Ojej, magnolia już już? A ja myślałam, że 2 paki kwiatowe moja wreszcie ma, ale wciąż są małe i chyba to jednak była ściema - w tym roku również nie doczekam się jej kwiatów i poznania odmiany..
Widziałam ostatnie zamówienie- sporo tego ja muszę w tym roku pojedyncze rośliny tylko dokupie- róże na podmianę tych zmarzniętych, może magnolię.. wyjdzie w praniu-mało miejsca mam to i szaleństwa mi się trochę skończyły
Pozdrowienia Kasiu!
Elisko, pięknie kwitnie magnolia i pierwiosnki i hiacynty
U mnie zacisznego miejsca brak, więc magnolii nie posadzę, a pierwiosnki nie chcą u mnie rosnąć i też zrezygnowałam.
Czy te białe rurki to obeliski?, czy ozdoby?, fajne, takie nieprzytłaczające.
Podoba mi się też pomysł latarenki ponad ziemią, zgapię, bo każdy centymetr dla kwiatów w moim małym ogródku jest bezcenny
Podoba mi się też serduszko
Dorotko piękne fotki. Już na dobre wszystko u ciebie rozkwita.
Jak masz wszystko obrobione i czysto jest. U mnie te liście brzozy przykrywają rabaty. Ale mam to w nosie nie będę wybierać samo się rozłoży.
U mnie daleko do takich widokow
Jak już masz wiosennie ,
teraz to już z każdym dniem nowy pączek
... no i teraz muszę wpadać w odwiedziny na bieżąco
bo później mam straszne zaległości
pięknie
To magnolia Soulange - chyba najbardziej popularna, jest cudowna, choć co roku walczę o nią i jej kwiaty.. Dziś już prawie w blokach startowych czeka a tu śnieg, a kwiaty ma delikatne..
Mam jeszcze drugą Susan, też urokliwa ale nieco inna...
Mam też graby, też mają swój urok - wrzucę zdjęcia niebawem bo jest też uwielbiam Oba są na mojej liście drzewek "must have" graby wcześniej startują i cieszą oko soczystą zielenią już wczesną wiosną. Buki startują później i osłabiają je majowe przymrozki, ale pienie wybarwiają liście jesienią i całą zimę mocniej trzymają rdzawe liście, graby są bardziej gołe.. Tak więc plusy i minusy sa i tu i tu W ramach ugody - fajnie mieć oba w ogrodzie
niestety to mała magnolka, co to jest 50-60 cm bez doniczki... no ale większe to już 250 zł i w górę, plus z wysyłką ciężko. Jak się magnolia zadomowi to całkiem szybko rośnie.
Kasiu, mam nadzieję że ją pokażesz, skoro wątku nie zakładasz, to choć u mnie.
Patrzyłam na Lepinox, dziś zamówię i będę ratować. Pod cedrami jednak też 5 kulek wywalę,a ratować będę żywopłot.
Dziękujemy i pozdrawiamy
Ogród podzieliłam na części - pierwsza - rabata frontowa. Zanim posadziliśmy buki zamieszakała z nami magnolia, a nawet dwie tak zminiła się ta część od stycznia 2020 do dziś...
a tu już przesadzone rozplenice czekają na wiosenny start w 2021...
Magnolia już lada chwila...., żeby tylko pogoda nie przeszkodziła, bo coś kiepsko zapowiadają.
Miejmy nadzieję, że nie będzie tak źle. Moje magnolie w podobnej fazie kwitnienia.
To nie trawka to liliowce W ogrodzie dziś wycięłam ostatnie trawy - rozplenice i ostatnia rabata z suchego oczyszczona Uff nadgoniłam prawie, jeszcze trochę przycinek krzewów i sprzątanie suchego strumienia, a potem plewienie.
Posypałam ciut nawozu, kupiłam tylko 5 kg na cały ogród, każda roślinka dostała, a jeszcze mi trochę zostało Przewidziane te 5 kg na 100 m2, a ja posiałam na połowie hektara ha ha ha symboliczne dawki używam, a i tak rośnie wszystko fajnie bo gnojóweczką z pokrzyw jeszcze z zeszłego sezonu została i z obornika końskiego mam całą beczkę zrobioną....nie wiem tylko kiedy będzie czas podlać, ale teraz na start dostały w granulkach
Sylwia, jaką tu masz trawę wsadzoną? Ależ dziś ucztę tu nam zgotowałaś fotami, ogród odświeżony, kolorki są, mała magnolia faktycznie nieźle się lansuje dałaś jej szansę i proszę. Ptasznik i warzywnik razem - super, pod ręką jajka i koperek.
sarenki super. Dobrze, że za ogrodzenie nie wchodzą. U Ciebie jakieś mało płochliwe są. U mnie w pobliżu leśnej działki są częstymi gośćmi ale nie udało mi się złapać ich w obiektyw. Zawsze uciekają.
A magnolia " wyścigowa" już kwitnie. U mnie na razie pączki.
Już drugi rok tak kwitnie, a kupiłam pojedynczy patyczek 25cm w markecie wystawione jako pnącze za cenę 12 zł. Ja wiedziałam co to za "pnącze" kilka kupiłam, każdą inną, ale ciekawe ile osób się zaskoczyło