Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ania -Spełnione marzenie 16:13, 16 kwi 2021

Do góry
MAGNOLIA GWIEZDZISTA

Zieleń, drewno i antracyt 13:32, 16 kwi 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
Wyskoczyłam na chwilę po ziemię do pikowania pomidorów
Na szczęście z ziemią też wróciłam.

Przy okazji do samochodu wlazły mi jeszcze doniczki z piwoniami Alexander Fleming i Festiva Maxima, narecznica Crispa, paprotnik, mała kalina Roseum, bezodmianowy dereń cousa i magnolia Rustica Rubra... niby wszystko to planowałam kupić, ale nie od razu. No i derenia odmianowego chciałam, nadal chcę, ale na tego miejsce tez mam i niedużo (chyba) kosztował...

Ja po ziemię do pikowania wysłałam męża

A pomidorki dopiero wczoraj posiałam.

Zakupy, kurka, piękne, jakąś sensowną paprotę muszę mojemu mężu kupić, marudzi już od dłuższego czasu, a całkiem nie dostrzega tych, które mu kupuję, więc muszę w jakiś dorodniejszy model uderzyć
Zieleń, drewno i antracyt 13:18, 16 kwi 2021

Do góry
Wyskoczyłam na chwilę po ziemię do pikowania pomidorów
Na szczęście z ziemią też wróciłam.

Przy okazji do samochodu wlazły mi jeszcze doniczki z piwoniami Alexander Fleming i Festiva Maxima, narecznica Crispa, paprotnik, mała kalina Roseum, bezodmianowy dereń cousa i magnolia Rustica Rubra... niby wszystko to planowałam kupić, ale nie od razu. No i derenia odmianowego chciałam, nadal chcę, ale na tego miejsce tez mam i niedużo (chyba) kosztował...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:18, 16 kwi 2021

Do góry
Stefka napisał(a)
Czy ktoś się orientuje jakie trawy ma Gosia posadzone przy gabionie, obok pnącza? To jakiś trzczcinnik ?

Molinia trzcinowata- odmiana może Karl Forester, ale nie na bank- są ode mnie, więc napewno
W moim małym ogródeczku - Dorota 18:08, 15 kwi 2021

Do góry
Pola napisał(a)
Dorotko, bardzo kolorowo w ogrodzie wiosna jest piękna. Chociaż jestem przerażona tym śniegiem przez cały tydzień.
U nas mrozu nie pokazują więc może nic nie zmarznie. Najgorsze jest to, że drzewa tak pięknie kwitną.....
Cieszę się że wracasz do zdrowia. My mamy zamiar w maju zrobić badanie na przciwciała i zobaczymy ile tego wyprodukowaliśmy.
Kolorków w ogrodzie przybywa, roślinki co dzień to większe.
U nas też przez 2 dni śniegiem rzucało, pod jego ciężarem połamały się kwiaty żonkili. Drzewa nam jeszcze nie kwitną, ale magnolia już ma popękane pąki kwiatowe. Nie wiadomo, czy ładnie zakwitnie. Pączków ma tak dużo jak nigdy dotąd. Liczyłam na piękne kwitnienie, ale nie wiem czy pączki nie nadmarzły.
Z tego co wiem po chorobie przez pół roku nie powinno się szczepić.
Pozdrawiam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:35, 15 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Co to za magnolia? jarzy z daleka i bardzo zgrabna

To chyba ta najbardziej popularna magnolia gwiaździsta. Pacholę przywiozło mi 20 cm patyk z marketowej wyprzedaży. Mam jeszcze drugą z tego samego źródła. ta druga ma wyraźny kształt drzewka, ale jeszcze nie kwitła. Może kiedyś się doczekam kwiatów?
W Dolinie Muminków 15:14, 15 kwi 2021

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Pogoda dziś słoneczna, ale wiatr okropny. Wczoraj wiało, ale dziś to omal głowy nie urwie. Nie lubię takich wiatrów. Zaraz albo nerki chore albo zatoki. Byłam dziś na małym spacerze. Szukać dalej wiosny...

Basiu, jaka wiosna magnolia też super kwitnie. A piesek uroczy, jest co przytulać buziaki
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:16, 15 kwi 2021

Do góry
Co to za magnolia? jarzy z daleka i bardzo zgrabna
W Dolinie Muminków 09:42, 15 kwi 2021

Do góry
Basiu pogoda płata figle, ale to ostatnie zimowe wyziewy.

Kwiatki masz piękne i magnolia kwitnie - super

Piesio widać szczęśliwy

Basiu dzieje się u Ciebie - ciekawa jestem nowej rabatki
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 23:55, 14 kwi 2021

Do góry
Kasya napisał(a)

Koszyczki się nie sprawdza bo wchodzą od góry
Sadziłam w doniczkach ale potem gniły cebulki, doniczki się gubiły w rabacie przez sadzenie i przesadzanie, ostatecznie wyjęłam te które odgrzebalsm no i jest efekt... cebule znikają .. ech

A to spryciule, od góry
Szkoda, że żaden sposób się nie sprawdził, chyba tylko zasieki z drutu kolczastego dałyby im radę.
Cudna ta nowa magnolia, taka żółta i kwitnąca w maju u mnie by dała radę, problemem jest brak miejsca, cena za piękny egzemplarz też wysoka
Trudno, będę podziwiać u Ciebie
Ogród w Tarnowie 22:29, 14 kwi 2021

Do góry
mira napisał(a)
Widzę że u Ciebie na wątku zima na okrągło.
Jak tam bratki chyba nie ucierpiały.
A magnolia na fotce urocza jak pani młoda

pozdrawiam

Sorry Mira ale u mnie taki klimat
Bratki nie ucierpiały bo jeszcze nie posadzone, u mnie jeszcze zima.
Szkoda mi magnolii bo już po kwiatach będzie.

Również pozdrawiam.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:49, 14 kwi 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Nicol21, witam się u Ciebie w tym wątku, bo właśnie zauważyłam, że nowe już idzie Gratuluję projektu domu i działki, przed Wami ekscytujący etap, a Ty masz sytuację komfortową, bo już możesz tworzyć plan ogrodu i działać, ilości kompostu zapowiadają bujną przyszłość
Mamy kilka wspólnych roślin, klony palmowe oczywiście, ale też lubimy proste linie i te same trawy i oszalałyśmy na punkcie ogrodu Madzenki i lubimy też domy w kształcie L, mój trochę T, ale L też ma w sobie i lubię widzieć jedne okna w innych i mieć taki przytulny tarasowy zakątek Różnica jest taka, że ja mam wjazd od południa, Ty od północy.
Trzymam kciuki za realizację. Co do doradzania, nie mam wyobraźni i wiedzę skromną i młodą, ale będę podziwiała Podoba mi się koncepcja, abyś stronę południową, od tarasu, lekko zaznaczyła, żywopłoty niewysokie i nawet. zróżnicowane to dobry pomysł, czy masz tam widok na jakieś drzewa sąsiada z tarasu? Nie wyczytałam tego z planu, ale czy nie chciałabyś lekko, bardzo lekko przysłonić sobie tego słońca? Widzę, że masz drzewa od północy i od wschodu sad, może warto pomyśleć o jakimś drzewku w okolicy tarasu? Palmowe tam? odmiany sbońcolubne?

Przeprowadzka z roślinami to jest to! Widziałam ten pomysł u Miluni, to mój kolejny forumowy zachwycacz.
Trzymam kciuki za plany i zerknę jeszcze do starego wątku, ale udzielać się będę tu

Pozdrawiam!

Witam Cię i tutaj

jest trochę tych wspólności. a wejście do domu jest usytuowane od późnego południa/wczesny zachód, także bardzo podobnie do Twojego Od północy jest wjazd do garażu choć dom jest usytuowany po skosie do kierunków świata . Nawet mi to pasuje. Oby później też tak było.

Nad planem rozmyślam, konsultuję, staram się podejść bardziej zdroworozsądkowo niż do obecnego mikrusa... bo tu zaczynałam od lini falowanych ale jednak to nie moja bajka. I staram się też "kupić czas" i sadzić co mogę, trochę namnożyć bo teren jest, a wiadomo że kupno nawet małych roślin w dużej ilości to jednak majątek... a przeceiż nie dam rady obsadzić roślinami z obecnego ogródka całego ogrodu który będzie spokojnie 10x większy haha. tzn część ogrodowa, część sado-warzywnika to będzie jakieś 5-7x większa od obecnego mikrusa...
a w mikrusie, tak jak ty, też mam glinę!

A tak - taras będzie osłonięty. Planujemy tarasolę light [rozwijaną]. Od strony południowo-zachodniej myślę o posadzeniu figi - bo będzie grzała się od ściany i ona jesienią raczej szybko zgubi owoce więc taras będize znów doświetlony. Druga opcja o której myślę to magnolia - taka średniej wielkości. Wiosną piękne kwiaty, jesienią piękne liście a w lato osłoni i razem z tarasolą będzie sporo cienia.

Od górnej granicy działki też będą jakieś drzewa. Część z nich to pewnie klony, tylko z tych większych oczywiście, co rosną na pełne drzewa.

Przy tarasie ze stołem będzie wielopienna świdośliwa - ona też spora rośnie. Wiosną ma super kwiaty, jesienią się przebarwia a latem da trochę cienia i osłoni widok na kuchnię.

a zimą - ehhh co mam się nią przejmować. Będziemy na widoku . Kiedyś trzeba.

zapraszam
Ogród w Tarnowie 21:49, 14 kwi 2021

Do góry
Widzę że u Ciebie na wątku zima na okrągło.
Jak tam bratki chyba nie ucierpiały.
A magnolia na fotce urocza jak pani młoda

pozdrawiam
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:55, 14 kwi 2021

Do góry
Ania111 napisał(a)

Kasiu ,

Jak już masz wiosennie ,
teraz to już z każdym dniem nowy pączek
... no i teraz muszę wpadać w odwiedziny na bieżąco
bo później mam straszne zaległości
pięknie

Aniu, to prawda, teraz z każdym dniem nowe pączki będą się pojawiać .

Kasya napisał(a)
Nie wiedziałam ze kukliki takie wczesne... fajnie

Ja też myślałam, że one późniejsze są.

Kasia_CS napisał(a)
Ojej, magnolia już już? A ja myślałam, że 2 paki kwiatowe moja wreszcie ma, ale wciąż są małe i chyba to jednak była ściema - w tym roku również nie doczekam się jej kwiatów i poznania odmiany..

Widziałam ostatnie zamówienie- sporo tego ja muszę w tym roku pojedyncze rośliny tylko dokupie- róże na podmianę tych zmarzniętych, może magnolię.. wyjdzie w praniu-mało miejsca mam to i szaleństwa mi się trochę skończyły
Pozdrowienia Kasiu!

Ta biała magnolia już, dziś ma już 3 pąki na wpół rozwinięte. Różowa Susan nie jest taka wyrywna . Szkoda, że Twoja taka leniwa.

Ja w tym roku mam zamiar dokupić trochę roślin. Puste te moje rabaty strasznie. Na starej części jest tak jak u Ciebie - tylko pojedyncze rośliny się zmieszczą a i to raczej w zamian za coś.
Buziaki!

Gosiek33 napisał(a)
Magnolia obiecujące pąki ma, ale żeby kukliki w pąkach już były? Widzę tylko młode listki dopiero

Mnie też te kukliki zaskoczyły. Ale to tylko Bohema Pink taka wyrywna, Pink Fluffy na razie tylko liście puszczają .

Kasya napisał(a)
Szukam cisów Anna, dobrze trafiłam ?

Dobrze .
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 18:54, 14 kwi 2021

Do góry
Miluniu, piękne zestawienie roślin w kwietniu.
Mimo, że przeważa kolor zielony .
Magnolia da Ci cudowny akcent. Ma piękny kolor .

Masz ogród jak z katalogu . Cudowny jest
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 15:21, 14 kwi 2021

Do góry
Na koniec magnolie Oby im tylko śnieg i mróz nie zaszkodził

Magnolia 'Wildcat' i 'Susan':

Do raju daleko - u Ewy 14:52, 14 kwi 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Jaki cudny różowy kolor
Jaka to magnolia Ewa?
Normalnie jak się człowiek naogląda to mu się chciejstwa włączają

A szkółki muszę sobie zapisać, u nas taka bida z nędzą to może w końcu wybierzemy się do Trójmiasta.

To jest Leonard Messel. Ona w pąku taka mocno różowa, potem kwiaty są w jasnym różu.
Wiesz, jak byłam w szkółkach na południu Polski, to nasze wypadają bardzo skromnie.
Do raju daleko - u Ewy 13:43, 14 kwi 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Już zaczynają pękać pąki magnolii

i świdośliwa rwie się

Jaki cudny różowy kolor
Jaka to magnolia Ewa?
Normalnie jak się człowiek naogląda to mu się chciejstwa włączają

A szkółki muszę sobie zapisać, u nas taka bida z nędzą to może w końcu wybierzemy się do Trójmiasta.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 12:19, 14 kwi 2021

Do góry
Darcia magnolia Sunsation jest piękna. U mnie wspaniale rosła i kwitła Miałam ją 3 lata, wysokość 1,80 cm. Niestety nie dostatecznie dopilnowałam Panów, którzy ją wykopywali do przesadzenia. Rosła w kamyczkach więc trudno ją było wykopać. Wykopali z bardzo małą bryłą korzeniową, w sumie to praktycznie ją wyrwali Nie miała dużej bryły korzeniowej.

Aneta pozostaje nam cierpliwie czekać
Ogród z koroną w tle 09:00, 14 kwi 2021

Do góry
Magnolia w blokach startowych, tulipany jedne już gotowe, inne czekają... i tak sobie myślę kto pierszy straci cierpliwość... zima czy przyroda?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies