Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:05, 27 cze 2017

Ewo/Ando, te czosnki bardzo wdzięcznie wyglądają. Dobrze współgrają ze wszystkim. Mam już pierwszego pomidorka. Szybko się uwinął.

Ładnie kwitną róże maskujące kompostownik. O ile pamiętam, to Paul's Scarlet. Podmarzła zimą, ale dobrze odbiła. Zakwitły samosiejki jednorocznych ostróżek.

Pod rajską jabłonka rośnie sobie prezent od/dla? doktorka. Zmężniał w tym roku. Parkowa Elmshorn tworzy wyraźny akcent w ogrodzie.

cypelek

Przycięłam wszystkie bukszpany. Zaczynają kwitnienie kolejne tawułki Arendsa.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 20:58, 27 cze 2017

Margerytka40 napisał(a)

Fajna ta roślinka . Szkoda,że nie pamiętasz nazwy.

Kochane dziewczynki to przetacznikowiec jeśli dobrze widzę

tutaj jest on

https://roslinowo.pl/Przetacznikowiec-wirginijski-Red-Arrows-Veronicastrum-virginicum-bylina
Makusia 21:51, 27 cze 2017

Jak to jest, że Ty już masz owoce, a u mnie pomidory dopiero kwitnąć zaczynają? Jeszcze ani jeden owoc się nie zawiązał...
Śliczną masz stipe - u wszystkich wydycham, bo sama nie posiadam

Tawułki u mnie też jeszcze w powijakach, a jedną podejrzewam, że rośnie w mrowisku, bo ja ścina dosłownie- jakby schła. To samo mam z jedną na trzy posadzone w tej samej donicy stokrotka afrykańska. Nie wiem o co chodzi
Gruszka_na_w... 21:55, 27 cze 2017

Agatko, dziękuję za pomoc w identyfikacji!
Tylko kto mu dał taka nazwę? Jaka tam z niego czerwona strzała?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
JoannA 22:04, 27 cze 2017

Normalnie kompleksów się nabawiłam.
Jakie piękne foty i jaki bujny ogród, a roślinki w idealnej kondycji.
Na doktorka se dłużej popatrzyłam i swojemu jutro pogrożę paluchem bo jeszcze nie kwitnie. Ale on golas wiosenny bo może mu wybaczę
Pozdrawiam Haniu
Gruszka_na_w... 22:14, 27 cze 2017

Makusia napisał(a)
Jak to jest, że Ty już masz owoce, a u mnie pomidory dopiero kwitnąć zaczynają? Jeszcze ani jeden owoc się nie zawiązał...
Śliczną masz stipe - u wszystkich wydycham, bo sama nie posiadam

Tawułki u mnie też jeszcze w powijakach, a jedną podejrzewam, że rośnie w mrowisku, bo ja ścina dosłownie- jakby schła. To samo mam z jedną na trzy posadzone w tej samej donicy stokrotka afrykańska. Nie wiem o co chodzi

Makusiu, w porze sadzenia pomidorów do gruntu pisałam, że zrezygnowałam z uprawy wysokich pomidorów. Nie mam szklarni ani foliaka i te wysokie nigdy mi nie plonowały tak jak bym chciała. Rosły okazale, kwitły w lipcu, miały mnóstwo owoców, które zdatne były do jedzenia w sierpniu. Po czym zaczynały chorować na zarazę ziemniaczaną, owoce gniły na krzakach i trzeba było kończyć uprawę.
Przestawiłam się na odmiany karłowe i koktajlowe. Te pierwsze zaczynają owocować na przełomie czerwca i lipca. Dają sporo owoców, tylko o mniejszych gabarytach. Jemy je dosyć długo. Nieco później zaczynają owocować koktajlowe. Te jemy aż do przymrozków.

Tawułki dzieliłam w zeszłym roku. Nie powtórzą chyba efektu sprzed 4 lat, ale rosną na różnych stanowiskach. Najgorzej w pobliżu iglaków. Na podokiennej mają sporo wilgoci, bo rodki podlewam. Tam zakwitły najszybciej. Wiesz, że stipa nie była moja faworytką. Gliny to nie jest ulubiony przez nią typ miejscówki. W zeszłym sezonie uznałam ją za przereklamowaną, a w tym ...wszystko "odszczekuję". Szkoda tylko, że jest krótkowieczna.
O stokrotce poczytaj
Tutaj
Makusia 22:20, 27 cze 2017

HAniu ja właśnie koktajlowe mam i kwitną dopiero.
Dzięki i lecę czytać o stokrotce-coś mi mówi, że powinnam zacząć się bać...
Gruszka_na_w... 22:26, 27 cze 2017

JoannA napisał(a)
Normalnie kompleksów się nabawiłam.
Jakie piękne foty i jaki bujny ogród, a roślinki w idealnej kondycji.
Na doktorka se dłużej popatrzyłam i swojemu jutro pogrożę paluchem bo jeszcze nie kwitnie. Ale on golas wiosenny bo może mu wybaczę
Pozdrawiam Haniu

Joanno, doktorek to zeszłoroczny wiosenny nabytek. Też kupowany z nagim korzeniem. Wszystkie róże pięknie w tym roku kwitną. Zastanawiałam się, czy nie jest to zasługa podsypywanego popiołu drzewnego. Od kwietnia podlewane są co 3-4 tygodnie gnojówkami. Innych nawozów im nie dawałam. Listki są tylko mocno pogryzione, bo ekologiczne środki nie działają na gąsienice. Uparłam się w tym sezonie na opryski PW i RT. W czerwcu (z braku czasu i wyjątkowo słonecznej pogody) była 3 tygodniowa przerwa. Bałam się poparzyć rośliny kropelkami płynu.
Masz tak piękny i zadbany ogród, że o kompleksach nie ma mowy.
Gruszka_na_w... 22:28, 27 cze 2017

Makusia napisał(a)
HAniu ja właśnie koktajlowe mam i kwitną dopiero.
Dzięki i lecę czytać o stokrotce-coś mi mówi, że powinnam zacząć się bać...

Koktajlowych mam 5 krzaczków. Wszystkie kwitną, ale tylko jeden ma już owoce. Podlewaj je teraz gnojówką ze skrzypu, jeśli masz na podorędziu. Skrzyp dobrze działa na kwitnienie i owocowanie.
Makusia 22:31, 27 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Koktajlowych mam 5 krzaczków. Wszystkie kwitną, ale tylko jeden ma już owoce. Podlewaj je teraz gnojówką ze skrzypu, jeśli masz na podorędziu. Skrzyp dobrze działa na kwitnienie i owocowanie.

Dobrze wiedzieć- podlewałam z pokrzyw,a skrzyp jeszcze mam