...dzięcioły są dwa.Po raz pierwszy nas odwiedzają...to ich ulubiony koszyczek ze słonecznikiem.
Przylatują kilka razy w ciągu dnia.Trudno im zrobić fotki,są bardzo wrażliwe na ruch.Robiłam na dużym zbliżeniu.
Ulubiony koszyczek i poidełko.
Boszszsz, wreszcie przestało padać. A był moment, że i słońce wyszło . Obleciałam ogródek, wszystko mokre, napompowane wilgocią, ślimaków mnóstwo. Następne dni maja być znacznie cieplejsze ale nadal wilgotne. Boję się ataku chorób grzybowych...
Parę fotek:
Jak pisałam wyżej, ciągle mi wypadały i w rezultacie nie wiem które się zostały, ale szacuję, że maksymalnie 9 lat.. ta niebieska ciemna, a różowa 8 lat.
Nie można się przestać zachwycać
U mnie cześć lilakow pospolitych strajkuje
Małe rododendrony puściły listki i raczej nie zakwitną ciekawe czy to po przymrozkach czy coś innego bo paki były śliczne
Pokaze u ciebie dla Mariolki obielę ? Chciała obejrzeć ta która kupiłam
U Ciebie cieplej i na pewno miałaby lepiej.
U mnie ciągle wypadały, ale dwie ostatnie żyją i mają się dobrze.. ale jak widać różowa jest żywotniejsza, chociaż wolałabym odwrotnie, bo niebieska ładniejsza.
U nas też był osucho, a teraz leje już 3 tydzień.. w dzień nie padało, ale od południa znów leje..
Tu widać że są dwie i jaśniejsza już zaanektowała ciemniejsza..
Kwiaty zaczynają się rozwijać pomimo deszczu i temperatur takich, że ciągle chodzę w kurtce puchowej.. może ze 3 dni w maju ją zdjęłam na chwilę.. tak zimnego maja to ja nie pamiętam. I tak mokrego.
To jest Aukuba. Nią sie ostatnio zachwycała Maja Popielarska w swoim programie. Ogólnie trudna do uprawy w ogrodzie w Polsce ale na Górnym Slasku powinna Ci sie bez problemu przyjąć. Moja teściowa . W moim klimacie jest zupelnie bezproblemowa. Nic przy niej nie robie.
Oczywiście Przemku ławka oraz skrzynia na zioła pochodzi od tego samego producenta
Folkowa powoli się zmienia. Posadzone mam trawy ML oraz Variegata. Na razie testuję. Nie wiem jak będą rosły. Kawałek dalej rośnie dereń Sibirica. Czy to miejsce będzie im służyło. Czas pokaże. Myślałam jeszcze aby posadzić klona drummondi. Bardzo mi się podoba. A z przed ogródkiem jest tak, że jeszcze nie nadaje się na opublikowanie Zdjęcia uległy cenzurze.