Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Roztoczańskie klimaty 22:01, 18 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Piękne dekoracje, wianek miodzio Fajnie, że wróciłaś - mam nadzieję, że na stałe

Na stałe ...miło że się stęskniliście ....wkońcu i ja się stęskniłam.......rodzinko moja
Roztoczańskie klimaty 21:55, 18 mar 2015

Do góry
Piękne dekoracje, wianek miodzio Fajnie, że wróciłaś - mam nadzieję, że na stałe
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:53, 18 mar 2015

Do góry
Właśnie patrzę na moją listę zadań sporządzoną nie tak dawno... i stwierdzam, że potrzebuję klona by się wyrobić z porządkami!!! wiosennymi do świąt Ostatnio nawet się dowiedziałem, że taki klon istnieje, tylko pracuje w UK... Raczej mnie nie zastąpi
Do listy dodaję jeszcze zrobienie betonowych donic, bo nie mam do czego kffiatków domowych przesadzić... A takie pasowałyby mi bardzo, ojjjj bardzo Będziem działać Jeśli się uda to rozpocznę produkcję masową

Na razie macham do zaglądających i miłego wieczoru Wam życzę Lecę na kominki
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:45, 18 mar 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Sebek, ja się doczekać już nie mogę, żeby mieć wszędzie busz i nie stosować kory. Tak mnie to denerwuje, bo i tak pielić trzeba. Na pustych rabatach trochę ogranicza chwasty, ale nie na 100%. Marzą mi się rabaty pełne kompostu.
A co do Hakuro, najlepiej żeby zachorowała. U mnie się tak stało po 7 latach. Straszyła wręcz, a ciągle roboty z nią miałam pełno.

U mnie busz, dlatego znów będzie rewolucja... A kora przy takich działaniach wyłącznie przeszkadza... A u mnie co chwilę jakieś rośliny wędrują z prawej flanki na lewą

Hakuro zaakeptowałem, o wymianie na razie nie myślę... Ale jakby nagle umarły wiedziałbym co dać w ich miejsce
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:40, 18 mar 2015

Do góry
emila napisał(a)

a czy tulipany tez można?

Można Zawsze wiosną dokarmiam wszystkie cebulowe
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:39, 18 mar 2015

Do góry
Zeta napisał(a)
Seba nie nadążam za Tobą ...pozdrawiam

Zeta... ja też za sobą nie nadążam... Choć wiele sytuacji powoduje, że czasem muszę zwolnić - ale teraz wstaję jak sfinks z popiołów Cieszę się, że wróciłaś
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:36, 18 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Też mam hakuro, dostałam w prezencie, więc musi zostać. Czy to już czas na pierwsze cięcie?

Zależy czy chcesz na nich bazie czy nie - choć raz zostawiłem z ciekawości by je wydały i zawiodłem się, bo były strasznie mikre... Swoje dwie ogolę pewnie w ten weekend Tak w ogóle już któryś rok kupuję im porządne podpory... Ale to najwyżej na połowę kwietnia zostawię Bo święta po drodze...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:33, 18 mar 2015

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...na Hakuro i ja się nabrałam...ale w zestawie z bukszpanami wiec chyba mam wybaczone

Dla bukszpanów warto się poświęcić Nie wiem jak inni, ale ja Cię rozgrzeszam całkowicie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:32, 18 mar 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Na temat wierzb tych dwóch gatunków mam takie samo zdanie. Nie warto ich sadzic w ogrodzie. Mój M tak jak Kasi też lubił Hakuro ale do czasu, sam bez proszenia sie z nią rozstał.

U mnie hakuro na pewno zostaną jeszcze długo, Iwa wyleciała chyba po dwóch sezonach... Porażka...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:18, 18 mar 2015

Do góry
Nie mogę się doczekać weekendu Norweska odwołała atak zimy, będę mógł poszaleć w ogrodzie Na razie na oknach w K. się wyżyłem... Jak wygram w Totka kupię hobociątko
Miejsko & sielsko 17:43, 18 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Niech będzie Mogę je wkopywać i wykopywać ile chcecie

Wniosek taki, że jak Ewie nie przypasują, to ja je odkupuję, a Ty je u Ewy wykopujesz i wkopujesz u mnie. Ale się dałeś Ewci wmanewrować!
Miejsko & sielsko 17:41, 18 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Sebuś nie wątpię, nie wątpię a pamiętasz jak w ubiegłym sezonie przekopałeś całą bylinową rabatę u siebie?
Zważając na Twoje doświadczenie ta odpowiedzialna fucha
Miejsko & sielsko 17:37, 18 mar 2015

Do góry
Miejsko & sielsko 17:16, 18 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Cisy Będzie pięknie!

Macham zza miedzy i czekam na zielone światło, kiedyś

jak nie będzie piknie to Sebuś będzie sam je kopał z powrotem do donic

buziam
Miejsko & sielsko 17:05, 18 mar 2015

Do góry
Cisy Będzie pięknie!

Macham zza miedzy i czekam na zielone światło, kiedyś
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:37, 18 mar 2015

Do góry
Sebek, ja się doczekać już nie mogę, żeby mieć wszędzie busz i nie stosować kory. Tak mnie to denerwuje, bo i tak pielić trzeba. Na pustych rabatach trochę ogranicza chwasty, ale nie na 100%. Marzą mi się rabaty pełne kompostu.
A co do Hakuro, najlepiej żeby zachorowała. U mnie się tak stało po 7 latach. Straszyła wręcz, a ciągle roboty z nią miałam pełno.
Miejsko & sielsko 08:16, 18 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Masz dar do dekoracji Kobieto Pięknie wyszło!

Sebuś, gdzie mi tam do Twoich wianków, długa droga
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:07, 18 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Wyjątkiem są tu cebulowe, które dostaną jeść pewnie w ten weekend Podleję je florovitem

a czy tulipany tez można?
Ogród u stóp klasztoru 21:06, 17 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Alinko dziękuje, muszę sobie tę jagodę goi i aronię kupić.

Rozumiem, ze jak te jagody wysuszę to je jemy całkiem na surowo, bez dodatku cukru.
Tak się zastanawiam, czy jest opcja spożywania aronii bez cukru, np, z miodem. To chyba tylko jakby się zrobiło świeży sok i zaraz do wypicia.

Mam u siebie posadzone borówki, maliny, planuję jeszcze malino-jeżynę. Coś jeszcze warto mieć?

Dana jagody dodaje najczęściej do płatków z mlekiem . ja tak lubię ,ale robię na stół takie mieszanki ze słonecznikiem ,dynią ,orzechami ,daktyle ,śliwki suszone .
bajer przekąska zamiast słodyczy . w ten sposób oduczyłam się sięgać po słodkie .
aronia z miodem tylko na surowo i do bieżącego spożycia . konserwuje tylko cukier .
polecam jeszcze jagodę kamczacką . mam dwie . to pierwsze owoce w czerwcu jak jeszcze nic nie ma .bardzo smaczna .podobny smak do borówki ,ale do bieżącego spożycia ...
ja uwielbiam czarne porzeczki , w tym roku zrobiłam z nich wino . smak był oszałamiający a zapach ...

07_Rene napisał(a)
Alinko wstrzelę się w tą serię pytań do Ciebie

Mam rozrobione gołębie guano wg Twojego przepisu, tzn. pół worka suszonych ptasich odchodów zmieszałam na taczce z darnią i ziemią, przelałam wodą. Tak że wyszło mi z tego 1,5 worka. Tak to leżało sobie od października. Dziś tam zaglądałam i jest super czarna ziemia.

Czy mogę podsypać tym tuje?

No i co z moimi różami przed domem? Dawać im papu, czy zostawic na razie w spokoju?Niby miałam tam zięmię przekopaną z obornikiem końskim, a po 2 miesiącach posadziłam róże, ale mam podejrzenie że obornika było zbyt mało jak na taką powierzchnię.

obornik dawałaś chyba w jesieni ...z tego co wiem . Wywietrzał dawno .podsyp nawozem normalną dawką jaką sypiesz . róże są bardzo żarłoczne .jeżeli zauważysz że szybko pędy urosły,to nie będziesz nawozić drugi raz ,po kwitnieniu najwyżej

thuje podsyp spokojnie . od pażdziernika azot sie przekompostował w takiej mieszance .ja jednak poradziłabym ci kupić im specjalny do iglaków . chociaż te pierwsze lata .no i tradycyjnie obetnij je choćby nawet 1 cm ,ale to już ją pobudzi do zagęszczania od podstaw

Madzenka napisał(a)
Wreszcie i u Ciebie wiosna pęlną gębą !

Marzena działam już od dwóch tygodni .

Kindzia napisał(a)
Czytałam dopiero u Ciebie o porze na cięcie lawend i nie wiem czy mi wpis zeżarło, czy go nie widzę, czy nie napisałam...wiek już słuszny mam, widać

To wrzosy też już ciachać?

Masz jakieś doświadczenie z tym nawozem http://www.yara.pl/crop-nutrition/products/yaramila/6114-yaramila-complex/? Jak myślisz, mogę go wiosną użyć zamiast Azofoski? Czy jednak Azofoska?

Kasia ja już wrzosy przycięłam w tamtym tygodniu . opryskaj miedzianem od razu po cięciu , przeciw szarej pleśni .
Sebek już ci podpowiedział . ale zastanawiam się czy ty chcesz tym nawozić wrzosy ....chyba NIEEE.
wrzosy to siarczanem amonu albo specjałami do kwasolubnych , do magnolii, do rodonków , do azalii ......takimi .
ja w tym roku kupiłam nawóz rolniczy lubofoskę .jest tam słabszy azot a więcej innych składników .dołożę do tego siarczan magnezu i jedziem po wertykulacji trawniczek ...
azofoskę lubię ,ale okrutnie szybko trawa po niej rośnie . a nie samym koszeniem człowiek żyje przecie .
Za to używam jej od jakiegoś czasu do rodonków + siarczan amonu . dopiero teraz mam fajne rh.
yary nigdy nie używałam .ale to co wyczytałam jest to super nawóz .zobacz na skład

Sebek napisał(a)

Ten nawóz poleciła mi Danusia i stosowałem do chyba w 2011 lub 2012 - trawnik wyglądał po nim jak sztuczny Nie wiem czy do niego nie wrócę...

zobacz na skład ..musi być dobry . ponad to bezchlorkowy ,czyli łatwo przyswajalny i trudno o przenawożenie ......już go lubię .

azot całkowity – 12% N (w tym: 5% N-NO3 i 7% N-NH4); fosfor – 11% P2O5; potas – 18% K2O; magnez – 2,7% MgO; siarka – 20% SO3; bor – 0,015% B; żelazo – 0,20% Fe; mangan – 0,02% Mn; cynk 0,02% Zn.

magnez , mangan, żelazo = ciemna zieleń trawnika .

Moja codzienność - ogród Oli 20:42, 17 mar 2015

Do góry
Sebek zawału dostałeś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies