Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Michu87 14:30, 26 cze 2017

Lolanka napisał(a)
Madeczkam, a w jakiej odległości sadzić te rozplenicę? Bo się napaliłam bardzo na nią, już ją widzę w wobraźni na tej skarpie
Będę chiała jej mieć trzy kolumny ale nie wiem jak w rzędach czy trzy czy cztery mi wejdą.

Dziękuję

Lolanka nie masz ubogo. Dla mnie jest minimalistycznie, czysto i schludnie. Mnie się podoba Czyli jakiekolwiek cyprysiki i inne nie wchodzą w grę. Pozostań więc przy lawendzie i zwiewnych trawach. To może jak zimozielonego to sosna górska Varella? Tworzy zwarte, ładne kulki. Widziałam je w nowoczesnych aranżacjach. Może sosna niezbyt polecana, ale to nie ogromna roślina, jak się posypie wsadzisz nową. Fajnie by było mieć coś, co cieszy oko także zimą. A słoneczko i suche klimaty uwielbia. Fajnie między tą lawendą i stipą będzie
Toszka 15:46, 26 cze 2017

madeczkam napisał(a)

u nas rozplenica daje rade na bardzo słonecznej rabacie bez podlewania jest ogromna

U mnie też na totalnej słonecznej patelni. I hakonechloa też. Tajemnica tkwi w glebie.

Lolanka,
lawendę możesz w dwóch rzędach posadzić (w 3 roku, formowana w poduszkę ma ok. 60cm średnicy), a pomiędzy rzędami stipę. Lub stipę od strony domu, a od trawnika lawendę. Poduchy lawendy (bez kwiatów) same w sobie są ozdobą.
Na wiosnę można dać cebulowe w setkach -np. krokusy, irysy, a jesli tulipany to raczej niskie, np.botaniczne. O czosnkach pamiętaj, bo cieszą. Wymieniam wg. kolejności kwitnienia. Potem idzie lawenda i stipa.
gosiacz22 16:18, 26 cze 2017

Czy na takiej niewielkiej skarpie 1,5 m szerokości jest sens stosować siatkę jutową żeby ziemia się nie osuwała?
Lolanka 17:14, 26 cze 2017

Michu87 dziękuję zwłaszcza za to "czysto" bo nożyczkami trawę na kolanach wycinam przy chodniku

Toszka aż mi się w głowie zakręciło

Zrobię tak, że dam od strony domu stipę a potem dwa rzędy lawendy, a jak mi się uda kiedyś wreszcie kupić Krzysztofy to będą bo je uwielbiam

Dziekuję wam bardzo za porady, jesteście nieocenione, Jak już założę te rabatę to na pewno pokażę
madeczkam 17:30, 26 cze 2017

Lolanka napisał(a)
Madeczkam, a w jakiej odległości sadzić te rozplenicę? Bo się napaliłam bardzo na nią, już ją widzę w wobraźni na tej skarpie
Będę chiała jej mieć trzy kolumny ale nie wiem jak w rzędach czy trzy czy cztery mi wejdą.

Dziękuję

w zależności jaki efekt ma byc bo ona rozrasta sie dość szeroko na ok 1.5 m jak nie więcej mówie o lady u bo tak mam może wiec taka odległosc
madeczkam 17:33, 26 cze 2017

Toszka napisał(a)

U mnie też na totalnej słonecznej patelni. I hakonechloa też. Tajemnica tkwi w glebie.

Lolanka,
lawendę możesz w dwóch rzędach posadzić (w 3 roku, formowana w poduszkę ma ok. 60cm średnicy), a pomiędzy rzędami stipę. Lub stipę od strony domu, a od trawnika lawendę. Poduchy lawendy (bez kwiatów) same w sobie są ozdobą.
Na wiosnę można dać cebulowe w setkach -np. krokusy, irysy, a jesli tulipany to raczej niskie, np.botaniczne. O czosnkach pamiętaj, bo cieszą. Wymieniam wg. kolejności kwitnienia. Potem idzie lawenda i stipa.

to świetny pomysł
madeczkam 17:41, 26 cze 2017

Lolanka napisał(a)

Ja chyba się skuszę na tę rozplenicę, tylko, że z drugiej strony dam ją na skarpie cały taki duży pas, bo mam skarpę w stylu miejskim a muszę się pozbyć jałowca i nie miałam pomysłu co tam dać, teraz już wiem dziękuję stokrotnie

Czyli myślisz, że ta lawenda będzie ok tam z przodu? nie trzeba do niej nic dodawać? sama lawenda?

sama lawenda bedzie ok ponieważ panuje tam minimalizm piękny zreszta! posadz lawende zawsze mozna cos na pniu dołożyc lawenda zniesie przesuszenie co do rozplenicy to mój nr 1 zwłaszcza Lady U zdobi latem zdobi zimą nie wspominając o jesieni u nas jest pas rozplenicy w rabacie żwirowej a przednią lawenda gesto posadzona jest pięknie
madeczkam 18:18, 26 cze 2017

Lolanka napisał(a)

Dziękuję

[img

moze tak
Lolanka 18:40, 26 cze 2017

Dzięki, teraz widzę, że 4 mi nie wejdą więc będzie na skarpie 3x3, co do rabaty lawendowej to dodam tam stipę jak radziła Toszka. Zaraz będę obliczać ile czego mi potrzeba a jutro zaczynam ściągać darń i przygotuję sobie ziemię. Ciekawe czy stacjonarnie znajdę Lady U.

Toszka jeszcze jedno malutkie pytanie, a te stipy to co ile posadzić najlepiej? żeby nie były zbyt gęsto, ale też nie za rzadko a lawenda, żeby była gęsto może być co 50cm? Tak mam przy warzywniku, ale to dopiero jej drugi rok i na razie nie jest zbyt okazała, nie stykają się te lawendy jeszcze.

dziękuję
Toszka 19:13, 26 cze 2017

Lolanka, sadzenie zbyt gęsto (zwłaszcza sadzonek) to podstawowy błąd. Lawenda jest krzewinką i czym starsza to ma większą moc wiosennego odbijania nawet po drastycznym cięciu. Jeśli posadzisz co 60cm to po środku każdych 4 możesz dać stipę. Stipa w naszym klimacie jest albo jednoroczna, albo - jeśli przezimuje - dwuletnia. Sieje się chętnie.

gosiacz22 - nie musisz dawać żadnej siatki. System korzeniowy roślin sam wzmocni ów pagóreczek