Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

"Póki życie trwa..." 14:51, 20 cze 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ta cudnota Twoja to firletka

Ale masz tych donic, pięknie będzie jak się zielenina na dobre w nich rozgości...ja dalej na Rubrum poluję (rozplenica) do dwóch donic...

Musiałam sobie wygoglac ta rubrum sasiadka moja miała taką z\w zeszłym roku.Podobała mi się bardzo,ale nie chciałam maupować i kupiłam dwie Vertigo ale jedna tylko przeżyła i coś marnie rośnie ,a tak piszą ,ze to najszybciej rosnąca trawa? Co do donic to chyba będzie klapa z bujnością ,bo coś mi sie wydaje że te surfinie nie są zwisające wbrew zapewnieniom pana w tamtym roku miałam białe zwisające i były ogromne ...zaraz poszukam foty to wkleje ototo firletka wyleciała mi z głowy ,dzięki
"Póki życie trwa..." 09:20, 20 cze 2017

Do góry
Ta cudnota Twoja to firletka

Ale masz tych donic, pięknie będzie jak się zielenina na dobre w nich rozgości...ja dalej na Rubrum poluję (rozplenica) do dwóch donic...
Mirkowy ogród (początki) 21:28, 19 cze 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
W poprzednim wpisie strzeliłam byka ma byc źywoplot a nie rzywoplot musialam wtedy nie myslec.

Mirka piekna ta szalwia muszkatalowa. Dziekuje za trawki takke ladne tak szybko urosly takie juz dorodne.
Tak sie nieraz zastanawiam jak ty to wszystko ogarniasz tu siejesz, tu flancujesz do doniczek, potem do gleby i to tylko w "łikendy" to jest nie mozliwe.

Juz przyjechalam i jutro jade na działe. Podobno roze kwitna chwasty do kolan bo padalo i jest cieplo. Bede w zywiole, ale moga mi na widok tez rece opasc i nic nie bede robila.
Wiesz przez te kilka dni to tak sie rozleniwilam, poprzestawialy mi sie godziny. Ide juz spac.

Elu to się wybalowałaś Ja cały weekend tyrałam na działce nie wiedziałam co pierw robić.Ale od poniedziałku idę na urlop to ogarnę działkę.

Rozplenica Black
Ogród Mirelli 09:39, 19 cze 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

Edyta jedna rozplenica się zebrała, a druga kiepska, ale daję jej szansę jeszcze może z dwa tygodnie. Jak będzie marna to pójdzie na tył ogrodu. Mam je posadzone w przedogródku, więc bum chciała mieć ładne nie szpecące egzemplarze

O tak, w przedogródku to może być mocno denerwujące jak jakaś roślina nędznie wygląda.

My niedawno w największe upały przesadzaliśmy derenia Milky Way, mało to mądre było, ale jakoś nic sobie z tej przeprowadzki nie zrobił
Ogród Mirelli 09:26, 19 cze 2017

Do góry
Ania berberys odmiana Rocket Orange

Gosia rosną tam jeszcze dwie hortensje i jeżówki

Ilonka Ty masz jeszcze miejsce w ogrodzie to najwyżej przesadzisz. Wypróbuj, a jak będzie się u Ciebie dobrze spisywała to i ja ją kupię
Carex remota miałam w donicach na parapecie. Jak zmieniałam kompozycję to wywaliłam, więc odnośnie zimowania nic nie napiszę
Pewnie jeszcze ją kupię na rabaty i wówczas coś więcej z własnego doświadczenia będę mogła o niej napisać

Agdula ta róża akurat rośnie na słonecznej rabacie, ale sporo mam innych posadzonych w zacienionym miejscu i kiepsko rosną. Pewnie będę je przesadzała tylko gdzie jak wszystko zapchane miejsca brak

Kasia w realu ma nawet ładniejszy, a najpiękniejsza jest w początkowej fazie rozkwitu

Edyta jedna rozplenica się zebrała, a druga kiepska, ale daję jej szansę jeszcze może z dwa tygodnie. Jak będzie marna to pójdzie na tył ogrodu. Mam je posadzone w przedogródku, więc bum chciała mieć ładne nie szpecące egzemplarze
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:55, 18 cze 2017

Do góry
Trzeba się zabrać za szczyt skarpy.
Widok ogólny jest ok, ale ta góra wcale nie jest taka oczywista.

Rozplenice będą się przewieszać, więc odpadają.
Sesleria robi się passe, dziewczyny narzekacie na Haufleriana.
Więc chyba powtórzę śmiałka. On u mnie tak dobrze sobie radzi i wielkością będzie idealny.
Wpadnie tez jedna rozplenica, która mi została. Ale to na tym jedynym nieregularnym boku rabaty.
No i co posadzić pomiędzy te Alberta globe, które już mam tam.

Obecnie jest tak. Bez szczątków brzóz, bo te już nie ożyły.

Ogród do odnowy 06:55, 18 cze 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

edit: juz widze ze posadzilas a nie za blisko kosowek ?

sasanki nie moga zostac jak im tam dobrze ?

Zapomniałam jak moja rozplenica się nazywa...i oczywiście szkoda ze 1 wzięłam a nie 2

dalej nie mogłam wsadzić bo już sasanki, zresztą teraz kiepsko wyglądają - leżą, na zdjęciu tego nie widać - nadal jest tam bałagan ale taki nie artystyczny

Z nazwami liczyłam na Ciebie
Ogród do odnowy 21:06, 17 cze 2017

Do góry
Podoba mi się z kosowkami
A co ma być przed nimi ? Może te tawuly z balii ?

edit: juz widze ze posadzilas a nie za blisko kosowek ?

sasanki nie moga zostac jak im tam dobrze ?

Ale poszalalas z ostrozkami

Zapomniałam jak moja rozplenica się nazywa...i oczywiście szkoda ze 1 wzięłam a nie 2
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 12:30, 17 cze 2017

Do góry
I widok na nowa rabatę na murku i działkę sąsiadki. Miały być u niej za ogrodzeniem tuje a jest górka przykryta folią i tak już pewnie zostanie ja posadiłam tam rząd berberysów erecta, centralnie przed nimi rozplenica hameln 4szt. a po jej obydwóch stronach maja być zielone kule (bukszpan lub danica), a przed nimi pas trzmieliny biało zielonej wchodzącej delikatnie na murek. na dole na samym końcu miał to zamykać czarny bez eva. tylko jak on będzie wyglądał na tle tej brązowej folii u sąsiadki??? No mam zgryz...
Widok od śmietnika:

I od dołu
Ogród Grodzi 09:26, 16 cze 2017

Do góry
Mogę rozszyfrować, ale uprzedzam, ze to papierowa kompozycja na najwyżej 3-4sezony, bo te rosliny po sąsiedzku nie mają racji bytu i rozmiary zupełnie się nie zgadzają:
od prawej
carex bronze form, jałowiec płożący (limeglow), berberys (admiration lub bagatelle), za carexami prawdopodobnie trawa pampasowa (nie zimuje), zielone to miskanty (prawdopodobnie gracek), niżej bukszpany, a z tyłu rozplenica. Co to zielone centralnie nie mam pojęcia.
Z ogródka na wsi 21:05, 15 cze 2017

Do góry
Szałwia powabna chyba jednak zakwitnie Dzisiaj była przesadzana z "poczekalni" na rabatę

Przesadziłem też aminka. Trochę klapnął ale odbije A czy zakwitnie?

Wiecie co ten szczawik chyba zaczyna mnie przekonywać. Póki rozplenica była mała to nie podobał mi się ale teraz chyba mi pasi... Przepraszam tylko ze zdjęcie niewyraźne

Ogród wśród pól i wiatrów 22:07, 14 cze 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Jolus co to masz za trawke za hostami?

Paulinka, to rozplenica
Ogród Małej Mi 2017 01:03, 14 cze 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Pigwowiec będzie się odradzał na starym miejscu, nawet jakbyś go koparką wyszarpywała, Musiałabyś zryć po obwodzie ze 2 x tyle albo i więcej o głębokości nie mówię, ale też ze 2 m w głąb. Niestety. To taka dywagacja do tematu: wyciepię!

Aniu, wszystko jest rzeczą względną. Masz pracę, jakieś zdrowie, dach nad głową, wnuki kapitalne, a ogród, będziesz miała czas, to dopatrzysz, nie będziesz miała, to tylko go miniesz spojrzeniem.

Taki mamy paskudny rok, u mnie codziennie deszcz i wiatr, i jak tu się cieszyć z efektów pracy? Ale się nie poddaję, Nad czym nie mogę zapanować, nie kwękam. Trudno!
Najwyżej gości do ogrodu nie zaproszę. a Jak bardzo będą się napierać, to jednemu w łapki grabki, drugiemu kosiarkę i do roboty z uśmiechem zaproszę. Mnie wszystko wolno w moim ogrodzie, nawet mieć bałagan.

Rozplenica od Ciebie i zebrinus, nieustannie w górę się dźwigają. Za te i za inne kwiatki serdecznie ściskam!

dobre podejscie

a pigwowiec...o matko...moze wywale poki mały ?
Mój ogród pod górkę... 22:54, 13 cze 2017

Do góry
Kasiu dziękuję za pamięć Przy okazji wpadła mi w oko rozplenica moudry. Przymierzam się do przesadzenia mojego buczka a że kiepska jestem w te klocki to szukam natchnienia. Twoje górki niezaprzeczalnie otwierają horyzonty
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:26, 13 cze 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Co to za rozplenice?
rozplenica japońska ale jak to nei dojde bo mam różne i NN
Ogród Małej Mi 2017 14:47, 13 cze 2017

Do góry
Pigwowiec będzie się odradzał na starym miejscu, nawet jakbyś go koparką wyszarpywała, Musiałabyś zryć po obwodzie ze 2 x tyle albo i więcej o głębokości nie mówię, ale też ze 2 m w głąb. Niestety. To taka dywagacja do tematu: wyciepię!

Aniu, wszystko jest rzeczą względną. Masz pracę, jakieś zdrowie, dach nad głową, wnuki kapitalne, a ogród, będziesz miała czas, to dopatrzysz, nie będziesz miała, to tylko go miniesz spojrzeniem.

Taki mamy paskudny rok, u mnie codziennie deszcz i wiatr, i jak tu się cieszyć z efektów pracy? Ale się nie poddaję, Nad czym nie mogę zapanować, nie kwękam. Trudno!
Najwyżej gości do ogrodu nie zaproszę. a Jak bardzo będą się napierać, to jednemu w łapki grabki, drugiemu kosiarkę i do roboty z uśmiechem zaproszę. Mnie wszystko wolno w moim ogrodzie, nawet mieć bałagan.

Rozplenica od Ciebie i zebrinus, nieustannie w górę się dźwigają. Za te i za inne kwiatki serdecznie ściskam!
Ogród Mirelli 20:49, 08 cze 2017

Do góry
Mirella czemu Ci ta sesleria nie pasuje? Ja właśnie chcę przerzucić się z rozplenicy na seslerię jakąś bo mnie rozplenica dobija.
Wcale nie chce mi rosnąć a już 3 razy próbowałam i zmieniałam miejsca
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:29, 08 cze 2017

Do góry
Jaki cudny ten busz u Ciebie. I rozplenica taaaka bujna.
Teraz już wiem że moja rozplenica zostanie wyautowana tego roku. Przerzucam się na seslerię.

Widząc Twoje główkowate czochy wiem prawie na 100 % że moje to też są główkowate. Uff ulżyło mi z tego powodu
Na Łowieckiej 23:14, 07 cze 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

Ilonka np. rozplenica Lady U jest dużo wyższa od Hameln. Może te Twoje to właśnie te?

Raczej nie. W zeszłym roku razem z najwyższymi kłosami podczas kwitnienia miały 1 metr wyskości więc raczej tak jak Hameln ma standardowo.
Lady U są zdecydownie wyższe. W tym roku posadziłam je na nowej rabacie w ilości 33 sztuki i jestem ich tak ciekawa że aż mnie skręca
Na Łowieckiej 23:05, 07 cze 2017

Do góry
inag napisał(a)

Ja też. Choć nie jestem zwolenniczką chemii i staram się jej unikać tam gdzie mogę to jednak w przypadku np oprysku na mszyce uważam że to jedyna skuteczna metoda.
Rozplenice kupowałam jako zwykłe Hameln... Nawet nie wiedziałam, że jest jakaś wyższa jej odmiana (???) Muszę poczytać.

Ilonka np. rozplenica Lady U jest dużo wyższa od Hameln. Może te Twoje to właśnie te?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies