Moje dzisiejsze plany na sadzenie bergenii spełzły chyba na niczym. Kupiłam wczoraj hosty i bergenie z pomysłem na cieniste miejsce pod żywopłotem, jednak warunki dzisiejsze nadają się jedynie na kąpiele błotne
Coś jak tutaj Witek się tapla A jak u Was z pogodą, da się coś robić?
Wsadzić te tuje do gruntu, oddać komuś albo do ogrodu. Zmienić donice na większe, posadzić nowe, ładne rośliny, aby patrzeć z przyjemnością. Tuje w gruncie odżyją, pod warunkiem że będą podlewane, nie nawożone.
Da radę, wymaga systematycznego nawodnienia i musi się przyzwyczaić. Jak ją teraz wsadzisz na słońce, a w szkółce cały czas była pod cieniówką, to ten sezon będzie kiepsko wyglądała, ale jak w następnym roku już wyjdzie sama od początku na słońce i będzie miała dobrą, żyzną glebę i wodę, to będzie ok.
Na oko robi Nawet obserwowaliśmy ogrodnika przy pracy i rozmawialiśmy z nim Zajmuje się wyłącznie trawnikiem i przycinaniem topiarów Czy to same nudy, czy nie?
Bacowa moze to askotychoza ?
info przekleiłam z chorób bukszpanów
quote=Gardenarium napisał(a)]
Otrzymałam dziś istotną informację od redakcji programu "Maja w ogrodzie" w sprawie tej choroby:
Koniecznie przeczytajcie
Zapraszam do oglądania nowego programu
Brązowe i szare przebarwienia na liściach bukszpanu, a z czasem zamieranie całych połaci żywopłotów - to może być efekt porażenia tych roślin przez groźna chorobę grzybową zwaną askochytozą. W pierwszej fazie na blaszkach liściowych pojawiają okrągłe, stopniowo powiększające się żółte plamy. Z czasem ich powierzchnia brązowieje, a wokół plam tworzy się czerwonobrunatna obwódka. Do rozpowszechnienia się tej choroby w dużej mierze przyczyniła się deszczowa pogoda. Porażone liście oraz gałęzie należy usunąć, a następnie spalić lub zakopać. Pamiętajmy jednocześnie, aby po zabiegu oczyścić narzędzia ogrodniczym środkiem do dezynfekcji lub preparatem chemii domowej. Walkę z tą chorobą prowadzimy dwutorowo: podlewając krzewy preparatem systemicznym: Topsin lub Sarbrawit oraz opryskujemy liście środkami takimi jak: Rovral, Dithane lub Discus. Zabieg powtarzamy 3-4 krotnie co 7-10 dni.
Te zdjęcia to ja już widziałam na forum.
Napisz co robiłeś z nawożeniem że są takie pasy, wszystko po kolei kiedy i czym.
A te 3 plamy po prawej, to suczka w trawniku, albo inne zwierzę załatwiło swoje potrzeby.
Ziemia po deszczu się zagęściła i wpłynęła w wolne przestrzenie, stąd uwidoczniły się kamienie. Jeśli są małe wielkości orzecha włoskiego, można je ewentualnie pominąć, ale większe trzeba zbierać, pod nimi będą załamane źdźbła wschodzącej trawy i będą te kamienie przeszkadzać, a nawet mogą uszkodzić kosiarkę. Musisz zbierać.
Przed następnym sianiem radzę wyrównać i odczekać do deszczu aby wybrać kamienie grabiąc. Będzie dużo łatwiej niż ręcznie wybierać.
Popełniłaś duży błąd kładąc agro.. dlatego słabo rośnie - to podstawowa przyczyna. Tak się nie uprawia roślin, że przykrywa się glebę szmatą, a raczej powinno się ściółkować
Druga sprawa to półcień, iglaki oprócz choiny kanadyjskiej i mikrobioty słabo rosną w półcieniu
Trzecia sprawa zapewne za duży misz-masz czyli groch z kapustą Zapewne za ciasno, nie ma żadnej kompozycji a przypadkowy zbiór roślin posadzonych chaotycznie.
Podsypywałaś nawozem, ale jak przy szmacie miał on dotrzeć do korzeni? Nie mógł, wywietrzał i uleciał w kosmos Rośliny go nie dostały, bo nie miałaś jak wymieszać z glebą i podlać żeby się rozpuścił i w postaci roztworu dotarł do korzeni
Myślę, że najpierw musisz się doszkolić odnośnie prawidłowego sadzenia, ściółkowania i poprawy zdrowotności gleby. Wykładanie matą do dobrych zasad uprawy nie należy.
Jeśli pokażesz to miejsce - kilka zdjęć a nawet jedno, postaram się pomóc, co zrobić żeby było lepiej
Kora kamienna? nie, w tym akurat miejscu będzie wyglądała tandetnie bo jest pstrokata,przynajmniej ja taką znam.