Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:53, 30 cze 2019

Katkak napisał(a)
A z mojego trawnisia robią się stepy skermańskie. Deszczu ani widu, ani słychu

Jutro podobno opadów należy oczekiwać, trochę się martwię czy rów znowu nie wyleje, ale jak nie popada to i tak wszystko uschnie
sylwia_slomc... 22:00, 30 cze 2019

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Wiem że trawy nie podlewasz dlatego zapytałam U mnie placki suche.Szkoda że nie wiesz gdzie jaką siałaś trawę bo ciekawe która radzi sobie najlepiej

Gosiaczku wiem , że jedna z mieszanek to była zwykła marketowa z LM w takich workach 5 l sprzedawana, najtańsza i ta na pewno jest na odcinku od warzywnika do mostka i potem od łąki do samej góry, a mimo to dwa różne gatunki z tej mieszanki zadowmowiły się w tych miejscach. Środkiem mam jakąś z internetów niby droższą, a w efekcie gorszą
malgorzata_s... 22:13, 30 cze 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Gosiaczku wiem , że jedna z mieszanek to była zwykła marketowa z LM w takich workach 5 l sprzedawana, najtańsza i ta na pewno jest na odcinku od warzywnika do mostka i potem od łąki do samej góry, a mimo to dwa różne gatunki z tej mieszanki zadowmowiły się w tych miejscach. Środkiem mam jakąś z internetów niby droższą, a w efekcie gorszą

No widzisz, czasami droższe nie znaczy lepsze
Magara 23:13, 30 cze 2019

eh, łąki zazdroszczę i tylko Ty wiesz czemu

a moje dzwonki tak się pokładają:

zdjęcie usunę

maleńkie były w zeszłym roku, teraz z tych dwóch sadzoneczek kępa o wymiarach metr na 50 cm lekką ręką, tyle, że leżą, a zdjęcie robione przed podlewaniem
co z nimi nie tak???
sylwia_slomc... 23:24, 30 cze 2019

malgorzata_szewczyk napisał(a)

No widzisz, czasami droższe nie znaczy lepsze

To prawda
sylwia_slomc... 23:28, 30 cze 2019

Magara napisał(a)
eh, łąki zazdroszczę i tylko Ty wiesz czemu

a moje dzwonki tak się pokładają:

zdjęcie usunę

maleńkie były w zeszłym roku, teraz z tych dwóch sadzoneczek kępa o wymiarach metr na 50 cm lekką ręką, tyle, że leżą, a zdjęcie robione przed podlewaniem
co z nimi nie tak???

Kurcze powiem Ci to tak wyglada jakby się jakiś kot w nich wyleżał, albo jakie inne zwierzę..... możliwe to?

Ja białych nie mam więc nie wiem czy zachowują się podobnie jak niebieskie, ale może ktoś z zagladajacych coś podpowie, nie usuwaj
Magara 23:37, 30 cze 2019

Sylwia, niebieskie też mam, ale mniejsze więc nie ma się co pokładać...
za koty co do zasady nie należy ręczyć, bo one mają swoje widzimisię, ale te moje koty akurat w dzwonkach nie gustują z trawami walczą dzielnie, bo falująca trawa to naturalny wróg, ale w dzwonkach ich nie przyuważyłam
tak myślę, że może te moje kępy za duże są po prostu i czas podzielić? a z drugiej strony - w rok i za duże??? głupia sama jestem, może faktycznie ktoś z Twoich odwiedzających coś podpowie
sylwia_slomc... 00:01, 01 lip 2019

Magara napisał(a)
Sylwia, niebieskie też mam, ale mniejsze więc nie ma się co pokładać...
za koty co do zasady nie należy ręczyć, bo one mają swoje widzimisię, ale te moje koty akurat w dzwonkach nie gustują z trawami walczą dzielnie, bo falująca trawa to naturalny wróg, ale w dzwonkach ich nie przyuważyłam
tak myślę, że może te moje kępy za duże są po prostu i czas podzielić? a z drugiej strony - w rok i za duże??? głupia sama jestem, może faktycznie ktoś z Twoich odwiedzających coś podpowie

Ja sie trzy lata temu zastanawiałam czemu mi się nagle trytoma w połowie połamała, wszystkie liście złamane na tej samej wysokości i w jedna stronę....do głowy by mi nie przyszło, ze koty, a jednak to one zrobiły sobie z niej punkt obserwacyjny
Magara 00:08, 01 lip 2019

tak jak pisałam - za koty nie można ręczyć
w pomidorach je przyuważyłam ale patent Andy z Doświadczalnej pomógł
że z trawami walczą - nie mam pomysłu
no ale w tych nieszczęsnych dzwonkach nie wylegują się - wolą na tarasie, bliżej misek
sylwia_slomc... 00:17, 01 lip 2019

No ciekawe czemu tak się dzieje z tymi dzwonkami.....Może Ktos podpowie, a jak nie to może Szefowa zajrzy i będzie wiedziała