Na oko robi Nawet obserwowaliśmy ogrodnika przy pracy i rozmawialiśmy z nim Zajmuje się wyłącznie trawnikiem i przycinaniem topiarów Czy to same nudy, czy nie?
Bacowa moze to askotychoza ?
info przekleiłam z chorób bukszpanów
quote=Gardenarium napisał(a)]
Otrzymałam dziś istotną informację od redakcji programu "Maja w ogrodzie" w sprawie tej choroby:
Koniecznie przeczytajcie
Zapraszam do oglądania nowego programu
Brązowe i szare przebarwienia na liściach bukszpanu, a z czasem zamieranie całych połaci żywopłotów - to może być efekt porażenia tych roślin przez groźna chorobę grzybową zwaną askochytozą. W pierwszej fazie na blaszkach liściowych pojawiają okrągłe, stopniowo powiększające się żółte plamy. Z czasem ich powierzchnia brązowieje, a wokół plam tworzy się czerwonobrunatna obwódka. Do rozpowszechnienia się tej choroby w dużej mierze przyczyniła się deszczowa pogoda. Porażone liście oraz gałęzie należy usunąć, a następnie spalić lub zakopać. Pamiętajmy jednocześnie, aby po zabiegu oczyścić narzędzia ogrodniczym środkiem do dezynfekcji lub preparatem chemii domowej. Walkę z tą chorobą prowadzimy dwutorowo: podlewając krzewy preparatem systemicznym: Topsin lub Sarbrawit oraz opryskujemy liście środkami takimi jak: Rovral, Dithane lub Discus. Zabieg powtarzamy 3-4 krotnie co 7-10 dni.
Te zdjęcia to ja już widziałam na forum.
Napisz co robiłeś z nawożeniem że są takie pasy, wszystko po kolei kiedy i czym.
A te 3 plamy po prawej, to suczka w trawniku, albo inne zwierzę załatwiło swoje potrzeby.
Ziemia po deszczu się zagęściła i wpłynęła w wolne przestrzenie, stąd uwidoczniły się kamienie. Jeśli są małe wielkości orzecha włoskiego, można je ewentualnie pominąć, ale większe trzeba zbierać, pod nimi będą załamane źdźbła wschodzącej trawy i będą te kamienie przeszkadzać, a nawet mogą uszkodzić kosiarkę. Musisz zbierać.
Przed następnym sianiem radzę wyrównać i odczekać do deszczu aby wybrać kamienie grabiąc. Będzie dużo łatwiej niż ręcznie wybierać.
Popełniłaś duży błąd kładąc agro.. dlatego słabo rośnie - to podstawowa przyczyna. Tak się nie uprawia roślin, że przykrywa się glebę szmatą, a raczej powinno się ściółkować
Druga sprawa to półcień, iglaki oprócz choiny kanadyjskiej i mikrobioty słabo rosną w półcieniu
Trzecia sprawa zapewne za duży misz-masz czyli groch z kapustą Zapewne za ciasno, nie ma żadnej kompozycji a przypadkowy zbiór roślin posadzonych chaotycznie.
Podsypywałaś nawozem, ale jak przy szmacie miał on dotrzeć do korzeni? Nie mógł, wywietrzał i uleciał w kosmos Rośliny go nie dostały, bo nie miałaś jak wymieszać z glebą i podlać żeby się rozpuścił i w postaci roztworu dotarł do korzeni
Myślę, że najpierw musisz się doszkolić odnośnie prawidłowego sadzenia, ściółkowania i poprawy zdrowotności gleby. Wykładanie matą do dobrych zasad uprawy nie należy.
Jeśli pokażesz to miejsce - kilka zdjęć a nawet jedno, postaram się pomóc, co zrobić żeby było lepiej
Kora kamienna? nie, w tym akurat miejscu będzie wyglądała tandetnie bo jest pstrokata,przynajmniej ja taką znam.
Nie ma zdjęć.
Gleba jest nieodpowiednia, pH za wysokie, obniża się siarczanem amonu, siarką pylistą (Wigor S) pod koniec lata, ale kto wie, czy nie trzeba w ogóle tego przekopać z torfem kwaśnym i ponownie zbadać. Ja specem od obniżania pH nie jestem Dawkę nawozów obniżających pH powinieneś uzyskać w stacji badania gleby, ja nie wiem jak to obliczyć ile dać, żeby pH było dla trawnika optymalne przy danej glebie. Stacja to obliczy.
Oj tam, nauczyliśmy się jeździć lewostronnie to i wozić się mus. o urodzinach w ogóle zapomniałam, bo się wożę Najlepszego z okazji urodzin Sebka i całego Ogrodowiska. No patrz, jak ten czas leci. Najlepszego