Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:07, 06 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ślicznie
Marzenko jaka szeroka jest ta rabata?

Szacuje, ze ma 2 M, zmierzę potem
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 13:59, 06 lip 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Dzisiaj obowiązkowo podlewam zapłocie. Runianka pod cisami leży na płasko po tych upałach i słońcu
niby się ciut zachmurzyło, nawet przed południem ze 2 krople spadły...
czekam na więcej

A wyobraź sobie moją sadzoną w piątek (od Krysi)

PS Wczoraj wylegiwałam się nad wodą w Skorzęcinie
To tu... 13:57, 06 lip 2015

Do góry
MAD napisał(a)

I się nakorzystałam. Mniej ogrodowo, a bardziej imprezowo. Ale w sumie pożyć pozaogrodowo też trzeba.

Powiedziałabym, że nawet należy
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:52, 06 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
prze bardzo dzisiejsza Vanilla Fraise

Ana czy Twoja vanille jest w słońcu tutaj? czy jednak w półcieniu?
Czy od nasłonecznienia zależy jej wybarwienie?
Tu ma być ogród :) 13:20, 06 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Renia, myślisz może o green jewel albo green envy.
Green jewel - zielone listki i zielony środek
Green envy - różowe środki i początki listków, zielone końcówki listków.

Ooo... to to ... green envy Dzięki
Tu ma być ogród :) 12:54, 06 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Szukam i szukam i nie mogę znaleźć nazwy tej jeżówki Green coś tam... na której to było stronie?

Renia, myślisz może o green jewel albo green envy.
Green jewel - zielone listki i zielony środek
Green envy - różowe środki i początki listków, zielone końcówki listków.
Tu ma być ogród :) 12:19, 06 lip 2015

Do góry
Szukam i szukam i nie mogę znaleźć nazwy tej jeżówki Green coś tam... na której to było stronie?
Tu ma być ogród :) 12:18, 06 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ok
Muszę to wszystko dobrze sobie obmyślić
Miałam nic nie kupować, ale zastanawiam się jeszcze nad hortkami na tą rabatę do półcienia Jakie byś polecała, inne niż limki ... bo te już mam

Zależy czy chcesz, żeby kwitły na biało czy przebarwiały się szybko na różowo.

Ja mam limki i Polar Bear, te drugie od samego początku mają białe kwiaty, nie tak jak u limek, które rozpoczynają kwitnienie limonkowym kolorem.

Ja jeszcze potrzebuję kilka szt, żeby uzupełnić do końca rabatę i właśnie dziś po nie jadę, ale jeszcze się zastanawiam, czy wezmę limki czy Vanille Fraise.

Limki mnie zachwycają właśnie ze względu na ten limonkowy kolor, ale kusi mnie też vanilka, bo to byłby inny akcent kolorystyczny.

Chyba na miejscu podejmę decyzję jak zobaczę jak wyglądają sadzonki jednych i drugich
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 12:15, 06 lip 2015

Do góry
anitan napisał(a)
Dzięki za rady!

Jestem cały czas na forum, czytam Wasze posty, oglądam zdjęcia.

i klops, kupionych zostało kilka jedeł kalifornijsich. Pozadzone wzdłuż najdalej oddalonego płotu, więc niech sobie rosną wysokie, zrobią cień dla altany.
Zdecydowałam się, bo pobliska szkółka miała ładne sztuki za przyzwoitą cenę.
Serbów nie mieli, wiec wybór raczej był marny.

U nas w Sieradzu Pan miał (koniec maja|) mnóstwo serbów ... nie były duże ale za 35zł
Tu ma być ogród :) 12:08, 06 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Renia, nawet trzeba, one wtedy sie ładnie zagęszczają, a zimą mają wybarwione na czerwono pędy (te 1 i 2 letnie najlepiej się wybarwiają).
Najlepiej by było gdybyś znalazła tą odnianę, którą ja mam, bo pozostałe rosną dużo większe.

Tutaj było zdjęcie Ivory Halo ciętych w piękne kule u Kapiasa.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=114

Ok
Muszę to wszystko dobrze sobie obmyślić
Miałam nic nie kupować, ale zastanawiam się jeszcze nad hortkami na tą rabatę do półcienia Jakie byś polecała, inne niż limki ... bo te już mam
"W kolorze blue" 11:36, 06 lip 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Juzia, a Ty co tak skwapliwie potakujesz mnie tu

Wykonane

Fajowo Ci to wyszło!!!
Co to za płyty?
Tu ma być ogród :) 11:32, 06 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

U mnie to nie wchodzi w grę bo ten dereń osiąga max średnicę 1,2 m, Nova zambla rośnie szersza i wyższa.
Ale za plecami tych roślin mam świerki serbskie więc będzie ok.

A nie można ograniczać cięciem derenia? Bo jeśli ma być taki duży to nie mam tyle miejsca żeby pomieścić obie rośliny
Ogródek Iwony 11:07, 06 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Iwonko
A mogłabyś zrobić zdjęcie jednej takiej tujki, która walczy o przetrwanie ... bo ja mam jedną taką "zrudziałą" i nie wiem czy ją wymieniać czy może jeszcze jej coś zapodać? może ten biohumus, o którym piszesz?

Moje szmaragdy w różnym stadium zbierania się lub padania. Weryfikacja nasadzeń jesienią
Posadzone w tych samych warunkach: dwa piękne zielone, środkowy wierzchołkiem brązowy, ale igły ma miękkie.

Na innym szmaragdzie takie brązowe igły wyschły i dało się wykruszyć. Mimo tego zbierania, podejrzewam, ze już nie nadrobi strat względem sąsiednich.
Na drugim zdjęciu jeszcze ciekawiej. Dwie odnogi, jedna zielona, druga sucha (igły miękkie, ale brązowe), trzeci do połowy brązowy.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:05, 06 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Hortensje dają czadu. Incrediball przeszła samą siebie... talerze mają 30 cm...

Ślicznie
Marzenko jaka szeroka jest ta rabata?
Prawie - jak ogród 10:29, 06 lip 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Wiesz Reniu, jak Was czytam, to wszystko wydaje mi się takie banalnie proste. Później idę do szkółki i ... jeden wielki kosmos - tego nie ma, to nie takie... A tu jeszcze trzeba to rozsądnie posadzić. Całe szczęście, że człowiek ma się kogo poradzić

Przeczytałam o hortkach ... a co to im się stało?
Prawie - jak ogród 09:15, 06 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Hi hi hi ... noo... dobrze to Iwonka ujęła
Ale często w takich stresujących momentach z zakupem roślin możesz stworzyć coś niezwykłego ... coś czego jeszcze nikt przed Tobą nie wymyślił; )

Wiesz Reniu, jak Was czytam, to wszystko wydaje mi się takie banalnie proste. Później idę do szkółki i ... jeden wielki kosmos - tego nie ma, to nie takie... A tu jeszcze trzeba to rozsądnie posadzić. Całe szczęście, że człowiek ma się kogo poradzić
Tu ma być ogród :) 08:24, 06 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Edytko Ale dereń lubi miejsca słoneczne a rh powinny być w cieniu ... czy w takim razie to dobre połączenie? Chyba, że ja czegoś znowu nie wiem ... tak jak to było z hostami i berberysem

Renia, poniżej fragment skopiowanego tekstu ze strony ZSP o tej odmianie RH, którą ja posadziłam obok dereni.
Generalnie masz rację bo większość rododendronów woli cień lub półcień, ale na szczęście nie wszystkie

"Ogromną zaletą różanecznika ‘Nova Zembla’ jest duża wytrzymałość na niskie temperatury. Można je sadzić zarówno w półcieniu jak i w miejscach słonecznych, ale osłoniętych od wiatru. W pełnym słońcu rośliny zawiązują więcej pąków kwiatowych, a krzewy są bardziej zwarte i gęste. Sadzone w cieniu mają luźniejszy pokrój i kwitną mniej obficie, ale lepiej znoszą okresy silnego mrozu."

Mój ogród pod górkę... 23:13, 05 lip 2015

Do góry
Może się powtarzam ... ale suuuuuuper masz z tym basenem
Tu ma być ogród :) 23:07, 05 lip 2015

Do góry
Edytko Ale dereń lubi miejsca słoneczne a rh powinny być w cieniu ... czy w takim razie to dobre połączenie? Chyba, że ja czegoś znowu nie wiem ... tak jak to było z hostami i berberysem
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:59, 05 lip 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Trawnik perfekcyjny, rabata z szałwią zapowiada się świetnie

Perfekcyjny byłby pozbawiony chwastów ... ale i tak jestem z niego dumna
Noo ... jak mi teraz nie pójdzie z tą rabatą szałwiową to ... się ze wstydu spalę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies