Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony zakątek z Antonówką 23:41, 17 maj 2019

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:32, 17 maj 2019

Do góry
I takie tamy

Na pierwszym planie klon ussuryjski, biała plama do dereń Elegantissima, tło to śliwy wiśniowe Woodi.

Oś widokowa zamykać będzie brzoza Doorenbos. W tym roku wreszcie zaczęła przyzwoicie przyrastać.

A wieczorem zagrzmiało i popadało.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:25, 17 maj 2019

Do góry
Piwonie być może spotkają się z czosnkami.

W górę wystrzelił czyściec wełnisty.

Miłkowo - sezon 2016-2022 23:09, 17 maj 2019

Do góry

dobranoc
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:08, 17 maj 2019

Do góry
Nieformowany żywopłot (bez czarny Aurea, tawlina jarzębolistna, kalina Watanabe, za nią derenie jadalne, ciemna plama to berberys Rose Glow)

Makadamia twierdzi, że perukowca ciemnolistnego należy sadzić tak, aby słońce podświetlało go od tyłu. To prawda. Z przodu młodziutka kalina Mariesii.

Kwitnienie rozpoczęły derenie- na zdjęciu dereń biały Aurea.

W dobrej formie jest klon pensylwański.

Szkoda, że tak niewiele jest słonecznych chwil. Kwiatuszki irgi błyszczącej zawsze smakowały pszczołom i trzmielom.

Naprzeciw tarasu będzie cieszył oczy widok kwitnących krzewuszek Purpurea Nana. Polecam ze względu na wielomiesięczną atrakcyjność w odróżnieniu od zielonolistnych krzewuszek, które ładne są tylko ok. 2 tygodni.

Ogrodowo zakręcona. 23:01, 17 maj 2019

Do góry
Zakrecona napisał(a)
Tak wygląda planowana całość. Zielone, to wytyczony przyszły trawnik i trawnikowa ścieżka z przodu. Szare mniejsze kółko, to placyk pod stół, krzesła ogrodowe i przejście do niego.

A teraz, do sedna tematu:

Prostokąty 1 i 2 wokół placyku możemy dowolnie przeciągnąć na północ, żeby była jakaś sensowna rabata. Wstępnie Asia-Makadamia zaproponowała 3 drzewa (nie wiem jeszcze jakie.

Za garażem jest kompostownik, który pewnie będzie powiększony (zdjęcie później).

Chcę jeszcze warzywnik, maliny i borówki (za garażem?). Warzywnik chyba raczej nie w skrzyniach (bo mi się wizje zmieniły).

Poza tym drzewa owocowe: 2 jabłonie, śliwę i czereśnię. Jakieś przejście płynne między sadem, a resztą (lub inne oddzielenie od reszty?)

Prostokąt B: 3 jarząby mączne Magnifika (ewentualnie graby, ale obok grabów ciężko chyba będzie coś dołem posadzić, bo mają nisko gałęzie, a tam mało miejsca)

Od południa do wysokości mniej więcej początku kółka na zachodnim płocie bluszcz lub trzmielina z białym obrzeżem (nie wiem co lepsze, wsadzony bluszcz się nie przyjął?. Dalej od placyku mogłyby przy płocie być np tuje, żeby trochę ograniczyć rozsiewanie chwastów z sąsiedniego pola.

Dobra, to ogólny plan. A tę rabatę co teraz robiłaś obok domu, co do której jeszcze masz wątpliwości masz rozrysowaną? Planuj rabata po rabacie bo tak ogólnie to ja się gubię. Chciałaś tam jakiś krzaczek i takie tam. Nie ma lekko, rysuj
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:54, 17 maj 2019

Do góry
Kolejne koszenie za mną. Udało się wreszcie posadzić do gruntu pomidory. W warzywniku został mały kawałek rabaty, na której rosną jeszcze zeszłoroczne pory. Zadołuję je w jednym miejscu, a na rabacie wysieję fasolkę.
Dojrzewać zaczynają jagody kamczackie. Dzisiaj nastąpiło uroczyste otwarcie owocowego sezonu w ogrodzie. Rosnący obok klon ściętolistny ma piękne listki.

Obfite opady deszczu powodują, że rabaty wypełniają się błyskawicznie.

Gdyby mnie ktoś zapytał, co tam rośnie, to miałabym kłopot z odpowiedzią.

To z pewnością jest amsonia.

Miłkowo - sezon 2016-2022 22:53, 17 maj 2019

Do góry

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:51, 17 maj 2019

Do góry
kasiek napisał(a)
Świetna szklarnia w 9.30 minusie, ma fajne drzwi
http://majawogrodzie.tvn.pl/359,Ogrod-pod-starymi-jabloniami--odc-630HGTV-odc-8,odcinek.html

W końcu na TVN player znalazłam ten ogród i oglądam

Bardzo lubię takie klimaty, drzwi marzenie tylko w snach
Kolorysytcznie mnie pasuje
Miłkowo - sezon 2016-2022 22:46, 17 maj 2019

Do góry
Kaśka Bawarka zarażała nas tym powojnikiem, miała rację, choć i u mnie w 2 miejscach podmarzł, w kwietniu

doszłam na tyły domu
tam królują cisy Brzeg, kaliny sztywnolistne i hortensje, roboty zero, raz w roku

cis po roku cięłam, 1 raz
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:41, 17 maj 2019

Do góry
Reniu, tulipany zostawiam same sobie. Po kwitnieniu ścinam jedynie pęd kwiatowy przy ziemi. Nie wzbudzają we mnie negatywnych odczuć. Te ostatnie, dzięki ochłodzeniu wyjątkowo długo kwitną.

Ogrodnictwo to faktycznie dość kontuzjogenne hobby.
Póki co, wszystkie najcięższe prace już za nami.Pozostaje cieszyć się pełnia wiosny. Dzisiejsze popołudnie wreszcie mogłam spędzić w ogrodzie.
Czas orlików i bzów.
kalina Rozeum i lilak węgierski

Lilak Mayera Palibin

Działeczka Asi :) 22:41, 17 maj 2019

Do góry
W związku z tym, że różaneczniki nie chcą rosnąć na rabacie rodkowej, zmuszone będą do eksmisji
W zamian kupiłam trzy hortensje 'Sundae Fraise', które osiągają 1m wysokości.
Hortensje w miejsce rodków i teraz, co do nich?
Z tyłu rabaty jak widać rosną trzmieliny i one muszą zostać. Musi zostać magnolia wsadzona z lewej strony, i musi zostać (przynajmniej chciałabym ) świecznica i dwie miniaturowe jodły z prawej strony.
Do dyspozycji z roślin mam seslerię jesienną, hokonki All Gold i Aureola, trzy rozplenice Hameln i kilka białych tawułek.
Na brzegu rabaty wsadzam w sezonie różowe begonie stale kwitnące. Mam jeszcze 3 szt, azali japońskich Orlice, ale one też jakoś kiepsko rosną, takie rosochate są.
Wymienione rośliny oprócz hortensji nie musza się znaleźć na rabacie, ale mogą
Mogę dokupić coś nowego Myślałam o tujach Danica, bo po zimie tam mało się dzieje.
Ale już nic nie mówię, czekam może coś podpowiecie?
Rabata na wysokości pierwszej trzmieliny z prawej strony ma 1,2 m, a na wysokości pierwszej trzmieliny z lewj strony - 1,7m.
Słoneczko od rana. Od godziny ok. 13 rabata przechodzi w cień począwszy od prawej strony. Do końca dnia cień.

Oto i ona

Rozczochrane liście to krokusy

Prawa strona

Lewa strona, hakonki przy magnolii sadzone teraz na wiosnę to trochę marne jeszcze.

Miłkowo - sezon 2016-2022 22:37, 17 maj 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo klimatyczne są te werandy/podcienie. Musi z nich być piękny widok na ogród. Świetne miejsce do nasiadówek.

Haniu, jest...to cudowne miejsce, teraz nie żałuję, że to nie wyburzyłam
Moja działka na Dębowym Lesie 22:36, 17 maj 2019

Do góry
Malgosik napisał(a)
Ale masz kawał warzywnika

No mam,,,Warzywnik spory.
Ale własne warzywka najlepszej. To trochę się pomęczę, dla siebie przecież.

Złotokap od sąsiadki zagląda do mojego ogródka
Miłkowo - sezon 2016-2022 22:35, 17 maj 2019

Do góry
polinka napisał(a)
Irenko spieszę z gratulacjami!
Przyjemnie było zobaczyć Twój ogród i posłuchać Twojej opowieści o Waszym ogrodzie

No i miałaś u mnie być Poli, tyle lat minęło, ale zaproszenie wciąż aktualne; u mnie się zmieniło i u ciebie tez bardzo, dzięki

jej internet super działa
W cieniu - zacieniona 22:33, 17 maj 2019

Do góry
...ciekawy kształt kielicha.
Moja działka na Dębowym Lesie 22:32, 17 maj 2019

Do góry
marba napisał(a)

Księżniczka nie będzie przecież wylegiwać się byle gdzie. Pomiziaj ją za uszkiem ode mnie.

Basiu, ok, jak tylko przyjdzie, bo jeszcze gdzieś paniusia wyszla na dwor.
A tu dzisiaj ze mną na obchodach nad stawem.

No i przyłapałam ja dzisiaj jak mi chyba podgryza tarwke

Miłkowo - sezon 2016-2022 22:31, 17 maj 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Brawa nie milkną i słusznie... też jeszcze raz pochwale.. a domek w bieli jest uroczy. Teraz sama nie wiem co mi się bardziej podoba niebieski kącik czy biały domek.

Oj tambierz tyłek w troki, nocleg i opierunek masz
dom pusty, nas tylko 2-je
W cieniu - zacieniona 22:31, 17 maj 2019

Do góry
Tulipany ubiegłoroczne,niewykopywane jeszcze kwitną.
Miłkowo - sezon 2016-2022 22:29, 17 maj 2019

Do góry
kasiek napisał(a)
Irciu gratuluje odcinka - cudna z Ciebie babka, taka do schrupania Masz Ci tego areału, zgubić się u Ciebie to jakby utonąć w szczęściu

Kasia, no coś TY ja...tyś mega osóbka, w pokazie u Maji u mnie wyszło dobrze, dzięki, ale jak tak w swoim rytmie lecę, a u ciebie to działania na wielką skalę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies