Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:56, 15 lip 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:55, 15 lip 2016

Do góry
Jeżówka 'Cheyenne Spirit'

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:43, 15 lip 2016

Do góry
"Chodzenie" forum to zasługa Michała - Ronina, ja w tym palców nie maczam, dziecko siedzi po nocach A jak nie chodzi forum, to nie jego wina, za dużo zdjęć naraz się wkleja. Uważam, że i tak dobrze chodzi. Jak na te miliony odsłon w miesiącu jakie som
Ogrodowe porażki 19:40, 15 lip 2016

Do góry
W każdym poście zamieszczaj tylko jeden temat i nie więcej niż 4 zdjęcia, bo tak wielkie posty kiepsko mi odpowiadać i cytować. Muszę się nieźle gimanstykować a i regulamin mówi że 4 zdjęcia
Ogrodowe porażki 19:38, 15 lip 2016

Do góry
malgorzata_kadlubska napisał(a)

Czytałam o hortensach w Pani artykułach i dowiedziałam się że niektóre później kwitną, ale nie wiem dokładnie co to był za gatunek i czy ta moja ma jeszcze czas?

Od teraz będę sobie pisała w zeszycie co dokładnie kupuję, bo póki jest w doniczce sklepowej to wiem co mam ale jak już włożę do ziemi do kicha, nie mam głowy do tego . Pozdrawiam serdecznie!

Później od drzewiastej kwitną hortensje bukietowe. A ta na zdjęciu to jest hortensja ogrodowa (Hydrangea macrophylla) i ona raczej nie zakwitnie, bo już by kwitła. Zapewne zeszłoroczne pędy przemarzły i nie zakwitnie. Ona tak ma. Pisałam o tym w jednym z art. o okrywaniu hortensji ogrodowych.
Ogrodowe porażki 19:36, 15 lip 2016

Do góry

Np. Tuje ładnie wyglądają ale w środku suche igły, puste itp. W tym zakątku wiatr zupełnie rozłożył jedno drzewko i nie wiem czy wiązac czy już je usunąć bo nie wygląda ładnie

Usunąć te wiechcie.
Ogrodowe porażki 19:34, 15 lip 2016

Do góry

Czym wzbogacić glebę? Zasilałam późną wiosną te rośliny substral osmocote

( wsypywałam pod rośliny pod folię, ale nie mieszałam z ziemią) nie mam swojego kompostu, co kupić? Na koniec wyłożyć korą? Co zrobić żeby było mało chwastów, bo mam średnio raz w tygodniu(cała sobota ) czas na prace ogrodowe, w tygodniu udaje mi się wygospodarować godzinę dziennie na podlewanie Co zrobić z kompozycją? Czy rzeczywiście jest tego za duzo? Bo dla mnie to trochę biednie wygląda...

i nie wiem z czym mogę łączyć te kwaśnolubne rośliny, czy coś tam mogę dorzucić ozdobnego ? Mam pytanie co robić z tymi iglakami, które są wysuszone od środka a na zewnątrz zielone?

Wzbogacić glebę dla kwaśnolubnych można specjalnymi nawozami dla różaneczników i azalii. Nie wiem czy są dla wrzosów, ale już samo oddychanie ziemi pomoże. No i ściółka sosnowa kora.

W tym przypadku lepiej kwaśnolubne (wrzosy, wrzośce, azalie, rózaneczniki, pierisy łączyć jedynie z iglakami lub hortensjami.
Ogrodowe porażki 19:31, 15 lip 2016

Do góry

Zrobiłam dzisiaj zdjęcia roślinom z bliska, prosze o opinię czy to żle wygląda?Co robić z opadłymi igłami z tuji i innych? Myślałam że jak obłożę większymi kamieniami, to będzie łatwo wciągać odkurzaczem..

wi

Te igły można zgrabić, następnie widełkami lekko wzruszyć glebę bo jest klepisko, dać próchnicę kwaśną lub torfu trochę kwaśnego i korę sosnową przekompostowaną.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:57, 15 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na mokrą trawę, gdy dalej miałoby nie padać - nie wolno, chyba że dolejesz, ale dla osób które nie mają wpdy, doradzam sypać w momencie gdy pada, wtedy jest gwarancja, że nie zaszkodzi, a nawóz się rozpuści. Tylko wtedy. Na logikę jak posypiesz na mokrą i widzisz, że przykleiło się i nie pada, dolej wody, żeby nawóz rozpuścił się.

Jak ktoś ma pustą studnie, to jedyny sposób żeby nawieźć trawnik. Moja sąsiadka tak teraz ma. Sypała w deszcz za moją radą i ma podlany i nawieziony trawnik dzięki temu.

Zawsze piszę- nie nawozić mokrej trawy, ale tutaj jest wyjątek.

Tak jest!
Właśnie koszę i już sypię!
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:11, 15 lip 2016

Do góry
Hahaha

O to chodzi?

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:04, 15 lip 2016

Do góry
Migawka z angielskiego centrum ogrodniczego

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:03, 15 lip 2016

Do góry

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 07:56, 15 lip 2016

Do góry
Hortensja 'Tifany Violet'

Hortensja 'Adula Blue'

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 07:54, 15 lip 2016

Do góry
Hortensja 'Sweet Fantasy Pink'

Hortensja 'Hopcorn Pink'

Hortensja 'Hopcorn Blue'

Migdałek, jego urok.. i utrapienie 07:45, 15 lip 2016

Do góry
Wywalić wszystko z korzeniami.
Trzmielina - Euonymus 07:45, 15 lip 2016

Do góry
Można. Dolistnie i doglebowo, pod warunkiem że nie została przed chwilą posadzona. Co najmniej dwa tygodnie po posadzeniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:38, 15 lip 2016

Do góry
Na mokrą trawę, gdy dalej miałoby nie padać - nie wolno, chyba że dolejesz, ale dla osób które nie mają wpdy, doradzam sypać w momencie gdy pada, wtedy jest gwarancja, że nie zaszkodzi, a nawóz się rozpuści. Tylko wtedy. Na logikę jak posypiesz na mokrą i widzisz, że przykleiło się i nie pada, dolej wody, żeby nawóz rozpuścił się.

Jak ktoś ma pustą studnie, to jedyny sposób żeby nawieźć trawnik. Moja sąsiadka tak teraz ma. Sypała w deszcz za moją radą i ma podlany i nawieziony trawnik dzięki temu.

Zawsze piszę- nie nawozić mokrej trawy, ale tutaj jest wyjątek.
Z czym posadzić tuje 'Smaragd' 07:32, 15 lip 2016

Do góry
Żurawki w plastiku będą miały źle.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 07:27, 15 lip 2016

Do góry
To sosna.
Ogrodowe porażki 07:23, 15 lip 2016

Do góry
Tutaj są porażki, a przecież nie wszystko na pewno jest porażką Ale sama zobacz jak to wygląda, przecież nie na tym polega ogród Mnie to skóra cierpnie jak patrzę i roślin szkoda. To jakbyś owinęła się szczelnie folią to zobacz ile wytrzymasz.

Gleba by się ucieszyła gdy zdejmiesz to i pozwolisz jej oddychać, wzbogacisz próchnicą, lekko przekopiesz. Dasz żyć.

Inne problemy najlepiej opisywać w wątkach tematycznych, tylko nie wiem czy poradzisz sobie z wyszukaniem, korzystaj z wyszukiwarki. W razie czego będę przenosić

Masz bardzo dobre podejście, po to tutaj trafiłaś aby poprawić co jest źle. To dobrze wróży ogrodowi i jest światełko w tunelu dla poprawy warunków uprawy roślin i kompozycji ogrodowych
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies