Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

marcinek03 20:24, 27 cze 2016

Gardenarium napisał(a)
Otrzymaliśmy takie pytanie na kontakt Ogrodowisko:

Dzień dobry. Piszę do Was, gdyż nigdzie w internecie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mam przepiękny i bardzo gęsty, gęsty trawnik. Posiadam system automatycznego nawadniania. Jednakże nie przyuważyłem ostatnio i kosiłem trawnik tępym nożem w kosiarce, dzięki czemu przynajmniej kilka ostatnich koszeń zerwało trawo. Źdźbła oczywiście schną i brązowieją. W tym gęstym trawniku znajduje dość dużo suchych źdźbeł. Nie wiem co powinienem zrobić, by to naprawić. Nigdzie nie jest napisane czy można wygrabiać trawnik tak jak teraz pod koniec czerwca. Czy można zrobić to maszyną, czyli chyba areatorem do wygrabiania. Wydaje mi się, że powinienem ten trawnik skosić na bardzo krótko i wygrabić. Nawóz rozsiewałem wiosną długo działający substrala. Trawnik jak wspominałem jest bardzo gęsty i koszony na pewno powyżej 5 cm wysokości. Myślę, że po trochu dzięki tej gęścinie może być problem z docieraniem tlenu i światła. proszę o poradę.

Aby móc właściwie doradzić, muszę widzieć jak wygląda trawnik. Koniecznie zamieść zdjęcia tutaj.
marcinek03 21:40, 27 cze 2016

Jeszcze trzy tygodnie temu bylo super. Mysle ze to same noze. Ale co dalej?

marcinek03 22:51, 27 cze 2016

Duzo osob pisze tu o hydrocomplexie. Czy to o ten sie rozchodzi i czy nie przenawoze jak bede sypal po wiosennym rozsianiu wiosną dlugoterminowego substrala.

marcinek03 23:28, 27 cze 2016

ewentualnie jaki nawoz korzystny cenowo polecacie?
Gardenarium 06:53, 28 cze 2016

Każdy nawóz, który jest wieloskładnikowy i przeznaczony do trawnika, nie jest na obecną chwilę jesienny i nie jest długoterminowy. Aplikujesz go raz na miesiąc, podlewasz aby rozpuścić.

Twojemu trawnikowi brakuje wody przede wszystkim. Koszenie co 4 dni, ostre noże kosiarki.

Instagram Ogrodowiska
marcinek03 11:47, 28 cze 2016

rozumiem, ze teraz nisko skosic i przewertykulowac. Kurcze podlewam co 2 dni ok 8l/m3, z tym malo podlewania to chyba nie tak do konca?
Gardenarium 11:51, 28 cze 2016

Nie, do końca jest z podlewaniem.

Jeśli teren przepuszczalny to za mało wody. Wlatuje i wsiąka.

Wertykulacja zdaje się niepotrzebna. Niskie skoszenie także. Normalne koszenie, nawóz i lanie wody.

Instagram Ogrodowiska
marcinek03 12:13, 28 cze 2016

Jak nie wertykulowac to zrobic z tymi suchymi urwanymi zdzblami? Dalej po niskim skoszeniu beda siedzialy tylko, ze nizej po odrosnieciu
Gardenarium 13:32, 28 cze 2016

Przecież wyrywać ręcznie nie będziesz, a wertyklulacja wyrwie filc, a nie rżysko. Nic nie rób,wyżej wypuszczona trawa i soczyście zielona i odżywiona spowoduje że zapomnisz o rżysku.

Instagram Ogrodowiska
jakub111 16:38, 29 cze 2016

Witam. Ja zwracam się z takim zapytaniem trawka ładnie wyrosła podlewam codziennie 5l/m2 na początku ładnie zielona przy wysokim koszeniu 7-8cm teraz gdy skosilem na 5-6 zauważyłem brązowe place. Ziemia była nawożona przed sianie. Czy teraz jeszcze raz zastosować nawóz czy zwiększyć ilość wody i zobaczyć co będzie się działo. Dodatkowo pojawiła mi się dziwna trawa/chwast i jak mogę sobie z nią poradzić.

Pierwsze 2 zdjęcia jak trawa miała 7-8 cm. Kolejne przy niższym koszeniu następne te chwasciki.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za cenne rady.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies