Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:34, 09 maj 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Cebulowe do tawułek, rzeczywiście dobre rozwiązanie. Już chciałam zmieniać tawuły na kuchennej bo za długo trzeba czekać Zdecydowanie u mnie brakuje cebul a ostatnio weny do ogrodu również.
Dziury tylko upycham tym co mam. Bodziszka i ożankę zagospodarowałam. Zawilce majowe pod hortensjami też bo już się wysiały.

A ja wczoraj się utyrałam, wena wróciła
Zawilce będę przenosić na rabatę tę, one śliczne i tu dołożę bodziszki, bo tego mi brakuje tu, a na brzeg, jak zerwę darń dołożę hakone, wiosną bo potem lilie, czosnki, jeżówki i trawy wysokie, a no i jeszcze roddodendrony i magnolia parsolowata potem i róża wielka

białe tu mam tulipany, jest białą drzewiasta piwonia, kwiat jak suknia panny młodej

i ktoś wie, już kwitnie, co to? też pójdzie na tę rabatę
czyli wiosna w bieli i fiolecie, lato kolorowe

Ula, jakbyś bliżej mieszkała, dałabym ci dużo roślin
Pszczelarnia 17:23, 06 maj 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Najlepsi... hihi!

Trzeba się zmierzyć z chwastami.

Ukoiłaś me sumienie Co to za lilie tu rosną?
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:18, 06 maj 2020

Do góry
Dziewczyny pomocy

jeszcze jedna fotka to to czerwone 3.5 -4m m dłgości szerokości od 1m do 1,5m

co tam posadzić??

mnie przychodzą do głowy tylko róże lub jeżówki..

to fioletowe kólko na płotku to róża Gertrude Jekyll( są tam dalej jeszcze 2]
w czosnkach są hosty i bergenia .. na obwódce na zielono brunera a na żółto hosty ,mogę to poprzesadzać
na zakrecie za kulkami są rozplenice i rozchodnik

za zakrętem rabata bylinowa ,na razie -nie wiem może do przeróbki

bylinowa długa z 10m w najwęższym miejscu 2m.Co tam na niej sama dobrze nie wiem ,sadzone jesienią ..piwonie lilie orliki szałwie irysy jeżówki i cos tam jeszcze
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 12:38, 06 maj 2020

Do góry
Jak Świerzno, jak pachnie ogrodowo, choć chłodno. Dlugo się zastanawiałam jakie drzewo posadzić, w końcu padło na cyprysika nutkajskiego, zasłania taras od ulicy, ma tam dużo miejsca, wyrósł niesamowicie szybko. Lubię go.W tym roku na niektórych rabatach dałam namoczone kartony od korę, mam nadzieję, że to trochę zielsko powstrzyma.Cieszę się z zaczynających kwitnienie roślin. Lilie też mocno bujnęły. Przesadzilam i podzieliłam bodziszka, liatry, namnażam hortensję bukietową Vanille, u mnie jest wyjątkowo piękna i ciągle mam prośby o sadzonki.
Teraz idę do Ciebie Mirko, bo ciągle zauważam coś interesującego.Ty mówisz lasek a mój mąż nazwał moją największą rabatę zagajnikiem.
Rutewka Delavay'a (Thalictrum delavayi) 19:01, 05 maj 2020

Do góry
Dziękuję za info! Trudno, zamówię nowe sadzonki. Nie wiem, czy to nie czasem ślimaki wykończyły mi obie rośliny. Załatwiły mi też lilie. Straszną inwazję ślimakową przeżywam w tym roku. Piękny masz ogród. I kukliki już kwitną u ciebie. Ja jestem do tyłu z wegetacją o jakieś dwa tygodnie.
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:15, 05 maj 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Lece szukac

Masz racje, nie przeciazaj sie. Ogrod ma byc przyjemnoscia a nie praca
Gdzie ty te lilie upchalas?U siebie posadzilam przy rozach 6 sztuk i jestem ciekawa jak zakwitna

Edit: to chyba gesiowka kaukaska plena.
Kasiu ja od dawna mówię, że na nic nie jestem taka pazerna jak na rośliny.
Zakwitnie ponad 400 lilii, 80 róż, ok 50 jeżówek, 30 czosnków, ok 20 lilaków,chyba 30 hortensji, jaśminy, kaliny, trawy ozdobne i nie wiadomo co jeszcze. Dlatego mam problem z wciśnięciem 2 róż, na rabatach już nie da się nogi postawić.
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:27, 05 maj 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Kasiu to może być gęsiówka kaukaska, tylko jak wpisałam tą nazwę to czasem wyskakuje taka pełna jak moja, a czasem pusta. Wpisz w internecie opis : gęsiówka biała, pełna, wieloletnia.

Lece szukac

Masz racje, nie przeciazaj sie. Ogrod ma byc przyjemnoscia a nie praca
Gdzie ty te lilie upchalas?U siebie posadzilam przy rozach 6 sztuk i jestem ciekawa jak zakwitna

Edit: to chyba gesiowka kaukaska plena.
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 22:26, 04 maj 2020

Do góry
Piękna kolorowa wiosna u ciebie Bogusiu
Klonik z daleka przykuwa uwagę i wzrok.
Hosta duża. Przesadzałaś ją ??
Daj hostom trochę nawozu i kory będą lepiej tam rosły.
Ciemierniki piękne.
Lilie rosną. I piękna bratkowa kompozycja
Wizytówka - moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 21:46, 04 maj 2020

Do góry

Strzepiasta sasanka

Lilie bez poskrzypka jeszcze

Anemony wytrwale kwitnące .

Moja miłość

Czosnki gotowe zawojować wiosnę

Ogród z łezką II 11:15, 03 maj 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
ze o poskrzypce nie mam pojecia to chyba dobrze bo lilie juz mam za sprawa Basi a orlikow tez mi nic nie zre.

Pliszek za to u mnie duzo takiesmieszne te ptaszki.

Piekna wiosna u Ciebie, ja tez poludnie wiec chyba na tym samym etapie jestesmy.

Urlopy niech sie udaja nie mam pojecia tez kiedy my do Polski pojedziemy.Towar mam zamowiony na czerwiec ale nie wierze, ze sie uda. No i w sumie tak malo sprzedalam ostatnio, ze nie potrzebuje

To bardzo dobrze, że pojęcia nie masz
Lichy mi jednego orlika zeżarły w całości...

Do tej pory nie zauważyłam u nas pliszek, to było po raz pierwszy, ale ja ślepa na ptaki, pierwszy raz tak przede mną spacerowała, ładne są

Czarno widzę te wyjazdy urlopowe A tak się cieszyłam, że zobaczę Morze Karaibskie...
Ogród z łezką II 11:09, 03 maj 2020

Do góry
gobasia napisał(a)
Kasiu pozdrawiam..
.U nas bardziej przymroziło lilie drzewiaste oberwały i część czosnkow straciło pąki

To inaczej liznęło niż u nas. U mnie drzewiaste rosną jak na drożdżach.

Nie mam zdjęcia z nimi w roli głównej, ale na tym zdjęciu, gdzie króluje Giardina, wydać je w głębi. Mają już z 1,4 m. Rosną jak na drożdżach

Czosnki u nas też nie ruszone. Za to mam kłopot z dwoma azaliami japońskimi, w połowie bez listków, czyli bez kwitnienia. I nie wiem czy to susza, czy przymroziło...
Ogrodowe szaleństwo ... 10:10, 03 maj 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Ale masz wielkie lilie

Masz rację Ewuś, duże urosly jak na tą porę roku. Zobaczymy co dalej będzie.
W ogródku emerytki 19:06, 02 maj 2020

Do góry
Nowo posadzone lilie już się pokazały
Obok widać wysiane przez ptaki słoneczniki
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:06, 02 maj 2020

Do góry
zawitka napisał(a)
Basiu fajnie że jesteś z nami te lilie Gobasiowe będę pamiętać do śmierci takie cudowne. Ogród córki to dla Ciebie odskocznia i to fajna rzecz bo jak chcesz to popracujesz w ogrodzie a jak nie to poleżysz .Ja tak mam jak u siebie zrobię i czegoś mi brakuje to lecę do córki i tam grzebię i cieszę się ze mam co robić a nie siedzieć i myśleć ooooooooooooo !!!!!!!Pozdrawiam i pokazuj co robicie .

Ganiaj teraz po kraju i ciesz się .zyciem

Też sie cieszę,że jestem z Wami.Cieszę się też z lilii Gobasiowej,niech rośnie zdrowo i się mnoży

Będę pokazywać
dziś kupiłyśmy 3 rozplenice dąbrówkę i pierwiosnki ząbkowane

Oj ganiałabym,no niestety trzeba odczekać.18-tego miałam jechac na tydzień w Bieszczady .wyjazd odłożony na jak długo nie wiem?
Słoneczny Ogród 22:02, 01 maj 2020

Do góry
Jodła hiszpańska Glauca

Lilie

czosnki

Funkie
Ogrodowe szaleństwo ... 12:06, 01 maj 2020

Do góry
Ale masz wielkie lilie
Ogrodowe szaleństwo ... 12:01, 01 maj 2020

Do góry
Sezon otworzyłam na dobre

Krasnale wyszły na plotki
Kucharczyk czeka aż zakwitnie macierzanka

Sasanki piękne jak co roku

Lilie pchają się na świat.
Gożdzikowa - wiejski ogród 08:29, 01 maj 2020

Do góry
Basiu fajnie że jesteś z nami te lilie Gobasiowe będę pamiętać do śmierci takie cudowne. Ogród córki to dla Ciebie odskocznia i to fajna rzecz bo jak chcesz to popracujesz w ogrodzie a jak nie to poleżysz .Ja tak mam jak u siebie zrobię i czegoś mi brakuje to lecę do córki i tam grzebię i cieszę się ze mam co robić a nie siedzieć i myśleć ooooooooooooo !!!!!!!Pozdrawiam i pokazuj co robicie .

Ganiaj teraz po kraju i ciesz się .zyciem
Za drzwiami do ogrodu... 11:19, 30 kwi 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Anuś, może minęłyśmy się na tym ryneczku, teraz każdy zamaskowany Ja byłam między 8-ą a 9-tą.
Kupiłam oprócz porów selerów i sałaty różowe pełne surfinie, jakąś hybrydową szałwię i cebule lilii i galtonii.Bardzo mi się u Ciebie spodobała
W warzywniaku posadziłąm wszystko z wnukami, mali pomocnicy podlewali. Trwało to dwa razy dłużej, ale jaka radocha dla dzieci. Czterolatka wykazuje duże zainteresowanie wszelkimi roślinkami, robaczkami i ptakami. Z ciekawością pytała jakie jedzonko gdzie rośnie
A największy ubaw miałam, jak mnie dzieciaki wołają: babciu choć zobaczysz naszego przyjaciela!
-Jakiego?- pytam.
-Takiego robaczka i wskazują coś na chodniczku z kostki.
Patrzę:a to opuchlak!!!I mówię, że dla mnie to raczej nie jest przyjaciel bo mi zjada kwiatki.
-A to on babciu już Ci nic nie zje bo go mój braciszek(2 latka)trochę rozdeptał!
Oczywiście w międzyczasie był cały wywiad dlaczego i jakie kwiatki zjada opuchlak. Czyli wnuki mają już podstawy ogrodniczkowania zaliczone

Być może tak.Ja byłam między 8, 30 a 9, 30
No no warzywka kupione, surfinie i galtonie ( moje już posadzone.
Jeszcze lilie dokupywałaś .W ogrodniczym ??
Wesoło masz z tymi maluszkami.Ogrodnicy rosną.
oj przyjaciel opuchlak
Dzielne dzieciaki
Pod taką fachową opieką na pewno ogrodnicy wyrosną
Szałwie u siebie pokazałam. Zerknij czy to taka sama ?
Moja jeszcze czeka w doniczce, bo nie wiem gdzie ja posadzić
Mój ogrodowy pamiętnik 08:20, 30 kwi 2020

Do góry
gogo napisał(a)
Wiedziałam, że jak zajrzę do Ciebie, to zobaczę zdjęcia
Nie wiem, co najpierw podziwiać, ale chyba nowy dereń
A za nim całą resztę, zwłaszcza rośliny, których nie znałam.
Super zakupy, zwłaszcza stipy, na które poluję, a jak trafiłam, to były mikrusy.
Em złamał mi 2 lilie, nie zauważył parocentymetrowych kłów

Stipy takie wyrośnięte znalazłam u mnie w lokalnej szkółce. Ale ogólnie ciężko teraz z trawami. Hakonek nie umiem kupić chociaż one już startują to coś tam w doniczce powinno być widać.
Ci nasi eMowie nie widzą takich drobiazgów . Co roku odnotowuję jakieś straty albo coś rozdeptane albo połamane czy zabite kablem bądź wężem .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies