Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród z zegarem 07:33, 14 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Moja zgryziona magnolia (Lennei alba) będzie niedługo kwitnąć, na całych dwóch pąkach (odgryziona gałązka z resztą pąków jeszcze w słoiku).

Zrębki usunę, robiły za kopczyk zimą

I na tej (pickard sundew) coś wychodzi. Ta ma najwiecej pąków

Jestem ciekawa tej drugiej. Na takim areale możesz sadzić po kilka z gatunku i wtedy padniemy z wrażenia.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 06:20, 14 kwi 2021

Do góry
Magnolia obiecujące pąki ma, ale żeby kukliki w pąkach już były? Widzę tylko młode listki dopiero
Ogrodowe marzenie Mrokasi 02:04, 14 kwi 2021

Do góry
Ojej, magnolia już już? A ja myślałam, że 2 paki kwiatowe moja wreszcie ma, ale wciąż są małe i chyba to jednak była ściema - w tym roku również nie doczekam się jej kwiatów i poznania odmiany..

Widziałam ostatnie zamówienie- sporo tego ja muszę w tym roku pojedyncze rośliny tylko dokupie- róże na podmianę tych zmarzniętych, może magnolię.. wyjdzie w praniu-mało miejsca mam to i szaleństwa mi się trochę skończyły
Pozdrowienia Kasiu!
Ogród z koniczynką 23:09, 13 kwi 2021

Do góry
Rumianka napisał(a)

Elisko, pięknie kwitnie magnolia i pierwiosnki i hiacynty
U mnie zacisznego miejsca brak, więc magnolii nie posadzę, a pierwiosnki nie chcą u mnie rosnąć i też zrezygnowałam.
Czy te białe rurki to obeliski?, czy ozdoby?, fajne, takie nieprzytłaczające.
Podoba mi się też pomysł latarenki ponad ziemią, zgapię, bo każdy centymetr dla kwiatów w moim małym ogródku jest bezcenny
Podoba mi się też serduszko
Ogród z uśmiechem 21:04, 13 kwi 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Magnolia już lada chwila...., żeby tylko pogoda nie przeszkodziła, bo coś kiepsko zapowiadają.
Miejmy nadzieję, że nie będzie tak źle. Moje magnolie w podobnej fazie kwitnienia.

U mnie magnolie to jednak zawsze eksperyment
Jedna już wypadła, druga drugi rok nie ma kwiatów bo przymrozki, trzecia nowa, czekam z utęsknieniem
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:07, 13 kwi 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziś mam piękną pogodę, nawet już popracowałam w ogrodzie. W ramach odpoczynku odpisuję na wpisy odwiedzających.
Kwiatuszki pojawiają się co dzień nowe, nawet magnolia ma popękane pączki. Oby tylko nie przemarzła.

Dorotko piękne fotki. Już na dobre wszystko u ciebie rozkwita.
Jak masz wszystko obrobione i czysto jest. U mnie te liście brzozy przykrywają rabaty. Ale mam to w nosie nie będę wybierać samo się rozłoży.
U mnie daleko do takich widokow
Ogród z zegarem 18:18, 13 kwi 2021

Do góry
Moja zgryziona magnolia (Lennei alba) będzie niedługo kwitnąć, na całych dwóch pąkach (odgryziona gałązka z resztą pąków jeszcze w słoiku).

Zrębki usunę, robiły za kopczyk zimą

I na tej (pickard sundew) coś wychodzi. Ta ma najwiecej pąków

Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:54, 13 kwi 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)
Magnolia Wada's Memory zaczyna .

A kukliki mają pączki .

Kasiu ,

Jak już masz wiosennie ,
teraz to już z każdym dniem nowy pączek
... no i teraz muszę wpadać w odwiedziny na bieżąco
bo później mam straszne zaległości
pięknie
Ogród z koroną w tle 12:37, 13 kwi 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Witaj Bardzo ładny i duży ten kwiat magnoli fajnie, że możemy w tym trudnym czasie zaszyć się w naszych ogrodach a i jeszcze podoba mi się ten żywopłot z buczków, ładnie się przebarwia ja od strony sąsiada mam żywopłot z grabu, nie przebarwia się tak ładnie, ale on już był posadzony przez sąsiada i cieszę się, że jest Pozdrawiam

To magnolia Soulange - chyba najbardziej popularna, jest cudowna, choć co roku walczę o nią i jej kwiaty.. Dziś już prawie w blokach startowych czeka a tu śnieg, a kwiaty ma delikatne..
Mam jeszcze drugą Susan, też urokliwa ale nieco inna...

Mam też graby, też mają swój urok - wrzucę zdjęcia niebawem bo jest też uwielbiam Oba są na mojej liście drzewek "must have" graby wcześniej startują i cieszą oko soczystą zielenią już wczesną wiosną. Buki startują później i osłabiają je majowe przymrozki, ale pienie wybarwiają liście jesienią i całą zimę mocniej trzymają rdzawe liście, graby są bardziej gołe.. Tak więc plusy i minusy sa i tu i tu W ramach ugody - fajnie mieć oba w ogrodzie
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 11:34, 13 kwi 2021

Do góry
antracyt napisał(a)

Proponuję gnojówkę z obornika - niezły dopalacz

Na wzrost napewno tylko nie wiem czy magnolia lubi
Trzeba Irenkę podpytac
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 10:49, 13 kwi 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
hahaha dobre

niestety to mała magnolka, co to jest 50-60 cm bez doniczki... no ale większe to już 250 zł i w górę, plus z wysyłką ciężko. Jak się magnolia zadomowi to całkiem szybko rośnie.

No 250 to bym chyba się nie skusiła
Do wysyłki bezpieczniej małe
U Irenki ma juz 3m, u mnie maleństwo ciagle, chyba ma za sucho
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 10:43, 13 kwi 2021

Do góry
hahaha dobre

niestety to mała magnolka, co to jest 50-60 cm bez doniczki... no ale większe to już 250 zł i w górę, plus z wysyłką ciężko. Jak się magnolia zadomowi to całkiem szybko rośnie.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:03, 13 kwi 2021

Do góry
Kasia73 napisał(a)
Irenko pięknie u Ciebie trzcinnik bardzo mi się spodobał efektowny w masie, moja magnolia już ma duże pąki czekam na ciepło.
Tam gdzie są Wasze miłorzęby to ratowałabym te bukszpanu bo kompozycja jest przepiękna kup lepinox u mnie działa.
Pozdrawiam kicię też

Kasiu, mam nadzieję że ją pokażesz, skoro wątku nie zakładasz, to choć u mnie.
Patrzyłam na Lepinox, dziś zamówię i będę ratować. Pod cedrami jednak też 5 kulek wywalę,a ratować będę żywopłot.
Dziękujemy i pozdrawiamy
Ogród z koroną w tle 00:24, 13 kwi 2021

Do góry
Ogród podzieliłam na części - pierwsza - rabata frontowa. Zanim posadziliśmy buki zamieszakała z nami magnolia, a nawet dwie tak zminiła się ta część od stycznia 2020 do dziś...

a tu już przesadzone rozplenice czekają na wiosenny start w 2021...

Ogród z uśmiechem 22:16, 12 kwi 2021

Do góry
jolanka napisał(a)
Chyba będzie kwitła

Magnolia już lada chwila...., żeby tylko pogoda nie przeszkodziła, bo coś kiepsko zapowiadają.
Miejmy nadzieję, że nie będzie tak źle. Moje magnolie w podobnej fazie kwitnienia.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:49, 12 kwi 2021

Do góry
Martka napisał(a)

Sylwia, jaką tu masz trawę wsadzoną? Ależ dziś ucztę tu nam zgotowałaś fotami, ogród odświeżony, kolorki są, mała magnolia faktycznie nieźle się lansuje dałaś jej szansę i proszę. Ptasznik i warzywnik razem - super, pod ręką jajka i koperek.

To nie trawka to liliowce W ogrodzie dziś wycięłam ostatnie trawy - rozplenice i ostatnia rabata z suchego oczyszczona Uff nadgoniłam prawie, jeszcze trochę przycinek krzewów i sprzątanie suchego strumienia, a potem plewienie.
Posypałam ciut nawozu, kupiłam tylko 5 kg na cały ogród, każda roślinka dostała, a jeszcze mi trochę zostało Przewidziane te 5 kg na 100 m2, a ja posiałam na połowie hektara ha ha ha symboliczne dawki używam, a i tak rośnie wszystko fajnie bo gnojóweczką z pokrzyw jeszcze z zeszłego sezonu została i z obornika końskiego mam całą beczkę zrobioną....nie wiem tylko kiedy będzie czas podlać, ale teraz na start dostały w granulkach
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:07, 12 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia, jaką tu masz trawę wsadzoną? Ależ dziś ucztę tu nam zgotowałaś fotami, ogród odświeżony, kolorki są, mała magnolia faktycznie nieźle się lansuje dałaś jej szansę i proszę. Ptasznik i warzywnik razem - super, pod ręką jajka i koperek.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:10, 12 kwi 2021

Do góry
sarenki super. Dobrze, że za ogrodzenie nie wchodzą. U Ciebie jakieś mało płochliwe są. U mnie w pobliżu leśnej działki są częstymi gośćmi ale nie udało mi się złapać ich w obiektyw. Zawsze uciekają.
A magnolia " wyścigowa" już kwitnie. U mnie na razie pączki.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:52, 12 kwi 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Ta biała magnolia taka malutka a jak obficie zakwitła.
Masz energii Sylwia

Już drugi rok tak kwitnie, a kupiłam pojedynczy patyczek 25cm w markecie wystawione jako pnącze za cenę 12 zł. Ja wiedziałam co to za "pnącze" kilka kupiłam, każdą inną, ale ciekawe ile osób się zaskoczyło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies