Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wzgórze chaosu 22:56, 23 maj 2024

Do góry
Bylinowa łąka 22:54, 23 maj 2024

Do góry
Z tarasu

W tym roku jestem zafiksowana na paprocie, ale nie od tego roku je lubię, Tu cyrtomium Clivicola - jedno moje, a drugie od Sylwii jak mnie odwiedziła.

A tu moje długosze. Ten większy ma już kwiatostany nasienne, a tego mniejszego niedawno przesadzałam - na szczęście zniósł to dobrze, bo nie widać by mu coś dolegało.

Koniec.
Wzgórze chaosu 22:48, 23 maj 2024

Do góry
Bylinowa łąka 22:41, 23 maj 2024

Do góry
Łąkowo

Wzgórze chaosu 22:36, 23 maj 2024

Do góry
Bordowe akcenty przełamują zieleń.

Bylinowa łąka 22:35, 23 maj 2024

Do góry
W tym roku nie kwitł powojnik montana, a tak liczyłam na pokaz. Specjalnie przycięłam olchę, żeby miał więcej światła. Może za rok zachwyci.

Hortensja pnąca już taka.

Zakwitnie babtysja kupiona w zeszłym roku. Jaśminowiec aureus cały w kwiatach i pachnie.

Kolkwicja też już kwitnie.

Wzgórze chaosu 22:30, 23 maj 2024

Do góry
3 maja, ogród kipi zielenią.
Cieszę się, że zamiast 2 brzóz na dużej rabacie są 4 cisy kolumnowe Robusta.
Jest więcej słońca i mniejsza konkurencja o wodę.

Anna i Ogród 2 22:28, 23 maj 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Patyki hortensji mają się rewelacyjnie. Wyglądają na bardzo zdrowe

W życiu bym nie pomyślała że to się w końcu uda po tych wielu nieudanych próbach.
Za to mogę podziękować Muszelce bo to ona wytłumaczyła co i jak robić i czemu to mi się do tej pory nie udawało

az musialam fotki powiększyć żeby zobaczyc czy to wszystko hortkowe liście..jestem pod ogromnym wrazeniem. Wyhodowalaa istną hortkową dżunglę Wertowalam Twój wątek od początku i widzialam te zmagania z patyczkami. Naprawdę rewelacyjnie to wygląda. Ja moje patyczki wsadzilam w ziemię i niestety u mnie ten sposób nie zadziałał.
Bylinowa łąka 22:24, 23 maj 2024

Do góry
Werbena Bampton od Danusi ładnie rośnie. Za nią siewka żeleźniaka, a po lewej białe penstemony - też od nasionka wyhodowane.

Knautia od Agi kwitnie. Fajnie wygląda w towarzystwie wilczomlecza, który sam się tam wprosił.

Teraz czas piwonii. Coral Sunset zachwycam się co roku.

Tu z czerwoną, której nazwy nie pamiętam, ale jaka różnica w wielkości kwiatów.

Zwykłe różowe dopiero w pąkach, ale jedna kępa mi nie kwitnie. Przesadziłam w zeszłym roku i dalej nic. Trzeba będzie skorzystać ze sposobu Asi Rojo w tym roku.

Ogród w malinówkach 22:17, 23 maj 2024

Do góry
A to z wczoraj
A tu z przedwczoraj

Wstawiam sobie, by za kilka lat powspominać jak było.
Ogródek Gosi 22:15, 23 maj 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:13, 23 maj 2024

Do góry
Ogródek Gosi 22:12, 23 maj 2024

Do góry
Dzisiaj mam pełne szaleństwo. Ogarnianie domu, podlewanie na maksa, czego się da, bo jutro wyjeżdżam do zaprzyjaźnionych ogrodów z innego forum.
Deszcz niby spadł, ale czy to co leciało z nieba można nazwać deszczem?
Raczej mżawką.
Wystarczyła chwila i już nie było po niej śladu.
Wracam w sobotę, prosto na firmową imprezę.
Jak zwykle przeginam.
A potem narzekam, że jestem zmęczona. Chyba mam lekkie adhd. Nie usiedzę na tyłku.
Tylko, że kiedyś taka nie byłam. Wolałam siedzieć w domu, nigdzie sie nie ruszać. Na stare lata mnie pokręciło.

Zacisze Alicji 22:08, 23 maj 2024

Do góry
Alija napisał(a)

Elu! Mnie też się podoba, ale jest ekspansywna, szybko rośnie, rozrasta się podziemnymi rozłogami, sieje się i bardzo łatwo wymyka się spod kontroli. No, a potem efekt, jak u mnie, porasta drzewa, zadusi mi świerki. To jest dzika róża rosa multiflora.
Inne róże też powoli zaczynają kwitnąć, ale wiele z nich w tym roku wygląda mizernie.
Chmury u nas już trzeci dzień, ale tylko straszą, kropi, jak ksiądz w kościele. Mam nadzieję, że w końcu popada.

Kurcze ona podobna do mojej " Panny Młodej" Moja podziemnych rozłogów nie puszcza, ale rozsiewa się to fakt.
Bylinowa łąka 22:08, 23 maj 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Gosiu a czy ty masz irysy?
Masz taki areał, że możesz sądzić wszystko co dusza zapragnie.

Elu mam irysy. Takie niskie fioletowe, z bródkowych takie:

Areału mi nie brakuje, gorzej przygotować miejsce do sadzenia - to mnie mocno ogranicza. Ale jak sieję, to zawsze wydaje mi się, że wiosną zdążę miejsce przygotować.
W tamtym roku wysiałam goździka kartuzka. Będzie kwitł, ale na wiosnę miałam spory problem, żeby odróżnić go od siewek trawy. Może jak kępy będą większe, to nie będzie kłopotu.

Wysiewałam też białe ostrogowce - będą kwitły. I białe orliki od Zuzy, ale nie wiem czy ich ślimaki nie zjadły. Na razie białych kwitnących nie widzę. Zostało mi jeszcze trochę nasionek, to sypnę.

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 21:57, 23 maj 2024

Do góry
Wafel napisał(a)
Do żałobnego dołączył bodziszek wspaniały

To jest chyba bodziszek Renarda Philippe Vapelle, jeżeli ma z wierzchu "pokarbowane" liście w taką niby kostkę. Tak mi się wydaje ale pewna nie jestem bo na ekranie trudno dostrzec szczegóły. Moim zdaniem ładniejszy niż bodziszek wspaniały. Oba kwitną podobnie, krótko.
Ogród Basi i Romka 21:53, 23 maj 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

I irysy w rozkwicie rano, po deszczu

Basiu, rodek bardzo obficie kwitnie, piękny.
Irysy cudne, mają niesamowity kolor, nigdy takich nie widziałam.
Ogród w malinówkach 21:36, 23 maj 2024

Do góry
Justyna, zobacz trawki

Twoje pewnie większe. Moje po przejściach, przymrozek je trochę zmasakrował.

Ogród w malinówkach 21:33, 23 maj 2024

Do góry
Dziś udało się podzielić szałwie Caradonny. Pogoda jest ciut łaskawsza.

Z 6 doniczek wyszło 7 sadzonek w gruncie i 6 z powrotem w doniczkach. Do tego 3 ułamane pędy w gruncie, ale z nich raczej nic nie będzie

Tak było:

Po podzieleniu:

Bylinowa łąka 20:54, 23 maj 2024

Do góry
antracyt napisał(a)
Przegapiłam wpisy zakupowe. Sporo tego i w dodatku bardzo fajne
Lilaki moim zdaniem mają potencjał. Ja bym ich w tym roku nie przycinała, tylko posadziła i pozwoliła spokojnie się ukorzenić.

Zuza posłucham twojej rady, jeszcze czekają w kolejce - stoją w cieniu i tylko doniczki podlewam. Paprocie są fajne z kilku powodów: sarny ich nie jedzą, ślimaki też nie, dają radę nawet w chwastach, wymagają bardzo mało opieki z mojej strony.
Czytałam właśnie przed chwilą, że dorobiłaś się już 70, cóż - ja mam 31 szt., ale jakoś mało je jeszcze widać.
Tu rosną w kuklikach Hanstead Rostock

A tu okrywowe Fortuna- 5 szt.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Świetne zakupy, podrzeń mega fajnie wygląda. Lilaki takie za darmo trzeba było więcej brać od korzenia by puściły. Ja bym wróciła po te co zostały

Sylwia podrzeń fajnie wygląda, ten wcześniej kupiony już widać, że się przyjął - podział mu nie zaszkodził.
Zdjęcie porównawcze: mała sadzonka - zakup internetowy, duża zakup stacjonarny po podziale na trzy.

Bzy jeszcze nie posadzone, nie wiem co bym zrobiła z większą ilością.
Jeszcze tyle sadzonek sobie sama naprodukowałam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies