówczas. U mnie niektóre jakieś takie bardzo wysokie rosną, może to kwestia za żyznego podłoża albo ścisku.

Ja ścinam te z kwiatami po przekwitnięciu do zera. Niewiele liści zostaje.

Ja lubię tą purpurowa najbardziej.

Anitka 09:13, 29 cze 2019

Doranma napisał(a)
Wolny dzień od pracy spędzony w ogrodzie, to najlepsze co może być. ☺ Tylko bez tych upałów ...
W przepięknym ogrodzie byłaś.- uczta dla oczu ☺

Dzień wolny bardzo intensywnie wykorzystałam w ogrodzie. Cały przód przycięłam. Tuje,cisy, bukszpany.

sylwia_slomc... 09:18, 29 cze 2019

Anitka napisał(a)

Tylko ona nawet do basenu o wysokości 75 cm wskakiwała jako 6 miesięczny szczeniak. Przy moich 156 cm wzrostu jakie spisałoby się podniesienie, by z drabiny nie korzystać

A to cwaniara
Anitka 09:24, 29 cze 2019

Na drugi dzień rano przed pracą wycięłam bodziszka żałobnego przy samej ziemi. Usunęłam też pozostałości łodyg zaschniętych tulipanów, które zakrywał. Za dwa tygodnie ładne kępki już będą ponownie. Jego rola będzie teraz mniejsza, bo rozplenice są już spore.

Skorzystałam, że zrobiło się miejsce i przycięłam też dziesiątki kroków obwódki bukszpanowej. Sadzonki już się zrosły i coraz mniej widać poszczególne kostki. Jeszce jakiś czas i wyrównają się, tak, że nie będzie widać poszczególnych kępek.