Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:14, 14 lip 2016

Do góry
Przysłam zobaczyć jak te 50 litrów/m2 wygląda, busz po prostu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:12, 14 lip 2016

Do góry
To prawda, przepiękna rama, jest "oddech" i jest klimat, tylko wywalimy kołki i wytyczymy linie. Nasadzenia to już "pestka"

A wczoraj zalało Ursynów, samochody do połowy w wodzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:42, 14 lip 2016

Do góry
Moje dzisiejsze plany na sadzenie bergenii spełzły chyba na niczym. Kupiłam wczoraj hosty i bergenie z pomysłem na cieniste miejsce pod żywopłotem, jednak warunki dzisiejsze nadają się jedynie na kąpiele błotne

Coś jak tutaj Witek się tapla A jak u Was z pogodą, da się coś robić?

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:36, 14 lip 2016

Do góry
Nie ma wyjścia, same kamienie nie znikną a nawet będzie ich przybywać
To ziemia, która "rodzi kamienie". Ile byś nie wybierał - będzie przybywać.
Problemy z tujami 09:34, 14 lip 2016

Do góry
Wsadzić te tuje do gruntu, oddać komuś albo do ogrodu. Zmienić donice na większe, posadzić nowe, ładne rośliny, aby patrzeć z przyjemnością. Tuje w gruncie odżyją, pod warunkiem że będą podlewane, nie nawożone.
Funkie - Hosta 09:30, 14 lip 2016

Do góry
Da radę, wymaga systematycznego nawodnienia i musi się przyzwyczaić. Jak ją teraz wsadzisz na słońce, a w szkółce cały czas była pod cieniówką, to ten sezon będzie kiepsko wyglądała, ale jak w następnym roku już wyjdzie sama od początku na słońce i będzie miała dobrą, żyzną glebę i wodę, to będzie ok.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:25, 14 lip 2016

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Urodziny Ogrodowiska Sto lat

Widoki piękne to prawdziwe? ale trawnik i wszystko równiutko przystrzyżone - chyba z suwmiarką

Na oko robi Nawet obserwowaliśmy ogrodnika przy pracy i rozmawialiśmy z nim Zajmuje się wyłącznie trawnikiem i przycinaniem topiarów Czy to same nudy, czy nie?

Ten topiar (ptak z cisa) ma około 50 lat.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:17, 14 lip 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
piekna i jakbys nam nie napisala, ze ma jedno skrzydlo, to nikt by nie zauwazyl

a z okazji urodzin ogrodowiska posylam wielkiego buziaka í jeszcze jedno wieksze Dziekuje

No bo właśnie tak ją ustawiłam do zdjęcia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:14, 14 lip 2016

Do góry
Nom, teraz to już jestem tylko duchem 6 lat minęło niepostrzeżenie.

Prostujemy ogród w strugach deszczu https://www.facebook.com/ogrodowisko/
Ogródek Iwony II 08:39, 14 lip 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Moje to 3 latki,kupiłam przez net , takie bidule przysłali, że myślałam że nic z nich nie będzie. Ale czego można wymagać ,jak kosztowały 5 zł. Ale na rabacie bukszpanowej mam porażkę ,połowa rabaty chora na jakiegoś grzyba. Liście bukszpanów mają jakieś plamy i opadają.

Bacowa moze to askotychoza ?
info przekleiłam z chorób bukszpanów
quote=Gardenarium napisał(a)]

Otrzymałam dziś istotną informację od redakcji programu "Maja w ogrodzie" w sprawie tej choroby:
Koniecznie przeczytajcie

Zapraszam do oglądania nowego programu

Brązowe i szare przebarwienia na liściach bukszpanu, a z czasem zamieranie całych połaci żywopłotów - to może być efekt porażenia tych roślin przez groźna chorobę grzybową zwaną askochytozą. W pierwszej fazie na blaszkach liściowych pojawiają okrągłe, stopniowo powiększające się żółte plamy. Z czasem ich powierzchnia brązowieje, a wokół plam tworzy się czerwonobrunatna obwódka. Do rozpowszechnienia się tej choroby w dużej mierze przyczyniła się deszczowa pogoda. Porażone liście oraz gałęzie należy usunąć, a następnie spalić lub zakopać. Pamiętajmy jednocześnie, aby po zabiegu oczyścić narzędzia ogrodniczym środkiem do dezynfekcji lub preparatem chemii domowej. Walkę z tą chorobą prowadzimy dwutorowo: podlewając krzewy preparatem systemicznym: Topsin lub Sarbrawit oraz opryskujemy liście środkami takimi jak: Rovral, Dithane lub Discus. Zabieg powtarzamy 3-4 krotnie co 7-10 dni.

Nawożenie, zasilanie trawnika 08:27, 14 lip 2016

Do góry
Te zdjęcia to ja już widziałam na forum.
Napisz co robiłeś z nawożeniem że są takie pasy, wszystko po kolei kiedy i czym.
A te 3 plamy po prawej, to suczka w trawniku, albo inne zwierzę załatwiło swoje potrzeby.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:24, 14 lip 2016

Do góry
Ziemia po deszczu się zagęściła i wpłynęła w wolne przestrzenie, stąd uwidoczniły się kamienie. Jeśli są małe wielkości orzecha włoskiego, można je ewentualnie pominąć, ale większe trzeba zbierać, pod nimi będą załamane źdźbła wschodzącej trawy i będą te kamienie przeszkadzać, a nawet mogą uszkodzić kosiarkę. Musisz zbierać.

Przed następnym sianiem radzę wyrównać i odczekać do deszczu aby wybrać kamienie grabiąc. Będzie dużo łatwiej niż ręcznie wybierać.
Problem z kotami, kot w ogrodzie 08:21, 14 lip 2016

Do góry
A gdzie tam, nic nie odstrasza kotów. Będą i tak przychodzić, przetestowałam u siebie wszystko.
Mój kaszubski mikrokosmos 08:16, 14 lip 2016

Do góry
Może napiszesz imię, bo nie wiadomo czy "chłop" czy "baba" nawet. Spikeman - "chłop" ale czy naprawdę?
Ogrodowe porażki 07:58, 14 lip 2016

Do góry
malgorzata_kadlubska napisał(a)

Witam!

Mam posadzone w jednym miejscu - raczej pół cienistym na agrowłókninie różne iglaki( wysoki, niskie, płożące), azalie, wrzosy i w tym trzmielinę, która mam wrażenie że słabo rośnie... do tamtego roku podsypywałam ją nawozem kwaśnym.... jakie błędy zrobiłam z tą trzmieliną?

jakiej wymaga ziemi i stanowiska, bo dokupiłam kolejne i zastanawiam się gdzie je włożyć?

Kupiłam też lawendę i mam ten sam problem. Proszę o porady, czy do takiej kompozycji można dodawać jakieś sezonowe kwiaty, byliny kwitnące, bo dopiero ten zakątek pięknieje we wrześniu....

Nie mam jeszcze obsypanego miejsca korą, bo zastanawiam się czy nie ładniej będzie wyglądać kora kamienna tylko mam dylemat czy wtedy rośliny mają wystarczającą ilość wody, bo po 1/ musi przebić się przez agrowłókninę a po 2/ brak kory powoduje szybkie odparowanie.

Popełniłaś duży błąd kładąc agro.. dlatego słabo rośnie - to podstawowa przyczyna. Tak się nie uprawia roślin, że przykrywa się glebę szmatą, a raczej powinno się ściółkować

Druga sprawa to półcień, iglaki oprócz choiny kanadyjskiej i mikrobioty słabo rosną w półcieniu
Trzecia sprawa zapewne za duży misz-masz czyli groch z kapustą Zapewne za ciasno, nie ma żadnej kompozycji a przypadkowy zbiór roślin posadzonych chaotycznie.

Podsypywałaś nawozem, ale jak przy szmacie miał on dotrzeć do korzeni? Nie mógł, wywietrzał i uleciał w kosmos Rośliny go nie dostały, bo nie miałaś jak wymieszać z glebą i podlać żeby się rozpuścił i w postaci roztworu dotarł do korzeni

Myślę, że najpierw musisz się doszkolić odnośnie prawidłowego sadzenia, ściółkowania i poprawy zdrowotności gleby. Wykładanie matą do dobrych zasad uprawy nie należy.
Jeśli pokażesz to miejsce - kilka zdjęć a nawet jedno, postaram się pomóc, co zrobić żeby było lepiej

Kora kamienna? nie, w tym akurat miejscu będzie wyglądała tandetnie bo jest pstrokata,przynajmniej ja taką znam.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:11, 13 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W krainie elfów czy wróżek?

Ale cudowna!!! i ten ptaszek na stopie... uwielbiam takie motywy!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:57, 13 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Są wrzucane na na razie w miarę możliwości na FB albumy. Był jeden ogród, a dziś jeden ogród z wystawy Hampton Court Flower Show. Ja muszę do pracy lecieć Na tylko tyle mam czas.

Usypiam z takimi widokami w myślach

albo takimi

matko, to az nierealne!
buksy ładnie przycięłam, było fajnie, na drugi dzień upał i juz nie jest fajnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:56, 13 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W krainie elfów czy wróżek?

cudo!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:56, 13 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Oj tam, nauczyliśmy się jeździć lewostronnie to i wozić się mus. o urodzinach w ogóle zapomniałam, bo się wożę Najlepszego z okazji urodzin Sebka i całego Ogrodowiska. No patrz, jak ten czas leci. Najlepszego

100 lat 100 lat niech żyje nam Ogrodowisko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies