Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 20:38, 27 paź 2024

Dziewczyny, kolorową mamy jesień tego roku. Przebarwienia też długo się utrzymują, szczególnie na mojej trzmielinie.
Hosta to jakaś późna odmiana, wiosną pokazuje się najpóźniej, zakwita dopiero we wrześniu. Najpóźniej też zasypia przed zimą. Gdzieś miałam jej nazwę ale nie mogę znaleźć. Zawciągowiec po raz pierwszy dostał takich rumieńców, a mam go już dość długo.

Kolorowo nadal . Wysiała mi się taka trawka o miedzianym odcieniu, nie wiem co to za jedna, kolor ma niesamowity. Ciekawa jestem czy przetrwa zimę. Na razie stoi na tarasie, na zimę zadołuję ją w jakimś zacisznym miejscu.

Jeszcze kwitną cyklameny

i po raz trzeci zakwitła Burgundy Ice, kwiaty ma już nieco skromniejsze, chyba jej nieco zimno .

Hortensja Vanile fraise już w jesiennych barwach

Joku 20:45, 27 paź 2024

Ostatni kwiat Rose de Rescht,

ostrokrzew jak zwykle w czerwonych koralach

zakwitł ciemiernik od Ewy777, strasznie nieśmiały jest , jakby mógł to by się schował pod sąsiadem .

Doniczki zadołowane na zimę, własne koty ciągle odgarniają ziemię. Czyżby czuły ciepłą i łagodną zimę ?

Joku 20:54, 27 paź 2024

Jeżeli zajrzy tu Vita to specjalnie dla niej zrobiłam zdjęcie sprezentowanej przez nią trzmielinie coloratus. Zgadza się, kolory jesienne są obłędne. Po sąsiedzku rośnie świdośliwa, większość liści już opadła. Obie ładnie do siebie pasują.

Alija 20:56, 27 paź 2024

Jolu, wspaniała jesień w tym roku, pogoda dopisuje, więc rośliny pięknie się przebarwiają. Twoja trzmielina nieźle gwiazdorzy, cudna jest, Burgundy też śliczna, a moja nie ma nawet listka.
Joku 21:02, 27 paź 2024

W podobnych kolorach proso, ale rośnie na innej rabacie.

Zawciągowca pokazywałam wczoraj, ale jako że ładny jest to pokażę jeszcze raz

Urocze peruczki powojnika

Joku 21:10, 27 paź 2024

Dalej na kolorowo

oraz na zielono.

Joku 21:17, 27 paź 2024

U Kasi Bellingham podpatrzyłam przycięty "na krótko" zywopłot grabowy. Postanowiłam w ten sam sposób potraktować własny mini żywopłot. Mam nadzieję że odrośnie na wiosnę.

Na koniec kilka widoczków ogólnych

Joku 21:26, 27 paź 2024

Alija napisał(a)
Jolu, wspaniała jesień w tym roku, pogoda dopisuje, więc rośliny pięknie się przebarwiają. Twoja trzmielina nieźle gwiazdorzy, cudna jest, Burgundy też śliczna, a moja nie ma nawet listka.

Alu, kolorowo się zrobiło, w dodatku kolory długo się utrzymują na drzewach. Co oczywiście cieszy nasze oczy.
Moja Burgundy też ma niewiele listków, zazwyczaj dopada ją plamistość.
Magara 22:46, 27 paź 2024

Joku napisał(a)
U Kasi Bellingham podpatrzyłam przycięty "na krótko" zywopłot grabowy. Postanowiłam w ten sam sposób potraktować własny mini żywopłot. Mam nadzieję że odrośnie na wiosnę.

Jola, możesz napisać coś więcej o co chodzi z tym cięciem "na krótko"?
Mam w dwóch miejscach mini żywopłoty grabowe. Sadzonki młode, sadzone wiosną zeszłego roku. To raczej witki, a nie takie grubaski jak Twoje ale jestem ciekawa o co chodzi
Wafel 23:19, 27 paź 2024

Jolu, bardzo ładne to zdjęcie z donicami ruda trawka ciekawa, delikatna jak molinia, ale kłosów brak.
Zaskoczyło mnie tak intensywne przebarwienie trzmieliny coloratus.
Ja może też w tym roku, w końcu bym się doczekała przebarwienia swojego prosa Warior, ale poszedł w świat...
U mnie łysieje już miłorząb Mariken i Jarząb Flanrock, wyłysiał lilak Meyera Palbin, za chwilę tylko trawy będą, zdobić i kilka moich małych iglaczków..
Jeszcze u ciebie sporo żywych odcieni