Otrzymaliśmy takie pytanie na kontakt Ogrodowisko:
Dzień dobry. Piszę do Was, gdyż nigdzie w internecie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mam przepiękny i bardzo gęsty, gęsty trawnik. Posiadam system automatycznego nawadniania. Jednakże nie przyuważyłem ostatnio i kosiłem trawnik tępym nożem w kosiarce, dzięki czemu przynajmniej kilka ostatnich koszeń zerwało trawo. Źdźbła oczywiście schną i brązowieją. W tym gęstym trawniku znajduje dość dużo suchych źdźbeł. Nie wiem co powinienem zrobić, by to naprawić. Nigdzie nie jest napisane czy można wygrabiać trawnik tak jak teraz pod koniec czerwca. Czy można zrobić to maszyną, czyli chyba areatorem do wygrabiania. Wydaje mi się, że powinienem ten trawnik skosić na bardzo krótko i wygrabić. Nawóz rozsiewałem wiosną długo działający substrala. Trawnik jak wspominałem jest bardzo gęsty i koszony na pewno powyżej 5 cm wysokości. Myślę, że po trochu dzięki tej gęścinie może być problem z docieraniem tlenu i światła. proszę o poradę.
Aby móc właściwie doradzić, muszę widzieć jak wygląda trawnik. Koniecznie zamieść zdjęcia tutaj.