Mala_Mi
09:29, 16 lip 2017

Koreanka posadzona za gęsto, zje ci wszytko w koło, daj je ze 2 metry wolnego. Obok są krzewy i trudno będzie ci je za 3-4-5 lat przesadzać. Obsadź bylinami, te przeniesiesz za jakiś czas. A krzewy już się nie da. Bo też urosną. Będziesz potem jak ja chodzić i dumać co wywalić ... tego żal i tego szkoda. U mnie po 10 latach z takiego maleństwa jak u Ciebie osiągnęły średnice ok. 4,0m. Podkrzesane od dołu wyglądają brzydko. W tym roku korzystając z Lex Szyszko wyciepałam dwie.
Klon Flamingo ładny jak się go tnie i to mocno. A rośnie silnie.. wiec będzie co ciąć. Z tego co widzę to dal kulistej korony i pstrokatych liści i 3 razy w sezonie trzeba go ciąć.. Drugi to nie wiem jaka odmiana.
Najlepiej klony ciąć końcem zimy, ale te zimy teraz byle jakie i klony płaczą nawet w styczniu. Przy takich zimach jak ostatnie 5 to cięcie latem (nie pamiętam kiedy) ..czerwiec..lipiec.. nie lubię tego terminu bo potem oglądam takie przeciachane kikuty