Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:36, 08 cze 2017

Do góry
mira napisał(a)
...... kompostownik na froncie - przecież to mózg i serce ogrodu - ...... kompostownik swiadczy o dojrzałości ogrodniczej i zdrowym ogrodzie

Pięknie powiedziane
To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:34, 08 cze 2017

Do góry
Zazdroszczę Ci deszczu ja nie mam.
Siedzę u Ciebie w warzywniku, pomidory piekne, będziesz palikować ?
u mnie kamczacka mam mało jagód - mam 2 rok

kompostownik na froncie - przecież to mózg i serce ogrodu - obsadź czymś jakąś rugosą albo krzakiem, można też dynie posadzić jak masz zapełnioną którąś, ja dziś posadziłam nasturcje może się będzie pieła -kompostownik swiadczy o dojrzałości ogrodniczej i zdrowym ogrodzie

pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:04, 06 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Haniu, Mary Rose jest taka wysoka u Ciebie, że potrzebuje kratki?

Wrotycz już tegoroczny? Same liście kisiłaś?

I wejście do warzywnika ma piękną różaną oprawę. Na Zeph. Drouh. się jeszcze skuszę.

Ogród Twój lekki i swawolny.

Nieprecyzyjnie napisałam
Mary rośnie za poidełkiem dla ptaków. Jest spora, ale okien by nie sięgnęła.

Między oknami mam 3 róże: Louise Odieri już nie pamiętam, czy dwie Sympatie, czy Rosarium Uetersen w mieszance z Sympatią. Bo mam jeszcze 2 pnące z boku drewutni, więc trochę ich nie ogarniam. Nazwy, po posadzeniu, wydają mi się najmniej istotne.

Swawolny- to dobre określenie. Podczytując dyskusje dotyczące planowanych nasadzeń, mam myśli, że tej swawolności było u mnie sporo.

No bo kto umieszcza kompostownik w pobliżu frontu? Nikt. A ja sobie myślałam, że zimową porą tam mi będzie najwygodniej odnosić odpady organiczne.

Miksturę wrotyczową robiłam z samych liści i korzeni. Potem, kiedy zakwitnie zrobię z całej rośliny. Zephirine jest niesłychanie delikatna. Taka wręcz zwiewna. Rośnie od północno-zachodniej strony, a bez problemu przezimowała.

Zmienny ogród 19:02, 06 cze 2017

Do góry
Witam bardzo serdecznie wszystkich obecnych na Ogrodowisku. Od kilku tygodni przyglądam się waszym ogrodom i sama postanowiłam założyć wątek. Zaznaczam od razu że jestem amatorem i chętnie przyjmę jakiekolwiek porady i sugestie.

Aktualnie jesteśmy w trakcie planowania ogrodu o wymiarach dł. 25m sz. 10m.

Na planie który przygotowałam, jest naniesiony zarys trawnika, ścieżki, kostki brukowej pod domek narzędziowy oraz pergole, które mają zasłaniać taras.

Na planie naniesione również nawodnienie, które miejmy nadzieje niedługo zostanie założone.

Przy drewutni od strony tarasu już posadziłam magnolię. Natomiast od strony tarasu zasadziłam dwie Catalpy Nana. Na wysokości drewutni są dwie wierzby hakuro nishiki, natomiast one zostaną przeniesione trochę bliżej tarasu ponieważ na ich miejscu staną 2 kompostownik, które zostaną zasłonięte żywopłotem z grabu. Mam nadzieje że ładnie będą się prezentować na ich zielonym tle.

Dodatkowo zdjęcie trochę nieaktualnie ale niestety nie miałam lepszego. Thuje wzdłuż płotu są już przesadzone.

Dodam tylko że jest to głównie gleba gliniasta która została przykryta warstwą ziemi. Przy okazji zakładania trawnika (planujemy obrzeża z ekobordu) wypełnić dobrej jakości ziemią ok. 5cm.

Zastanawiamy się czy ścieżkę zrobić z żwiru/grysu czy z betonowych desek imitujące stare dechy wkopane w trawnik (nie chciałabym podkładów kolejowych gdyż są bardzo śliskie podczas wilgotnej pogody). Mam dwa psy i nie wiem co będzie lepsze.

Tak jak w temacie chciałabym stworzyć bylinowy ogród z małymi drzewkami.
Dziękuje za każdą poradę i opinie

Pozdrawiam
Ada

Mały ogród Kasi 14:23, 06 cze 2017

Do góry
kasia_w napisał(a)

Podoba mi się pomysł z nastrurcją, zwłaszcza, że brakuje mi tutaj koloru.Może w przyszłym roku, teraz już chyba za późno na sianie.

Kompostownik otwiera sie z góry, a od dołu jest też taka klapka do wyjmowania gotowego kompostu. On takze jest dużo za mały na moje potrzeby ogrodowe, pewnie ze 4 bym zużyła...

Kasia, teraz jest ciepło i wilgotno, powinna sobie poradzić. Siałam tydzień temu i już wzeszła. Też wydawało mi się, że już późno, ale kupiłam inny kolor kwiatów niż pospolita nasturcja i chciałam się przekonać, czy faktycznie taki wyrośnie
Ogród w skali mikro cz.II 08:46, 06 cze 2017

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ela, akcja dywanowa swietna, choc mnie oba wzory pasowały ten marokański to sama bym gdzieś chciała, bo zaczął mi się podobac sam motyw zanim jeszcze stał się modny

Lotos jest wymiatacz! Pędzi jak szalony, trzymam za niego kciuki!

Wiesz co... mam kompost, tez w worku kupiłam (innego nie mam skladowac.. kusi mnie wstawienie kompostownika.. ale! Nie mam jeszcze wybranej formy Ani oleju w sprayu

Sama miałam niezły ubaw z tymi dywanami serio i to po części właśnie dlatego ,że marokański podoba mi się bardziej ale naprawdę mi nie pasował..jest intensywny..szkoda , ale no cooooo
Lotos ma już 4 liście walczę z czasem ,żeby wykończyć kastrę a mam jaja z izolacjà narazie daje radę z słoiku
Jeśli mogę coś doradzić w kwestii kompostownika w małej przestrzeni..daruj sobie...( choć wybór należy do Ciebie ) trudno go ukryć, z kompostem jest ciężko..nie ma jak przerzucać..długo trzeba czekać..po wielokrotnej walce wewnętrznej właśnie kompostownik wywaliłam i bardzo się z tego cieszę
Jak dużej formy potrzebujesz ?? Może coś podopowiem
Szkoda się rujnowac na olej w sprayu..wylejesz troszkę na dno formy takiego zwykłego kujawskiego i rozetrzesz ręcznikiem papierowym
Ottt..tadammm.
Buziol
Ogród z widokiem na jezioro 20:26, 05 cze 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Sporo kwitnących róż już masz A moje jeszcze w pakach.
Jasna ostrozka piękna.
No i ten cudny szpaler szalwiowy.
Pięknie to wygląda

Lubię szałwie, po ścięciu zakwitają ponownie, tylko kompostownik trzeba mieć wielki, tyle tego po ścięciu
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:10, 05 cze 2017

Do góry

Wgląd na kompostownik

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 23:19, 03 cze 2017

Do góry
Witam. Będę robić nowy kompostownik z palet. Nie mam za dużo odpadów które będę do niego wrzucać ......Trawa, to jest główna zieleń, która występuje w dużych ilościach na mojej działce. Co robić gdy będę wrzucała do kompostownika praktycznie samą trawę? Podobno sama gnije i z powodu braku powietrza wolniej się kompostuje Poradźcie bo przecież muszę z nią coś robić
Mały ogród Kasi 11:09, 03 cze 2017

Do góry
oliwka napisał(a)
woow juz takie duze pomidory !!!! a kompostownik mozna zabudowac deseczkowym plotkiem z otwieranymi drzwiami

Też tak myślałam, ale ma serca eMa angażować, bo pracowowo ledwie zipie Chyba że sama sklecę...
Mały ogród Kasi 11:05, 03 cze 2017

Do góry
vita napisał(a)

Trudno o szybką metodę zasłonięcia takiego zikkurata Właściwie to już to zrobiłaś, stoi w bardzo odpowiednim miejscu, mało rzuca się w oczy, jak cisy podrosną będzie ok. Nie wiem jak jest otwierany ten kompostownik, z boku, od góry? Na szybko to można przesłonić go np nasturcjami. Gdybym ja zdecydowała się na kompostownik, to musiałabym nabyć ich przynajmniej dziesięć! Tyle produkuję odpadów zielonych w jeden sezon

Podoba mi się pomysł z nastrurcją, zwłaszcza, że brakuje mi tutaj koloru.Może w przyszłym roku, teraz już chyba za późno na sianie.

Kompostownik otwiera sie z góry, a od dołu jest też taka klapka do wyjmowania gotowego kompostu. On takze jest dużo za mały na moje potrzeby ogrodowe, pewnie ze 4 bym zużyła...

Mały ogród Kasi 10:37, 03 cze 2017

Do góry
woow juz takie duze pomidory !!!! a kompostownik mozna zabudowac deseczkowym plotkiem z otwieranymi drzwiami
Problemy z tujami 22:41, 02 cze 2017

Do góry
Krzysiek1973 napisał(a)

Czyli te wszystkie torfy zakwaszone nie nadają się do iglaków, mimo że producenci je polecają do tego celu?
Mam kompostownik, który składa się wszelkiego rodzaju części zielonych roślin (koszona trawa, chwasty, pocięte gałęzie) oraz resztek jedzenia, skorupek jaj itp. Czy taki kompost nadaj się pod tuje?
Kora świeża, czy przekompostowana?

Torf wydobywany jest rabunkowo, kosztem środowiska. Na torfowiskach rośnie specyficzna roslinność. W dziale choroby różaneczników pisałam sporo o podłozu i właściwościach torfu.
Nawiasem mówiąc to trudno jest mi odpowiadać na to co producenci piszą na opakowaniach. Piszą "cuda na patyku" bo chcą towar sprzedać.
Kora musi być przekompostowana i najlepsza do max. frakcji 60mm (najlepsza to 0-40mm). Ale ostatnio to co sprzedawane jest jako kora mielona jest śmietnikiem z okorowania ciętych drzew, patyki, kamienie i inne śmieci. Absolutnie nie przekompostowane.
Jesli taka kora się trafi (mnie się ostatnio trafiła) to jedyne wyjście rozsypać ją na rabaty, na warstwę kompostu,a potem kilka razy starannie zlać/polewać rozcieńczonymi gnojówkami np, z pokrzywy. Gnojówka bardzo przysłuży się tujom, ożywi i wzmocni je, a kora w kilka miesięcy przekompostuje się.

piotraudi napisał(a)
czyjest sens profilaktycznie opryskać tuje topsin-em???

Możesz opryskać Topsinem, ale mozesz też zrobić oprysk Asahi (nie jedno z drugim)
I wyściółkuj tak jak do Krzyśka pisałam. Gnojówki też polecam. Warto się poświęcić
Ogród Małej Mi 2017 20:28, 01 cze 2017

Do góry
Wszystkim dziękuje za wizytę..by nie nabijać postów nie odnoszę się do każdego wpisu.. zaglądam bo cały dzień psuje mi się program do pracy, zepsuło się ksero, wiesza się komputer i co chwila walczę ze złośliwościami przedmiotów martwych.. w między czasie jak coś tam miele to zaglądam
Parking zarósł mi kwiatkami.

Kompostownik też

Problemy z tujami 08:39, 01 cze 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Gleba to kluczowy element dla rośliny i jej systemu korzeniowego.
Pod tuje ziemia powinna być starannie przekopana z przekompostowana korą (która działa p/fytoftyrozie) dla rozluźnienia i przekompostowanym obornikiem bydlęcym lub końskim. Dodatek mączki bazaltowej wskazany.
Podłoża do iglaków to zazwyczaj torf. Nic wartościowego ani odżywczego zwłaszcza, ze tuje na torfowiskach nie rosną. Na zdjęciach widać, ze masz ziemię wyzbytą z materii organicznej/próchnicy. To priorytet przy szykowaniu ziemi w ogrodzie.
Proponuję starannie wyściółkować krzaczki korą w promieniu 1m. Podlewać obficie raz w tygodniu. Obficie to znaczy 8-10l na krzak, tak by woda wsiąkła w glebę a nie rozpłynęła się i w upały wyparowała. Lejemy nie pod pień a w obrębie systemu korzeniowego. Tuja ma polską nazwę 'żywotnik" i ta nazwa jest adekwatna do rośliny, która tak na prawdę do życia potrzebuje wody i ściółkowania kompostem i korą. Nawozy powodują wybujanie kosztem zwartego pokroju i gęstości. Zwiększa się podatność na przemarzanie i choroby, a gleba zasoleniu.

Czyli te wszystkie torfy zakwaszone nie nadają się do iglaków, mimo że producenci je polecają do tego celu?
Mam kompostownik, który składa się wszelkiego rodzaju części zielonych roślin (koszona trawa, chwasty, pocięte gałęzie) oraz resztek jedzenia, skorupek jaj itp. Czy taki kompost nadaj się pod tuje?
Kora świeża, czy przekompostowana?
Chwasty w trawniku 09:55, 31 maj 2017

Do góry
BartekSiewca napisał(a)
Mam pytanie, 2 tyg temu wysiałem trawnik, w miejcu gdzie był zlikwidowany kompostownik zanim wzeszła trawa pojawiło się coś takiego:

pokrywa to ok 2m^2 "dywanowo" pytanie czy trawka się przebija czy odżałować ten fragment i polecieć jakąś chemią odczekać i dosiać trawę? Czy może rwać chwasta, tylko co to i czy rwanie będzie skuteczne?

Ja bym chyba potraktowała chemią i nie żałowała, bo komosa (druga fotka) to pikuś, ale ta trawa - masakra będzie potem.
Chwasty w trawniku 09:52, 31 maj 2017

Do góry
Mam pytanie, 2 tyg temu wysiałem trawnik, w miejcu gdzie był zlikwidowany kompostownik zanim wzeszła trawa pojawiło się coś takiego:

pokrywa to ok 2m^2 "dywanowo" pytanie czy trawka się przebija czy odżałować ten fragment i polecieć jakąś chemią odczekać i dosiać trawę? Czy może rwać chwasta, tylko co to i czy rwanie będzie skuteczne?
Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 17:31, 30 maj 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Obecna
Jejku jak na tej działce pięknie, jaki ogrom pracy...ach...
Niesamowici jesteście - pomyślicie, ze "przydałoby się" i na następnych zdjęciach już jest. P-O-D-Z-I-W-I-A-M!!!

Głupki jesteśmy...tyle roboty a my bierzemy się za kompostownik czy płotek.
Ale tak to już z moim eMem jest i mamą. Oni szaleni jak i ja

Konieczki napisał(a)
Kurde Ty sumienia nie masz taki kawał roboty I to tylko z Mamą pozdrów ją ode mnie

I z mężem czasami
Pozdrowię...będzie jej miło

Kawa napisał(a)
siem meldujem

obecność zaznaczona
Zasłonięcie kompostownika, ogrodzenie panelowe, taśmy 11:59, 30 maj 2017

Do góry
Kompostownik najlepiej jest zbudować z murku gabionowego, który zasłoni całość i dodatkowo pochłonie nieprzyjemne zapachy. Takie rozwiązanie będzie znacznie lepsze, a w dodatku zyskasz element dekoracyjny.

System automatycznego nawadniania 10:00, 29 maj 2017

Do góry
Gohs napisał(a)
Dzień dobry Chciałabym poradzić się w temacie nawadniania. Układ ogrodu jest dość skomplikowany, na mapce widać obrys rabat, alejkę i elementy stałe: kompostownik, szopkę narzędziową, ławeczki, podest na hamak. Planuję samodzielnie ryzrysować i wykonać nawadnianie. Jak rozplanować zraszacze? Wolałabym uniknąć linii kroplującej w rabatach, nie jestem przekonana do tego rozwiązania. Czy rabaty można podlewać z systemu dysz? U moich rodziców funkcjonuje takie rozwiązanie od kilkunastu lat i rośliny nie narzekają

I drugie pytanie - czemu odradzają Państwo Gardenę? Jeśli nie Gardena, to jaki inny system nada się do samodzielnego montażu?

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi Dodam tylko, że "ogród" to póki co puste pole

Aby zaprojektować tak duży ogród potrzebne są wymiary, a nie tylko sam plan i układ rabat. Wszak zasięg zraszaczy dobierasz do odległości. Gardena jest dobra dla amatorów, do samodzielnego montażu, a więc w sam raz dla ciebie. najlepiej skorzystać z ich projektowania, jakie mają gdzieś na stronie, na bank ogród będzie podlewał się źle, bo mają wadliwe projekty.

Dlatego nie polecam. Poza tym za wszelkie złączki, które są nietypowe (nie pasują do niczego typowego, wszystko musi być z gardeny) - zapłacisz ogromnie.

Czarno widzę samodzielne projektowanie, gdy nie masz w tym doświadczenia. Tego się człowiek uczy na odpowiednich kursach zakończonych certyfikatem, oraz montując systemy, nie oczekuj odpowiedzi, ponieważ podałeś za mało danych. Radzę dać do zaprojektowania komuś, kto ma ku temu uprawnienia. I jeszcze ma dobre opinie, że te systemy działają.

Ewentualnie potem próbować samemu zrobić, ale mam wątpliwości. Może nie zadziałać, bo może być źle policzone wszystko na początku. Jakie masz źródło wody? Jaka jest pow. działki? Jakie są wymiary, gdzie jest cień?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies