Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:31, 18 maj 2017

Do góry
Dzisiaj piękna pogoda, byłam w ogrodniczym i zakupiłam takie cudeńka

wzbogaciłam się o trzy nowe hosty, żurawkę marmalade, jeżówkę białą, miskanta dronning ingrid, trytoma Ice Queen, rozplenica Black Beauty, rojniki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:40, 17 maj 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Będzie cudnie? O jak bym chciała...
Czyli tak:
- od tuj metr lub trochę więcej trawy wysokie ( to variegatus nadaje się?)
-póżniej(w jakiej odległości od traw) rząd hortek
- rozplenice
A drzewa w którym rzędzie? Tam gdzie hortki ?

ML zniesie półcień pod koronami drzew (bo te przecież się rozrosną), pomiędzy drzewa hortki. Hortki ok 1,5m od miskantów. Variegatus lubi słońce. On jest spory, masywny (jak się rozrośnie).
Odległosci są na początek spore, ale za 3 lata będzie już inaczej - rosliny ukorzenią się, zaaklimatyzują i pokażą moc
Jesli hortki będziesz prowadzić wyżej to rozplenica metr od nich. Zakryje nóżki
Działeczka Asi :) 11:15, 17 maj 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
rozplenica jak mocy nabierze to ma średnicę min. 1,5 metra. Wykopując ją uszkodzisz korzenie miłorzębów.

Na jakiej wysokości są miłorzęby szczepione?

Toszka a czy rozplenice można dzielić? Pisałaś kiedyś o wersji mniejszej rozplenic, ktoś tutaj na O podobno ma takie, możesz przypomnieć nazwę, te które ja mam do mojego ogrodu są za duże.
Działeczka Asi :) 11:00, 17 maj 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
rozplenica jak mocy nabierze to ma średnicę min. 1,5 metra. Wykopując ją uszkodzisz korzenie miłorzębów.

A widzisz... dobrze, że zapytałam
Toszko, miłorzęby szczepione na wysokości 1,2 m, a odstępy między nimi po 1m.
Działeczka Asi :) 10:45, 17 maj 2017

Do góry

Działeczka Asi :) 08:45, 17 maj 2017

Do góry
Dziewczyny proszę podpowiedzcie Muszę coś wsadzić

Chcę między miłorzęby wsadzić dwie hortensje Diamantino i jakieś trawy po bokach.
No, własnie jakie trawy, bo się na nich nie znam? Żeby to się wszystko razem zgrało i ładnie komponowało. Myślałam o rozplenicy Hameln, ale czy ona nie będzie za niska?
Nie chcę też stworzyć takiej wielkiej ściany. A może zamiast hortensji tylko rozplenica?
Miałoby być tak: rozplenica, miłorząb, hortensja, miłorząb, hortensja, miłorząb, rozplenica
Ps. Toszko, nie potrafię się wstrzymać A poza tym w przyszłym roku mogę zmienić rabatę
Ogród niby nowoczesny ale... 14:43, 16 maj 2017

Do góry
Malgosik napisał(a)
dla mnie zakładanie trawnika to wyższa szkoła jazdy
ładnie zasłoniłaś kompostownik
i te tulipany w kolorze ciemnego wina bardzo mi się podobają
moja rozplenica też dopiero się zazieleniła, a co tu mówić o długich pędach
teraz już robi się ciepło, to może szybciej będą rosły

Rozplenica w ciągu ostatniego tygodnia wzięła się ostro do roboty. Wygląda co raz lepiej
Kompostownik dziękuje za pochwały w ten weekend szykuje się z drugiej strony lekka zmiana.
Ogród niby nowoczesny ale... 12:36, 16 maj 2017

Do góry
dla mnie zakładanie trawnika to wyższa szkoła jazdy
ładnie zasłoniłaś kompostownik
i te tulipany w kolorze ciemnego wina bardzo mi się podobają
moja rozplenica też dopiero się zazieleniła, a co tu mówić o długich pędach
teraz już robi się ciepło, to może szybciej będą rosły
Ogród Mirelli 07:23, 16 maj 2017

Do góry
Mirelko rozplenica odrośnie, moje trawy wiecznie podgryzane przez psy odrastają tylko źdźbło ma płaskie zakończenie.
Zdrowia życzę Kubusiowi
Coś jeszcze, coś więcej... 22:50, 15 maj 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
Wydaje mi się że to są tulipany violet burda albo podobne. Też mam takie ale sprzed kilku lat, powtarzają kwitnienie choć są nieco mniejsze. Gupiłam je ponieważ zachwyciły mnie kiedyś u naszej Taniej.

Sebek super ci wszystko ruszyło mimo tej "syberyjskiej" wiosny. U mnie rozplenice jeszcze dużo słabsze i hakoncheole też liche.

Twoje żółciutkie narcyzy są prześliczne

Małgosiu, to raczej te "Dolls Minuet" Dziewczyny chyba nawet opakowania po nich zostawiły - kupowane w tym samym insekcie

U mnie jedna rozplenica rośnie zółta - może zmieniła się w odmianę Aurea?
Narcyzy zaskoczyły - myślałem, że będą tylko liście, a tu niespodzianka
Ogród Mirelli 21:57, 15 maj 2017

Do góry
Moja rozplenica wciąż śpi. Strasznie późno rusza. Gdyby nie te jej śliczne kotki to bym się jej pozbyła.

Ona jak wyrasta to źdźbła wyglądają jak perz. Łatwo się pomylić.
Pogubiłam się po drodze... 08:29, 15 maj 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

Wiesz co Amela - mam to samo. Patrzę się na roślinę i myślę co to jest. Co gorsze czasem nawet nie pamiętam że coś takiego sadziłam.
Powinnam się spiąć i tak jak Mirelle wszystko notować ale niestety - nie umiem tak

Kule cisowe super i fajnie wypasione. Efekt będzie bardzo szybko.
Aniu ja pamiętam jak język łamałam na rozplenicy hameln, za diabła nie mogłam zapamiętać i jak o nie pisałam to była rozplenica na "h"
Życie w wiejskim ogrodzie 23:46, 14 maj 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)
[img size=360x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/139/1397289/original.JPG[/img]

Przemuś, tylko mi nie mów że to są rozplenice, bo... nie ręczę. Bujność i kolory u Ciebie zniewalające. Zachwycam się białymi tulipkami pomiędzy kulkami, cudnie to wygląda. I wszystko inne też! O rutewkę teże dopytuję, przypomniałeś mi tym zdjęciem, że chciałam ją kupić.

Edit: coś namieszałam w cytowaniu, chodzi mi o zdjęcie z trawą, żółtymi tulipanami i szafirkami. Czy to jest rozplenica?
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:13, 14 maj 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)

Ja też na duże raty kupuje rośliny, wiele sama rozmnażam. Żurawki i trawy jakie mam W 99% mają jedną matkę

Moja stipa oraz rozplenica jednoroczna Pegassus.

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:58, 13 maj 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Suchary ML nieśmiało wychodzą

Moje morningi wyglądają niestety podobnie i nadal ani jedna rozplenica mi nie wylazła
Ogród w remoncie 09:51, 11 maj 2017

Do góry

I wczoraj podzielona rozplenica
Podmiejski ogródek 10:06, 10 maj 2017

Do góry
Słabe zdjęcie, ale załapały się wszystkie rośliny z kwaśnej, które chcę pokazać:

Na przodzie rozplenica ładnie ruszyła. Obok z kolei wrzosy: niby żyją, ale żadnych świeżych przyrostów nie mają. One zawsze tak późno ruszają?
Czerwone pączki to ta azalia, która mi zmarzła zimą i myślałam że będzie do wyrzucenia. Pączki trochę przymrożone po ostatnich nockach, ale chyba dadzą radę.
Te jasne plamki obok to modrzewnica - świeży nabytek. Mam co do niej ambiwalentne uczucia, bo niebieskawy kolor liści bardzo mi się podoba, za to te kwiatki jasnofioletowe są po prostu ohydne

Skoro mowa o trawach, to tutaj Ice Dance, który już kwitnie, za to liście ciągle brzydkie i nie chcą odbić. Powinnam była go mocniej przyciąć?

Nie będę już pokazywać, ale obok rosły liriope, które nie przetrwały zimy i chyba dobrze.

A tutaj miała być kompozycja z białych tulipanów i białych szafirków
.
Tulipany stoją w takiej postaci już trzy tygodnie, a szafirki nie chcą pozostać białe tylko uparcie niebieszczeją. w dodatku cebulki tragicznie pomieszane: są i te białe, i zwykłe i szerokolistne. Wszystkie ładne i chciałabym je zachować, tylko jakoś posegregować by trzeba było. Pewnie wstążeczki będę wiązać:/
Ogród niby nowoczesny ale... 08:40, 09 maj 2017

Do góry
babka napisał(a)
Jakim cudem udaje Ci się utrzymać w takim idealnym stanie ten ogród skoro tworzysz właśnie drugi ?? Ja z jednym maleńkim do ładu dojść nie mogę ...
Moja rozplenica robi się zielona ale bardzo pomału, zastanawiam się czy tą suchą szczecinę im nie wyciąć ? Zostawiasz te badylki ?
Ja też poproszę info w spr domku

Ola, no jakoś się udaje ale łatwo nie jest. Są pewne wyrzeczenia

Badylki w rozplenicach zostawiam na razie. Czekam aż bardziej uschną i w sezonie jak sobie spaceruje to coś tam skubnę. Ale bez szaleństwa.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 06:51, 09 maj 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
popatrz tu, może to jedna z nich

napewno nie rozplenica...rozplenice jeszcze sa suche
musisz obejrzec na zywo
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 06:44, 09 maj 2017

Do góry
jankosia napisał(a)

Ale ładna, mogłaby już taka zostać A to klapnęło na zimę? Nie było częściowo chociaż zimozielone? A czemu trzcinnika podejrzewasz? Moje KF wielkością zbliżone teraz, ciut większe może ale chyba masz jakiś powód? Trzcinnik raczej by ci zakwitł, nawet wypierdki z trzema liśćmi kwitną. Ty szukaj w środku kępy czy tam czego małego nie ma.
A ty wiesz że trzcinnika krótkowłosego mam z nasion i skubany tak przyrasta że szok Szkoda że ci Agata nie napisała czy jej podobny :/ Ale bez łaski, wpisz nazwę w Google i zobaczysz że rzeczywiście kępa taka rozwalona raczej- kępa liści rzecz jasna Same zagadki ostatnio Fajnie.

Z lilaków tylko jedną odmianę znam bo kupna więc miała fiszkę, reszta u mnie to rośliny przygarnięte. Zazdroszczę ci że za chwileczkę taka radość cię z nimi czeka Ostatnio wykopałam sobie kilka odrostów zwykłych białych i buch do doniczek- będzie podbój terenu

zabij mnie a nie powiem czy klapnelo na zime calkiem ...nie pamietam )
pamietam tylko ze pomniejszalam kępę bo wlazla na tulipany !
wygląd kępy jak trzcinnika ale wieksza
2 x wieksza niż krotkowlose (tez mam) i troche wieksza niz karl f.
to jest zeszloroczna siewka ! a opbok widac karl f., owszem sadzone wiosna zeszlego roku ale z 1,5 l doniczek wiec mialy juz ze 2 lata...
to jakis trzcinnik giganteus moze jest taki ??

a lilaki to jeszcze....przy takiej pogodzie ze 2 tyg
a moze przyjedziecie do mnie i do Powsina na lilaki za 2 tyg ? Renia moze da sie namowic

po lewej ta trawka, po prawej karl f. a z przodu rozplenica little bunny, jeszcze sucha z daleka i mała kłosownica (jasnozielona)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies