Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:59, 23 cze 2019

Do góry
Zastanawiam się, czy jak tam tez pójdą ML, to nie będzie za nudno...
Bo vis a vis rośnie szpaler gracków.

A skoro już doszłam sama ze sobą do wniosku, ze tam będzie nudno, to co mam dać po lewej stronie tarasu?
Może np. ML naprzemian z jakąś hortensją?

No i teraz ładnie widać, jak do południa pada cień za domem.
I właśnie tam pod oknami ma być nowa cienista rabata. Na pewno z hostami.
A może do tego Annabelle jak u Zany? Annabelle mogą mieć częściowo cień?
To północno zachodnia wystawa.

Reasumując potrzebuję typy na lewa stronę tarasu oraz na rabatę pod oknami.
To oczywiście dwie różne rabaty będą
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:52, 23 cze 2019

Do góry
Przymiarki tarasowe.
Mąż montuje żagle, a ja Miśki

Zakupiłam na przód i prawą stronę tarasu. A z lewą mam dylemat.

Przerabianie ogródka pod swój gust 11:51, 23 cze 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Uwielbiam stipe

stipę wielki coraz więcej ogrodomaniaków

Co za świetny floks, nazwę znasz?

Widzę kolejne pokolenie pomocnic ogrodnika, nic to, że to azjatycka odmiana, przyjamniej bardziej żarłoczna
Przerwa na kawę... 11:42, 23 cze 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

co to za krwiściąg?

Kupiłyśmy wczoraj odmianę Tanna, myślałam, że niuziutka będzie a czytam, że do 120 może wystrzelić!
Przerwa na kawę... 11:42, 23 cze 2019

Do góry
April napisał(a)
Anaphalis triplinervis, żurawka Dark Secret, Carex siderosticha-turzyca rzędowa
Uff udało mi się zidentyfikować trawkę Kupowana jedna sadzonka dwa lata temu w Wojsławicach, a teraz mam kilkanaście

uzupełnię o foty

Anaphalis triplinervis

żurawka Dark Secret

Carex siderosticha-turzyca rzędowa

Blaski i cienie nowego życia 11:23, 23 cze 2019

Do góry
Jeszcze mam pomysł na rabatę liliowcową (pod murem gdzie często stoi woda) w połączeniu z werbeną hastata i trawą Red Baron. Werbena najwyższa na tyłach potem i tak będzie się wysiewać gdzie chce. Red Baron na samym przodzie przed liliowcami. Może upcham kilka wysokich traw. Wszystkiego miałabym pod dostatkiem tylko brakuje ziemi. To temat przewodnich prac wakacyjnych

Takie wizualnie połączenie roślin brakuje tylko liliowca

Miejsce długie wejdzie mnóstwo ziemi to największy kłopot.

Pierwszy zakwitł na obecnej liliowcowej

Blaski i cienie nowego życia 11:15, 23 cze 2019

Do góry
Historia pewnej hortensjowej rabaty jeśli ktoś nie zna początków to opowiem... Gdy pewnego razu Kindzia zaoferowała żeby zaopiekować się jej ogrodówkami pomyślałam że zrobię dla nich rabatę wzdłuż tui. Tymbardziej że w trawniku rosły dwa orzechy które latem rzucały cień. I tak powstała na kilka metrów długa i wąska rabata. Nagle po jednej zimie orzechy uschły i zostały wycięte a ogrodówki za rok wymarzły do korzeni. Uratowała się jedna hortensja pod kaliną i jedna Red Baron która dostała nowe zaciszne miejsce.

Cały kłopot polegał na tym że na przekopanym stanowisku zaczęły panoszyć się chwasty a szczególnie wysokie na 1,5 m pokrzywy. W części zrobiłam przechowalnik dla zbieranych liliowców. A na pozostałej części postanowiłam urządzić znowu hortensjową rabatę ale z hortensji bukietowych. Sadzonki z patyczków w ilości 3sz tam są a miało być 20szt wczoraj robiłam tam nowe porządki. Przed hortensje poszły tawuły golden princess. Na końcu powycinałam doszczętnie kalinę. Pod kaliną rosła kiedyś rozplenca i chcę do tego układu wrócić.

Widok nie wzorcowy ale z serii powstawanie małymi krokami. Jak zrobię kancik rabata zyska lepszy wymiar.
Podsumowując,1 fotka -sadzonki hortensji i tawuł a potem kawałek przysłonięty i dalej liliowce 2 fotka- liliowce z kaliną 3 fotka- przycięta kalina i zrobiło się miejsce dla rozplenicy

Przerabianie ogródka pod swój gust 11:07, 23 cze 2019

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:50, 23 cze 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)
Aaale masz sielsko, obrazek jak z bajki

Też wykorzystałam przerwę w upałach, żeby przyciąć bukszpany i cisy. W połowie ciecia mojego największego cisa natknęłam się na gniazdo z młodymi pisklakami, prawdopodobnie kosów Także krzak mam obcięty do połowy, a reszta będzie musiała poczekać, aż przychówek wydorośleje Zaczynam chodzić po ogrodzie na paluszkach ...

Jak ogród ma mieszkańców to czasem tak trzeba
My łąkę z tego powodu kosimy tylko raz w roku i to po połowie września, bo często bażanty siedzą na jajkach
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:47, 23 cze 2019

Do góry
Pomidory w szklarence się nie mieszczą, za niska...

donica się wypełnia. rosną wszystkie dalie z siewu, ciekawe jakie będą i nie mam pojęcia gdzie w przyszłym sezonie je posadzę, ani jak zmieszczę w piwnicy

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:47, 23 cze 2019

Do góry
Aaale masz sielsko, obrazek jak z bajki

Też wykorzystałam przerwę w upałach, żeby przyciąć bukszpany i cisy. W połowie ciecia mojego największego cisa natknęłam się na gniazdo z młodymi pisklakami, prawdopodobnie kosów Także krzak mam obcięty do połowy, a reszta będzie musiała poczekać, aż przychówek wydorośleje Zaczynam chodzić po ogrodzie na paluszkach ...
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 10:45, 23 cze 2019

Do góry
Jola_M napisał(a)
No i dojechalam na wakacje, jestem w raju

Jolu cudownie gdzie jest ten raj
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:40, 23 cze 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:38, 23 cze 2019

Do góry
Elaty od Anitki się zadomowiły

a to mieszkańcy ogródka Mamy Abiko
Dwa ogrody 10:36, 23 cze 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
tutaj w ub. roku robiłam trochę zmian

Nie wiem jakie zmiany tu robiłaś ale zachwyca ta rabata. Fajna inspiracja. Właśnie tak planowałam żeby przed edenkową u mnie dać stipę. Ale nie wzięłam pod uwagę wielkości roślin. Ożanka która mnie też zachwyca jest dobrym wielkościowo wyborem. Znowu u mnie będzie przesadzanie a ledwo co wydawałoby się że mam dobrze
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:32, 23 cze 2019

Do góry
Wierzbówka kieprzyca odkad sie pojawiła niezawodnie daje pokaz co roku

trzcinnik kwitnie

Miejski azyl 10:31, 23 cze 2019

Do góry
Zapach magnolii grandiflory Blanchard jest ciekawy - ma w sobie dużo ostrych nut limonki i cytryny z domieszką ostrej nuty świeżo roztartego zielonego pieprzu. Dla mnie jest piękny z charakterem choć kontrowersyjny

Przerabianie ogródka pod swój gust 10:30, 23 cze 2019

Do góry
Uwielbiam stipe

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:28, 23 cze 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies