Na tych zdjęciach widać, że miejsce pomiędzy borówkami a żywopłotem po prostu się marnuje na rabatę. Widać ją tylko z podjazdu, a od strony domu jest zasłonięta. Nie wiem, jakie są możliwości zmiany na tym etapie tworzenia ogrodu, ale jak bym ten kawałek przeznaczyła na warzywnik lub maliny, a miskanty posadziła z prawej strony borówek, żeby trochę przesłonić tą siatkę od strony domu.
O, tutaj już widać, że zrobiłam błąd, bo zasugerowałam się rysunkiem Ewy i myślałam że schody z tarasu są już zrobione a tutaj brak.
Takie schody to bardzo wygodna rzecz. Trudno będzie Wam bez nich obyć, jak już zaczniecie korzystać z tarasu. Planujecie zrobić? Jeśli tak, to sugerowałabym raczej z tego boku, który widać na tym zdjęciu, żeby były wyjście na trawnik, a nie w rabatę
Queen od Swędów ładna róża u mnie drugi sezon jeszcze nie rozbudowana kwiaty jak filiżanki porcelanowe. U mnie już przekwitła. Szybko przekwita, ale wypuszcza nowe pędy po przycięciu.
Jak chcesz ładna trwała róże to bardzo polecam "Ashley" jest przepiękna z bardzo trwałym pachnącym kwiatem.
Kasiu prawie wszystkie róże oprócz pnących przycinam nisko i to jesienią ok 15 cm nad ziemią. Mam różne róże i nie miałam pojęcia jak kupowałam czy róża rabatowa parkowa czy wielkokwiatowa oprócz pnących. Które też na początku (czerwona) przycinalam nisko
Ta new dawn katowalam przez 6 lat scinalam nisko bo nie wiedziałam, że to pnąca. Odrastała i po ziemi się tarzała nie wiedziałam jak się nazywa dopiero na Ogrodowisku zobaczyłam, że to róża pienna new dawn
Taki ze mnie gamoń był.
Ale teraz ma dobrą miejscówkę może za dużo słońca bo jednak co tu dużo mówić upały są nie do zniesienia. Skrzyp na focie już usunięty.
Damian wystarczy prosta lub bardziej wypasiona konstrukcja i jakieś pnącza.
A zanim pnącza dadzą cień to cieniówka
Ogrodowe i drzewiaste w cieniu , bukietowe różnie
Annabelle a może Incrediball (Strong Annabelle) z patyczkami przygotowanymi dla kawałka starej firanki do zacienienia