Sylwia zawsze ładnie udokumentuje każde spotkanie, a spostrzegawcza jest bardzo. Lubię działać na wielu płaszczyznach, w kuchni też. Za miłe słowa dziękuję.
Wklejam swoją odpowiedź
Aniu, mój dereń ma taki ładny pokrój od "nowości" czyli zakupu w szkółce. Dopiero teraz po kwitnieniu zaczął lekko przyrastać. Kupiłam już kwitnący egzemplarz, ponieważ słyszałam, że zdarza się iż w szkółkach sprzedawane są derenie wyhodowane z nasiona. Są to siewki, które kwitną dopiero po kilku latach od posadzenia.
Innym powodem braku kwitnienia może być przemarzanie pąków i to nawet nie zimą, lecz późną wiosną, podczas sporadycznych przymrozków. Wtedy trzeba być najbardziej czujnym i okryć młodą roślinę
Słyszałam też, że derenie można przycinać, ale nie przepadają za tym. Poza tym dereń kwitnie na starszych pędach i jak go obetniesz, to znowu może nie zakwitnąć. Na Twoim miejscu nie ryzykowałabym, bo masz całkiem ładny, bujny krzaczek, tylko cierpliwie poczekała,aż zakwitnie (może to już w przyszłym roku i dopiero wtedy pomyślała, jak go skorygować.
Zdjęcia postaram się zrobić, ale dopiero wieczorkiem.
Również życzę Ci miłego popołudnia