Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 18:23, 20 maj 2019

Do góry
Rano Twego wpisu już nie widziałam, byłam w drodze do ogrodu. A wróciłam o 17-tej.Przewaliłam furę chwastów, a na koniec przyszła burza z deszczem i dodatkami akustyczno -świetlnymi.

Moja drzewiasta

I kolejne 2 paki u nowejma by c biala, ale jakiś blady róż widzę, zobaczymy
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:23, 20 maj 2019

Do góry

Białobok na biało a obok Lucky Strike tak
Ptasi gaj 17:50, 20 maj 2019

Do góry
CD

W tym roku mam marne azalie pachnące nawet nie foce bo nie ma czego

Irys żółty pięknie tutaj rośnie wysoki ok 1 metra

Ptasi gaj 17:40, 20 maj 2019

Do góry
Z drugiej strony brzozowy gdzie nie gdzie żółta trawa bo u nas jeszcze tydzień temu było bardzo sucho.

Orliki Sylwii jeszcze w pełni nierozwinięte

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:39, 20 maj 2019

Do góry
Czosnki już też są...

Niektóre jeszcze w "blokach startowych"... Krzysztofy...

A niektóre już w pełni rozwinięte

Jakoś mi ich jest za mało. Czy w mi je zeżarło ? Albo wygoniły mi cebule bo sadziłam dużo więcej niż się teraz pokazuje. A może cebulę były jakieś niepełnowartościowe....nie wiemm...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:37, 20 maj 2019

Do góry
tulucy napisał(a)
niewyraźne i w ogóle, ale poświęcę się za chwilę i jak wyjdę z domu (mam co nieco do posadzenia - przez Ciebie rzecz jasna), to pstryknę foty z bliska, listki i może na tle moich tujek tylko moje są niemiarodajne, bo żółte jakieś

Bóg zapłać, dobra kobieto. Na tej fotce to on taki ładny zielonobiały jest .
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:33, 20 maj 2019

Do góry
I jeszcze trochę kolorów...
j

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:31, 20 maj 2019

Do góry
Jedne gwiazdy gasną ( peonie) a inne pokazują swoje możliwości (azalie i rododendrony) a niektóre rośliny wciąż kwitną i nic sobie nie robią z upływu czasu ( wrzośce kwitną nieprzerwanie od 2 miesięcy jakby nigdy nic )

Azalia Soir de Paris nie tylko ładnie wygląda ale też pięknie pachnie, konkuruje z Palibinem dziś u mnie

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:26, 20 maj 2019

Do góry
Zapachu nie da się przekazać wirtualnie, a szkoda bo mój Palibin już dziś zaczął czarować wygládem i uwodzić zapachem
Zaczyna swój show

To jeszcze nie jest pełnia kwitnienia ale pokaż jego możliwości już wystartował
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:19, 20 maj 2019

Do góry
Monka napisał(a)
Małgosiu ja także miałam dziś plany ogrodowe ( miałam nawet podjechać dziś do Ciebie po roślinki) , ale pogoda skutecznie mnie od tych planów odwiodła

Wczoraj deszcz mi przerwał pracę ale wszystkie hosty od ciebie posadzone
Wyglądają ślicznie
Jedną kępę podzieliłam i dałam fragment naszej Madzi Nikicie bo ona tej odmiany jeszcze nie miała. Chciałam dać cała jedna porcję ale nie chciała. Podzieliłam więc i dałam tyle ile chciała - "klient nasz pan"

Dla ciebie moja dzisiejsza "gwiazda" ogrodu - lilak Palibin

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 17:05, 20 maj 2019

Do góry
no i przy okazji cyknęłam aktualizację buków

i moją bylinową

i warzywnik, pomidory mi się z nasionek nie udały - jakieś takie słabe są, wątłe i liście im bledną. Za mało wody? bo, że za gęsto posadzone to wiem... jestem niereformowalna... chyba będę musiała uderzyć na targ po flance...

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 16:56, 20 maj 2019

Do góry
a dzisiaj wzięłam się za ogniskową. Oczywiście nie umiem się powstrzymać i ściśle trzymac planu, tylko muszę wciskać wszędzie dodatkowe roślinki... no czemu ja tak mam? założyliśmy matę na ogrodzenie i narazie nic nie kupowałam, przesadzam moje roślinki z rabatki przechowalni

w róg poszedł milin, a przed nim dwie stipy, sesleria i czosnki.
z tyłu za ławkami posadzę więcej cebulowych, bo jest tam miejsce i będą fajnie wyglądać - jeszcze nie wiem co

barwinki narazie dałam pod ławeczki i będą tak nieśmiało wychodzić na żwirek to tu to tam...

na końcu ławki dałam rozchodniki (ławki na zdjęciach są oznaczone tymi czarnymi szpilkami - nie wiem czy widać

Brakuje mi jeszcze trzcinników na tło poza bambusem, ale to muszę kupić. Ławki zamówiłam - będę musiała pomalować - ale mam farbę z pergoli to przynajmniej jeden i ten sam wściekły kolor drewna zostanie zachowany :- )

no i po serpentynit jechać. Potrzebna tona, więc dwa weekendy nam zejdzie

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 16:47, 20 maj 2019

Do góry
Ogród z dobrodziejstwem inwentarza przejęty pod opiekę w 2018r. Mamy 8 bukszpanów. W zeszłym roku żonka (główny ogrodnik ) zauważyła jakieś robale i czymś tam psikała. W zeszłym tygodniu przycinałem buksy w kulki i po wspólnych oględzinach ewidentnie jest to ćma bukszpanowa. We wszystkich buksach widoczne pajęczynki i zielone glizdy.

Wujek google najpierw pokazał filmiki z Francji, zatrważające dokumenty inwazji cydalimy perspectalis. Następnie pokazał ten wątek na ogrodowisku. Tak od 20stej strony przeczytałem do końca i jestem sporo mądrzejszy w temacie.

Na ten moment zamówiłem Dipel WG 500G jutro powinien dojść. Ręczne wyciąganie glizd raczej nie wchodzi w grę, raz to wielkość, usytuowanie i gęstość większości buksów bardzo to utrudnia, dwa to żonka nie chce bo się brzydzi, ja mam kłopot bo przy moim wzroku praktycznie ich nie widzę.

Mamy Karchera więc biorę pod uwagę dzisiaj spryskanie wodą pod ciśnieniem.

Moje pytania do Was.

1. Czy wystarczy samo mechaniczne (sprysk wody pod ciśnieniem, otrząsanie) zrzucenie glizd na podłoże i one zginą? Czytałem w wątku że podobnież one potrafią kilka metrów przemaszerować w poszukiwaniu pożywienia, czy w takim razie wrócą na krzak?

2. Porównywałem cenowo opłacalność zakupu preparatów Dipel WG 500G oraz Lepinox Plus w wersji 3x30g oraz 1kg. Z dostępnych informacji wyszło mi:

a. Dipel - Bacillus thuringiensis var. kurstaki szczep ABTS 351 - 54 % (540 g/kg), co z 500g zawartości pudełka daje na czysto 270g substancji aktywnej czyli 100g substancji aktywnej kosztuje 39,26zł

b. Lepinox Plus w opakowaniu 1kg - Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki, szczep EG 2348 - stężenie 15% co daje czystego środka 150g (150g/1kg) czyli 100g substancji aktywnej kosztuje 129,33zł

c. Lepinox Plus w opakowaniu 3x10g - Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki, szczep EG 2348 - stężenie 37,5% co daje czystego środka 11,25g (375g/1kg) czyli 100g substancji aktywnej kosztuje 186,67zł

W rozważaniach pomijam koszty transportu, należy jedynie zauważyć że w przypadku środka z Czech transport jest droższy od samego środka czyli de facto za 100g czystej substancji płacimy ponad 400zł.

Na podstawie takiej pobieżnej analizy i nie wnikając szczegółowo w dawkowanie wybrałem Dipel bo wyglądał na wielokrotnie tańszy od Lepinoxa. Dzisiaj na spokojnie analizując wszystkie parametry środków ku mojemu zdumieniu zauważyłem że dawkowanie zalecane Dipelu jest wielokrotnie większe. Tzn. samej masy z pudełka dodaje się podobnie jak Lepinoxa w stężeniu 15% ale ponieważ Dpel jest dostarczany w stężeniu bez mała 4 krotnie większym to znaczy że samych bakterii powinniśmy dawać około 4 razy więcej niż przy Lepinoxie. Teraz też widzę że szczep bakterii też jest inny, na co wcześniej nie zwróciłem uwagi. Pojawia się zatem pytanie czy te bakterie z Dipel'a są mniej zjadliwe i trzeba ich więcej zaaplikować czy może ja popełniam jakiś błąd logiczno-rachunkowy?

Proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki Załączam tabelkę z moimi wyliczeniami.

W ogródku Iwony 16:46, 20 maj 2019

Do góry
2007

2019

2009

2019

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 16:44, 20 maj 2019

Do góry
w weekend eM otrzymał od Taty sadzonkę winogrona i już nie było przebacz, musieliśmy znalezć miejsce musiałam przesadzić jednego milina i jakoś wcisnęliśmy tą olbrzymią sadzonkę , żeby miała południową wystawę A mój eM oczywiście już musiał słupki po boku dorobić, co ja piszę, przecież to słupiska są w porównaniu do tej sadzonki, ale co tam, niech będą - potem rozciągnie się tylko poziome linki i zobaczymy czy będzie coś dobrego

a to milin w nowym miejscu, narazie prowizorycznie przymocowany, bo musimy pergolę odświeżyć, ale dostał południowo zachodni róg, wiec bedzie miał ciepełko.
Mój ogrodowy pamiętnik 16:40, 20 maj 2019

Do góry
Takie dzisiaj cisy widziałam. Ceny mnie zawsze dobijają .

Przy grzybkach ceny nie znalazłam .

W ogródku Iwony 16:39, 20 maj 2019

Do góry
2007

2019

2009

2019
Wśród brzóz i dębów 16:33, 20 maj 2019

Do góry

Wśród brzóz i dębów 16:29, 20 maj 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies