Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 11:13, 28 sty 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Iwonko zdrowiej i wypoczywaj. Ciało Ci się rozłożyło ale mózg pracuje jak zawsze na wysokich obrotach, bo i tak o obsadzaniu myślisz pozdrawiam Cię gorąco

Może to też choroba - tylko na dziś nie umawiałam się z psychiatrą, ale z lekarzem ogólnym
Mam wziąć skierowanie ?
Dzięki za życzenia zdrowia
Ogródek Iwony 11:11, 28 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Witaj Grażynko. Ja chyba jeszcze u ciebie nie byłam. Musze to nadrobić.
O tych chorobach doczytałam tutaj dopiero.
W tym roku zakupiłam już miedzian i promanal. Czekam tylko na dodatnią temperaturę i zgodnie z zaleceniami najpierw miedzianem potraktuję wszystko. Może to trochę uchroni roślinki i drzewa przed grzybami

Hi Hi, ja też dopiero do Ciebie trafiłam Nadrabiać nie warto, zaraz wiosna i nowe odsłony ogrodów będą

Z Miedzianem to prawda, że zatrzymuje choroby, ja ubiegłej wiosny nie stosowałam i gruszki miałam w opłakanym stanie.

Promanalem na grusze też ?
Ogród na Opak 11:11, 28 sty 2015

Do góry
6. Jak coś zmieniasz, nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu
To z dekalogu.
Trzymaj się tego. Będziesz mieć pieknie. Ale nie za rok, nie za dwa (chyba, że Danusię z koparką wpuścisz, ale najpierw trzeba w totolotka wygrać, aby na te wszystkie cuda mieć ), ale za 4-5 lat młodziaki będą podziwiać twój Ogród. A ty jak Ana będziesz z dumą pokazywać fotki przed i po
Do tego czasu dziewczyny na forum są po to, by wspierać. Ale robić musisz sama i to muszą być twoje mądre decyzje:
10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt.
Ogródek Iwony 11:02, 28 sty 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Iwonko zdrowiej, wygrzewaj się. A forum jak już całe przeczytasz to my znowu naprodukujemy stronek do nadrabiania. Chociaż fajniej było by produkować rabatki na żywo już. Buziaki.

Ewuniu, kochana jesteś. Oj fajnie by było juz sadzić
Przecież ja zapomnę o wszystkich moich planach na wiosnę. Zaczynam sobie te plany z opisem drukować, aby potem w szkółce nie zgłupieć

Patrzę na tą ostatnią moją fotkę i chyba wsadzę rozplenicę obok tujek w drugiej donicy. A do tuj hakone, albo coś wylewającego się
Ogródek Iwony 10:47, 28 sty 2015

Do góry
Horciu, ale dopiero po przeróbkach. Choć jeszcze rabatki nie dokończone, tzn. nasadzenia nie są w komplecie. Ale będą.

Ps. Jak masz na imię?
Ogród na Opak 10:42, 28 sty 2015

Do góry
Dekalog Danusi.
1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz, nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt.

Zobacz u mnie - zrobiłam podsumowanie roku na podstawie dekalogu: str. 302 i 303:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=302
Ogród na Opak 10:36, 28 sty 2015

Do góry
Jałowce sabińskie:
istributionID}:{moz:locale}:{mozfficial}&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=u6zIVIHeDpXvavWXgIgG&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1239&bih=551" target="_blank" rel="nofollow">https://www.google.pl/search?q=ja%C5%82owce+sabi%C5%84skie&rls={mozistributionID}:{moz:locale}:{mozfficial}&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=u6zIVIHeDpXvavWXgIgG&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1239&bih=551

Niektóre masz ładne, może na drugim końcu je posadzić (przesadzić) z dala od grusz. A może masz daleko je, to jak nie przeszkadzają, ...
musisz je ruszać?
Conika po 10 latach robi się brzydka, łysa, jeśli styka się z innymi roślinami. No i bardzo ją lubią przędziorki. 9 lat była dumą w moim ogrodzie i oczkiem w głowie mojego M. Jednej wiosny odkryliśmy straszne puste łyse miejsca i to M zawyrokował: do wycięcia.
Ogród na Opak 10:31, 28 sty 2015

Do góry
Horciu, komu ta gorączka ma ustąpić? Ja dziś w gorączce właśnie piszę, to nie wiem, czy dobrze.
Ale widzę po moim ogrodzie. Szukałam coś dla ciebie na fotkach i weszłam na początek mojego wątku. Masakra !!! Jak ja mogłam być dumna z mojego ogrodu?
Pamiętam, jak mój brat przyjechał i chciał zobaczyć mój ogród i tylko mówił: tnij tuje, zagęszczą się. A ja patrzyłam na niego i myślałam sobie: co on plecie? Roślinki ciąć? Szkoda. Niech rosną. A potem był busz.
Wstyd mi za początek mojego wątku, ale traktuję go w sposób poglądowy: pokazać, co jest źle i zastanowić się jak to poprawić.
Jecze nie pokazałam wszystkich moich grzechów. Tylko troszkę więcej, niż bym chciała zrobić w tym roku. No może ciut więcej.
Nie wiem, jak stoisz finansowo, na ile sobie możesz pozwolić.
1. Więc na początek ustal priorytety, a w nich: ile możesz przeznaczyć na ogród?
Co za te pieniądze chcesz zrobić ?
2. zastanów się, co chcesz w ogrodzie zostawić, co wyrzucić, a nad czym się zastanawiasz, bo ci szkoda?
3. Dobry masz pomysł z zadołowaniem, tzn. posadź tak, by nie przeszkadzały w tegorocznych pracach i niech sobie spokojnie rosną. Wykop na razie tylko to, co ci będzie przeszkadzać na ten rok. Przecież nie zrobisz sobie na powrót pustyni
4. Sprawdź, co możesz bez kasy zrobić? Np. dziewczyny chcąc w przyszłym roku posadzić 20 żurawek, kupują 4, sadzą na dobrym podłożu w przechowalniku, a za rok rozmnażają, mając 25 sztuk
Ja tak nie robiłam, dopiero teraz doczytałam i tak zrobię w tym roku
5. Przeczytaj dokładnie Dekalog Danusi. Zastanów się, co możesz już teraz zrobić, a na co jeszcze nie jesteś gotowa.
6. Co z tą aronią? Dlaczego masz usunąć? Nie owocuje, czy może w złym miejscu rośnie?

na razie tyle przyszło mi do głowy

Ogródek Iwony 10:29, 28 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Znalazłam ciekawy artykuł o złym sąsiedztwie roślin:
http://poradnikogrodniczy.pl/niedobrane-pary.php
W tym roku muszę się pozbyć mojego jałowca (ten przy wierzbie) - to postanowione. Niedaleko posadziłam grusze. Szkoda by mi ich było

U Ciebie to nawet zimą jest pięknie1!!!
Ogródek Iwony 10:17, 28 sty 2015

Do góry
eda napisał(a)

no właśnie nie idziesz na zwolnionko ? i grzać kołderkę z laptopkiem na kolankach ? zdrowiej szybko ja już wczo0raj grabiłam pod choinkami hi hi chore były poobcinaliśmy doły no i trzeba spalić więc o teraz czekam aż przeschnie

Edytko, umówiłam się na dziś do lekarza. Nie było miejsc, ale uprosiłam.
Od poniedziałku mam ferie, ale te 3 dni teraz - to masakra. Jest coraz gorzej, potrzebuję dobrych lekarstw. Więc koleżanki w pracy mi nakazały I szef też.
Ogródek Iwony 10:08, 28 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Edytko, dziękuję. Jutro kuruję się w domu. Wiesz, co to znaczy dla tego forum ?

no właśnie nie idziesz na zwolnionko ? i grzać kołderkę z laptopkiem na kolankach ? zdrowiej szybko ja już wczo0raj grabiłam pod choinkami hi hi chore były poobcinaliśmy doły no i trzeba spalić więc o teraz czekam aż przeschnie
Ogródek Iwony 09:23, 28 sty 2015

Do góry
Witaj Grażynko. Ja chyba jeszcze u ciebie nie byłam. Musze to nadrobić.
O tych chorobach doczytałam tutaj dopiero.
W tym roku zakupiłam już miedzian i promanal. Czekam tylko na dodatnią temperaturę i zgodnie z zaleceniami najpierw miedzianem potraktuję wszystko. Może to trochę uchroni roślinki i drzewa przed grzybami
Ogród na Opak 09:20, 28 sty 2015

Do góry
Horciu, mam wrażenie, ze cały ogrodowy galimatias chciałabyś uporządkować naraz. Tak się nie da. Ja oglądając twój plan i fotki już się pogubiłam.
Zaplanuj zgodnie z możliwościami większe prace, które pochłoną trochę budżetu pewnie: murek, ogrodzenie, ...
I zdecyduj się na początek na jedną rabatę reprezentacyjną, może to być ta wg koncepcji Any. Pamiętaj o pracach porządkowych. To zajmie trochę czasu. Wiosną ten ogród też będzie lepiej wyglądał, bo teraz roślinki śpią, a na fotkach widzę tylko kikuty drzew. To do mnie nie przemawia, aby doradzać, co z czym.
Ogródek Iwony 09:11, 28 sty 2015

Do góry
Znalazłam ciekawy artykuł o złym sąsiedztwie roślin:
W tym roku muszę się pozbyć mojego jałowca (ten przy wierzbie) - to postanowione. Niedaleko posadziłam grusze. Szkoda by mi ich było
Ogród na Opak 08:49, 28 sty 2015

Do góry
I tu jest ciekawy artykuł o złym sąsiedztwie roślin:
Ogród na Opak 08:45, 28 sty 2015

Do góry
A ja znalazłam tu:
Zapobieganie rdzy gruszy to przede wszystkim unikanie sadzenia w pobliżu grusz jałowca sabińskiego, który jest żywicielem pośrednim patogenu powodującego tę chorobę. ...
http://poradnikogrodniczy.pl/rdza-gruszy-zwalczanie-opryski-zapobieganie.php
https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=Rdza+gruszy&search_in=posts&commit=Szukaj
A tu są jałowce sabińskie, pewnie takie masz:
http://static.e-ogrodek.pl/fmfiles/imgp1083-juniperus-sabina-jalowiec-sabinski.jpg
Ja mam pięknego, ale postanowiłam go wyciąć - wolę zdrowe grusze
Jałowców Danusia nie poleca, są ładniejsze zimozielone
Masz więc problem.
Ogród na Opak 00:02, 28 sty 2015

Do góry
Horciu, czytam, ze chcesz przesadzić jałowce gdzieś blisko grusz. Nie pamiętam, gdzie czytałam, ale grusze nie lubią blisko mieć jałowców. Jak znajdę o tym info, to ci zalinkuję. Za dużo człowiek czyta i się potem gubi, w którym kościele dzwonili
To twoje zejście z tarasu jest ładne. Podoba mi się. Murki, jak będziesz murować, zrobisz z czegoś taniego, a potem pewnie obłożysz czymś, co pasować będzie do reszty, albo możesz otynkować.
Mi też się podobają te ogrody, co tobie. Co nie znaczy, ze się będzie kopiować rabaty. Chociaż, jakby tak zrobić, to połowa roboty Może jednak ?
Ja jałowca będę w tym roku wycinać. Pozbędę się go bez żalu. Co innego tam posadzę
Działka wkoło Lubczyka :) 23:43, 27 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kasiu, tylko łopatę daleko odstaw, żebyś w nocy łóżka e-Mowi nie przekopała, śniąc o rabatkach

Hehehe, dobre ale chyba będę normalnie spać, ale wiosną mu nie odpuszczę i będzie przekopywał rabatki chociaż zawsze mi pomaga, więc pewnie teraz też tak będzie
Dobranoc, miłej nocy
Działka wkoło Lubczyka :) 23:37, 27 sty 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
I chyba nie zasnę, taką mam ciężką głowę od inspiracji, a jak zamknę oczy to mam przed sobą te zdjęcia z proponowanych ogrodów

Kasiu, tylko łopatę daleko odstaw, żebyś w nocy łóżka e-Mowi nie przekopała, śniąc o rabatkach
Ranczo Edy 23:15, 27 sty 2015

Do góry
Mi też Monia zginęła. A już się znalazła ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies