Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Sebek 20:17, 17 mar 2015

Kacha123 napisał(a)
To ja czekam na efekty negocjacji i rewolucję. Pozdrawiam.

Po awatarku widzę, że projekt dotarł
Kacha123 20:20, 17 mar 2015

Sebek napisał(a)

Po awatarku widzę, że projekt dotarł

Dotarł już ponad 30 stron temu - na 65
Sebek 20:37, 17 mar 2015

Kindzia napisał(a)
Moja Hakuro nie do ruszenia...i w rzeczywistości, i w przenośni...a wywaliłabym, to wieczne cięcie mnie bierze i sprzątanie potem tych gałązek. Bo mimo podłożenia folii zawsze gdzieś uciekają! Ale to pierwsze drzewko posadzone własnoręcznie przez mojego wielkiego mieszczucha e-Musia!!! Nie da ruszyć i na razie żadne podchody rezultatu nie dają.

Dzięki Sebuś za odpowiedź u Alinki

Po wertykulacji na trawkę od razu sypnąć? A pod inne rośliny też teraz?

Wierzby Hakuro Nishiki to też moje pierwsze nasadzenia - zmowa jakaś czy co?
Bezpośrednio to wertykulacji możesz sypnąć go nawozem i najlepiej podlać, by się od razu rozpuścił.

Innych roślin jeszcze nie nawożę, bo prognozy zmieniają się jak szalone... Teraz mamy kilkanaście stopni i chodzę w rozpiętej, cienkiej kurtce - w weekend w płaszczu zimowym było mi zimno... To co mają robić rośliny? U mnie zresztą busz totalny, więc nawożenie u mnie nie jest jakąś koniecznością Dlatego wstrzymuję się z tym zabiegiem i zacznę to robić dopiero w kwietniu, pewnie po świętach, bo wcześniej raczej się nie wyrobię... Wyjątkiem są tu cebulowe, które dostaną jeść pewnie w ten weekend Podleję je florovitem

Co do Yara Mila - u mnie trawnik po nim był pięknie zielony, karmiłem nim też rośliny, ale z tego co pamiętam on się długo rozpuszczał w rabatach i może nawet wszystkie te składniki poszły w atmosferę? Dlatego wolę lać dolistnie i w grunt nawozy płynne - jest z tym więcej zabawy, bo trzeba biegać z konewkami - jednak wydaje mi się ono bardziej skuteczne Zresztą jak się sypnie nawóz w granulkach to i tak musi się go rozpuścić... I najlepiej szybko, by się nie ulotnił...

Na razie chcę przerzucić moją górę kompostu i rozwieźć ją na moje rabaty nie pokryte korą To dopiero nawóz!
Sebek 20:39, 17 mar 2015

Kacha123 napisał(a)

Dotarł już ponad 30 stron temu - na 65

Widziałem te obrazki.... Skleroza mnie dopada... A tu makroekonomia wzywa Więc spadam póki da się jeszcze coś ze mnie wycisnąć
Bogdzia 20:44, 17 mar 2015

Na temat wierzb tych dwóch gatunków mam takie samo zdanie. Nie warto ich sadzic w ogrodzie. Mój M tak jak Kasi też lubił Hakuro ale do czasu, sam bez proszenia sie z nią rozstał.
baraga1904 20:44, 17 mar 2015

...na Hakuro i ja się nabrałam...ale w zestawie z bukszpanami wiec chyba mam wybaczone

Napia 20:45, 17 mar 2015

Też mam hakuro, dostałam w prezencie, więc musi zostać. Czy to już czas na pierwsze cięcie?
Zeta 22:10, 17 mar 2015

Seba nie nadążam za Tobą ...pozdrawiam
emila 08:07, 18 mar 2015

Sebek napisał(a)

Wyjątkiem są tu cebulowe, które dostaną jeść pewnie w ten weekend Podleję je florovitem

a czy tulipany tez można?
Borbetka 09:37, 18 mar 2015

Sebek, ja się doczekać już nie mogę, żeby mieć wszędzie busz i nie stosować kory. Tak mnie to denerwuje, bo i tak pielić trzeba. Na pustych rabatach trochę ogranicza chwasty, ale nie na 100%. Marzą mi się rabaty pełne kompostu.
A co do Hakuro, najlepiej żeby zachorowała. U mnie się tak stało po 7 latach. Straszyła wręcz, a ciągle roboty z nią miałam pełno.