Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W kamiennym kręgu od początku 00:08, 18 kwi 2024

Do góry
GorAna napisał(a)

Aniu, czy na drugim zdjęciu to jest dereń Elegantissima?
W kamiennym kręgu od początku 00:07, 18 kwi 2024

Do góry
GorAna napisał(a)

Aniu, zacytowałabym dużo zdjęć bo cudnie masz w ogrodzie. Jednak te najbardziej mnie ujęły.
Tulipanowa kraina, tak można nazwać Twój ogród. Przepiękne kolory.
Magary Dramaty z Rabaty 00:00, 18 kwi 2024

Do góry
Dla Zuzy:

Trzy są obecnie już z kwiatem. Pomierzyłam z linijką. Jak z matrycy - każdy ma 35 cm
Wszystkiego po trochu 23:26, 17 kwi 2024

Do góry
mirkaka napisał(a)

Mirka, cudne tulipany Pamiętasz może jakie to? Kwitną co roku?
Niby już sobie obiecałam, że w tulipany nie idę, ale sama sobie nie wierzę
Przy ścieżce 23:15, 17 kwi 2024

Do góry
Miało być dwa stopnie na plusie...
Parę astilboidesów znów będzie startować od zera, kirengeszomy mi nie żal, ale kwiatów storczyka bardzo. -2 kwiaty, ech!

Przy ścieżce 23:05, 17 kwi 2024

Do góry
vita napisał(a)
Zimowity

Chyba ładniejszej fotki zimowitów nie widziałam....
Przy ścieżce 23:01, 17 kwi 2024

Do góry
vita napisał(a)
Jola, wróżyłaś rok ślimakowy Gdyby nie rady Sylwii, pomrowy zjadłyby u mnie wszystko. Sałatę w szklarni opędzlowały prawie do zera, ale sałatę można dosiać. Ciemiężycy nie dosieję. Parę lat czekałam, a tu coś takiego! Że też dranie lubią rośliny takie same jak ja! Nawet do storczyków się dobierają, niedoczekanie!

Broń nie czekaj, ja hosty już na początku marca obsypałam choć jeszcze kły pod ziemią siedziały. Teraz też chodzę i zaglądam, czy nie żrą. W tym sezonie już 2 kg poszło. Pełno 2 cm z ziemi wyłazi. To pewnie tegoroczny wylęg. Nie chcę nawet myśleć ile się nalęgło w tym ugorze sąsiada.
Przy ścieżce 22:58, 17 kwi 2024

Do góry
vita napisał(a)

Czy istnieje piękniejszy widok?

Nie istnieje
Przy ścieżce 22:57, 17 kwi 2024

Do góry
Inne wycinanki Hortensja pnąca w tym roku będzie miała więcej kwiatów.

Moja najstarsza paprota

Nowi mieszkańcy ogrodu

I znalezisko. Plewiąc na zboczu, w świeżej ziemi znalazłam bulwę. Prawdopodobnie ryjące wyrzuciły ją na powierzchnię ziemi. Tylko co to jest? Dwa dni nad tym rozmyślam, może arizema? Ale na zboczu arizem nie sadziłam... W doniczce, opisana, okaże się Poza tym jaka ładna

Przy ścieżce 22:42, 17 kwi 2024

Do góry
Miłorząb Saratoga, to nie jest jeszcze jego najlepszy czas. Zaczyna kwitnąć, co dla mnie jest trochę niepokojące. Ale aby zawiązać owoce powinien mieć męskiego zapylacza. Podobno owoce wydzielają nieprzyjemny zapach (smród wręcz) czego nigdy nie doświadczyłam, i nie wiem czy bym chciała. Mam jeszcze jednego miłorzęba, z dosyć bliską miejscówką, ale czy męskiego?

Bliźniacze platany, o tej porze roku dobrze widać rysunek korony. Miały być bliźniaki, są bracia Czekam na łaciate pnie, ale to jeszcze trochę

Te dwie panie zaczynają się już panoszyć.

Zupełnie niespodziewanie wystrzelił i zakwitł dereń kwiecisty. Nie pamiętam odmiany, mam gdzieś w szufladzie

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 22:28, 17 kwi 2024

Do góry
Wsadziłam w sylwestra 21 sztuk czosnków Purple Sensation. Dwa z nich stanowczo mają inne liście niż reszta. Pomyłka czy jakaś słabsza cebulka…Hmm….

Przy ścieżce 22:20, 17 kwi 2024

Do góry
Przez ostatnich parę lat dosadzałam drzewa. Lubię je o tej porze roku. Magnolii nie zważyły przymrozki, jedna wiśnia już przekwitła, dereń i miłorząb zaczynają, a grujecznik i leszczyna turecka czarują kolorem młodych listków.

Przy ścieżce 22:06, 17 kwi 2024

Do góry
Kwiaty epimediuów już przykrywają liście. Na przedwiośniu lubię te maleńkie kwiateczki, jednak zdecydowanie bardziej lubię liście. Niektóre układają się dachówkowo, inne swobodnie, jesienią się przebarwiają. Właściwie jedyną czynnością pielęgnacyjną jest przycięcie starych liści w odpowiednim czasie, u mnie to wszystko. Ale mam tylko popularne odmiany.

Doskonale zadarniają i zdobią bardzo długo.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:54, 17 kwi 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo ładnie rosną. Możesz je raz w tygodniu podlać rozcieńczona herbatką skrzypowo-pokrzywową. (1/2 l herbatki i 1/2 l wody).
Dzięki Haniu za radę. W zeszłym roku rozsady robiłam w mega pośpiechu i zaniedbaniu (niemowlę było na stanie). W tym roku wracam ze sprawdzonym sposobem zadbania o rozsady pomidora i papryki. Korzystam z opisu fertygacji od Karo in the Garden (niestety już jest nieaktywna, ale jej wiedza nadal dostępna w necie). To właśnie od niej najwiecej nauczyłam się o uprawie pomidorów, jakiego pomidora wybrać do zebrania nasion (m.in. nie pierwsze grono, bez suwaka, kociej mordki), o chorobach, zapobieganiu itp.

Wcześniej siewki najpierw korzystały ze składników z podłoża, potem po pikowaniu też im na jakiś czas wystarczyło to co miały w ziemi i regularne dostawy wody. Od dziś właśnie zaczęłam fertygację, bo są już 3-4 listki właściwe. Tak więc, fertygacja to po prostu podlewanie roślin nawozem rozpuszczonym w wodzie. Zamiast tylko wody, dostają swoje ulubione składniki odżywcze - trochę jak szampan dla roślin Fertyguję swoje pomidory przy każdym podlewaniu. W końcu pomidory to te jedne z najbardziej żarłocznych roślin, jeśli chodzi o apetyt.

Co do tych magicznych dawek NPK, to ja się trzymam zasad proporcji NPK 4-6-8 lub 4-5-8, dawka to 3 ml na litr wody (nie za zimnej). Odmierzam sobie strzykawką 4,5 ml do butelki 1,5 litrowej po wodzie i podlewam od dołu (do kuwet rozsadowych). Pomijając ubiegły rok to w poprzednich latach ta metoda mi się sprawdzała. Bardzo nie mogę się doczekać sezonu pomidorowego.

Ogród prawie wymarzony … 21:40, 17 kwi 2024

Do góry
A dziś przyszły szałwie Caradonny-sadzonki przepiękne -Asia od gliny dzieki za polecajkę

Posadzę w rabacie z werbeną
Będą miały towarzystwo traw , hortek, róz Wedding Piano no i rozchodników no i dalii i werbeny

Wilczy ogród 21:39, 17 kwi 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Ło matko
Cudnie ślicznie pięknie elegancko kolorowo. Bajka. Raj. Eden.

Lidka raj dla chwastów przede wszystkim haha ale dziękuję i cieszę się ,że Ci się podoba

LIDKA napisał(a)

Przepiękne widoki. Co to za drzewka na 1 foto?. Mają ładny pokrój.

Madzia masz dużo donic. Jak często je podlewasz latem?

To są Ambrowce -chyba Silver King

Donice -to nowość od kilku dni -na szczęście kran jest tuż przy nich ,więc może nie będzie tak zle z podlewaniem -tam są w większości zioła -potrzebowałam odzyskać skrzynię w warzywniku -stąd pomysł na zioła w donicach
wcześniej było tak

a teraz tak

Przy ścieżce 21:23, 17 kwi 2024

Do góry
Śnieżyca letnia słabo u mnie przyrasta, nawozisz swoją?

Dla mnie one są bardzo blado różowe, a ten środkowy w doniczce blado żółty

U mnie jeszcze bardzo wczesna wiosna, w nocy był przymrozek i ściął to i owo. Na tulipany się cieszę, mam jedną maleńką kępę, jeszcze nie zakwitła
W kamiennym kręgu od początku 21:15, 17 kwi 2024

Do góry
GorAna napisał(a)
Dla Eliski

takiego rozchodnika z tak ciekawym wybarwieniem nie spotkałam dotychczas...no i takie równiutkie kule...super.
Na widok kwiecia w ilości XXXXXXL odebrało mi mowę...Jest cuuuuudnie
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 21:12, 17 kwi 2024

Do góry
Dziękuję bardzo Renatka /Kokesz za cudne sadzoneczki
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 21:09, 17 kwi 2024

Do góry
Dziś musiałam uchwycić choć w tym roku mam mają obsesję na ich punkcie ,okryte szczelnie przed nocą z przymrozkiem aby cieszyć się jeszcze ich kwiatami choć o dzień dłużej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies